‘Kültür kayağı’ merkezi Erciyes

Turizmde cazibe merkezi olan ülkemiz, malum kış aylarına girdiğimiz şu günlerde farklı bölgelerdeki kayak merkezleriyle kış turizmi hareketliliğini yaşıyor.

Kayseri - Erciyes, Bolu- Kartalkaya, Kars- Sarıkamış, Isparta-Davraz, Bursa- Uludağ, Sivas- Yıldız Dağı, Erzurum- Palandöken, Kocaeli- Kartepe, Kastamonu ve Çankırı il sınırlarında olan Ilgaz, Erzincan- Ergan, Gümüşhane- Zigana, Antalya- Saklıkent, Fethiye Muğla- Eren Dağı gibi ülkemizin farklı bölgelerinde kış sporları ve kış turizmi için kayak merkezlerimiz mevcut.

Ben de 350 milyon Euro’luk yatırım ve master planıyla herkese, her bütçeye, her seviyeye hitabeden, 2005 yılından beri süre gelen istikrarlı çalışmalar ve  ‘Kültür Kayağı’ projesiyle Kapadokya ve Erciyes’i dünya çapında turizm destinasyonu olarak tercih edilecek, ülkemiz ekonomisine ve turizmine büyük katkıları olacak ve ülkemizdeki kayak merkezlerine de profesyonel ve bilimsel çalışmalarıyla örnek olacak bir turizm merkezi olan Kayseri Erciyes’te 2016 kış turizmi ve yatırımlarını yerinde inceledim, yetkililerle görüştüm.

2 MİLYON ZİYARETÇİ

Erciyes Kayak Merkezi, Develi Kapı, Tekir Kapı, Hisarcık Kapı ve Hacılar Kapı olmak üzere dört giriş kapısıyla 3.917 metre zirvesiyle Türkiye’nin en üst yükseklikteki kayak merkezi.  102 km’lik 33 pisti, 50 km’lik suni kar alanıyla 70 yıldır kayak yapılan bir bölgede 21 otel projesi ve 2016 yılında aktif olarak hizmet verecek 11 otel ve konaklama adresleriyle 2015 yılında 1 milyon 600 bin ziyaretçiye hizmet veren Kayseri- Erciyes Kayak Merkezi’nde 2016 yılında bu sayının 2 milyon ziyaretçiye ulaşması bekleniyor.  Erciyes ile birlikte Kayseri’de adeta turizm aydınlanmasının yaşandığını gözlemlemek mümkün. 19 bin kişinin aynı anda kayak yapabildiği mekanik teçhizatın saatte taşıma kapasitesinin 30 bin olduğu Erciyes Kayak Merkezi’ni Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Cıngı’ya sordum. Bakın Dr. Murat Cahid Cıngı bu dev projeyi nasıl açıklıyor: “Erciyes Master Planı sosyo kültürel, iktisadi, ticari ve ekonomik katkılarıyla bölgemiz ve ülke ekonomimiz için oldukça önem taşımaktadır ve çok ciddi bir efor sarf ediyoruz. Dünyada ayak basmadık yer bırakmıyoruz. Öncelikle genel olarak değerlendirdiğimizde ülkemiz yüzde 70 dağlık arazi olan bir coğrafyaya sahip. Kış turizmi potansiyeli için 50 milyon Euro ülke genelinde ekonomimize ve ülke turizmimize katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahibiz. Kayseri Erciyes olarak uluslararası bir kayak merkezi olmak istiyoruz. Oteller bölgesine uluslararası kongre merkezi yaparak ve Kapadokya- Erciyes kültür kayağı konseptimizle de turizmi 12 ay sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalarımız, faaliyetlerimiz gece gündüz demeden sürüyor. Erciyes ve Kayseri Merkez olmak üzere 11 bin yatak kapasitesine sahibiz. 2005 yılından itibaren Avusturyalı danışmanlarla çalıştık. Çok ciddi fizibilite çalışmaları yaptık, 1.5 yıl Erciyes Dağı Alpler gibi bir kayak merkezi olur mu diye çok ciddi incelemelerde bulunduk. ‘Erciyes Global ısınmadan etkilenir mi’ diye Amerika, Japonya ve İngiltere’den bilim adamlarını getirdik, araştırdık ve 50 yıl boyunca global ısınmadan etkilenmeyeceği doğrultusunda sonuçlar aldık. 25 kişilik özel eğitimli pist güvenlik ekibi oluşturduk. Türkiye’de liftleri, pistleriyle bakımıyla Türkiye’nin tek otorite tarafından yönetilen kayak merkezi olma özelliğini taşıyoruz.

FİYATLAR ÇOK UYGUN

Kayak pahalı bir spordur algısını kırarak kış turizminde ezberleri bozuyoruz. Yeme içmeden tutun da günübirlik pist kullanım fiyatlarımıza kadar her şeyi çok uygun tuttuk. Sabahtan akşama kadar pistlerimizde keyif ve güven içerisinde kayak yapabilirsiniz. En cazip, en yakın, en iyi kayak merkezi olmanın gururunu yaşıyoruz.  Ski pass ücretlerimiz sezonluk alındığında limitsiz yetişkinler için 400 TL, öğrenciler için 300 TL, günlük ücretler ise yetişkinler için 50 TL, öğrenciler için 30 TL yıl ortalamasına vurduğumuzda sezonluk alımlarda günlük kullanımlarda yetişkinler için ortalama 3.5 TL öğrenciler için 2.5 TL’ye tekamül ediyor. Şehrin ekonomisine de büyük bir canlılık, hareket getirdi, pastırmacısından sarrafına, hediyelik eşya mağazalarına varana dek...” Kış turizminin milli meselemiz olduğunu üstüne basarak ifade etmek isterim. Herkesi Kayseri Erciyes’i keşfetmeye davet ediyoruz. Gelin misafirimiz olun diyoruz... 2015 Erciyes Avrupa Kupasında Yarışma Müdürü olan Çiçek Güney, 12 kez Türkiye Snowboard şampiyonluğu, 3 üniversitelerarası Türkiye şampiyonu olmuş. Güney “Kayak severler için en önemli unsurlardan biri olan pistlerin doğru teknikle ezilmesi ve bakımı dünya standartlarında olan Erciyes’te 2016 FIS Snowboard Paralel Slalom Büyük Dünya Kupası gerçekleştirilecek, herkesi Erciyes’e bekliyoruz” dedi. Erciyes’te ki yeni otel yatırımı olan ve 2016 kış sezonunda tatilcileri ağırlayacak olmanın heyecanını taşıyan Magna Hotels’in Genel Müdürü Aydın Sağlam da “En üst seviyede misafir memnuniyeti, servis ve hizmet anlayışıyla sezona hazırız, misafirlerimize bu ayrıcalıkları yaşatmak için Kayseri- Erciyes’e” bekliyoruz” dedi. 2016 Kış Turizmi Sezonunun ülkemiz turizmi ve ekonomisi adına hayırlı olmasını dilerim.

Not: Gelecek hafta Kültür Kayağı projesinin diğer adresi Kapadokya’dayız.