Kültür-Sanat Politikalarýnda Sinema

Geçen hafta Istanbul’da yapýlan ‘Yerel Yönetimler Kültür-Sanat Politikalarý Çalýþtayý’, birçok konuyu ana hatlarýyla da olsa gündeme taþýmýþ oldu. Siyasetin kültür ve sanata ilgisinin ilklerinden olan bu bir günlük toplantýda, belediyelerin kültür endüstrisiyle olan iliþkileri kimi zaman sýnýrýn dýþýna da taþarak ülkedeki kültür ve sanat politikalarýnýn iþleyiþine iliþkin de deðinilerde bulunuldu. Kültür ve sanatýn elde edilen siyasi ve iktisadi baþarýlarýn ve olumlu performansýn aslýnda vitrini olduðu ancak bu ikisine göre ihmal edildiði maalesef bir gerçektir. Bazý belediyelerin bu konuda bayaðý bir yol aldýðý bir vakýadýr, genel siyasetse belki bazý kaygýlardan ötürü kültürden gereði gibi verim alýnamamýþtýr. Bu konularýn ilgili toplantýlarda ele alýnmasý ve zaman zaman tekrarlanmasý farkedileceði üzere çok yararlý olacaktýr.

Belediyelerin kültür-sanat politikalarýnda sinemaya baktýðýmýzda, artýk sayýlarý oldukça çoðalan ve hemen her belediyenin sahibi olduðu kültür merkezlerinde çeþitli kültür faaliyetlerinin yanýnda film gösterileri baþta olmak üzere özel etkinlikler görülmektedir. Yerli ve yabancý filmlerin gösterildiði kültür merkezlerinde, periyodik olarak sinema kültürüyle iliþkili söyleþiler düzenlenmekte, paneller yapýlmakta, sergiler açýlmaktadýr. Bazen konuklarýn da katýlýmýyla anma programlarý yapýlmakta, bir film gösteriminin ardýndan filmle ilgili deðerlendirmelerde bulunulmaktadýr. Mesela Istanbul Büyükþehir Belediyesi, Kültür ve Sosyal Ýþler Daire Baþkanlýðýna baðlý kültür merkezlerinde, son yýllarda yeni bir yönelimle sadece Türk sinemasý ürünlerine yer verilmekte, böylece seyirci karþýsýna çýkmakta, salon bulmakta güçlük çeken filmlerimize önemli bir imkan tanýnmaktadýr. Ýlçe belediyeleri de karma gösterim programlarýyla kültür faaliyetlerini sinema yönünden çeþitlendirmektedirler.

Belediyeler mevcut film çalýþmalarýnýn yanýnda özel haftalar düzenleyebilir, kýsa süreli kurslar açabilir, özellikle kýsa film hususunda belirleyici adýmlar atabilir. Ýran’da ülke sathýnda 400 civarýnda kýsa film derneðinin bugünkü Ýran sinemasýnýn þekillenmesindeki payýný yadsýyamayýz. Kültür merkezlerindeki sinema salonlarýnýn daha rantabl çalýþmalarý için sürekli yeni programlar üretilmeli, dünya sinemasý seçkilerinin yanýsýra Türk sinemasýndan toplu programlar, retrospektifler düzenlenebilmelidir. Sinemaya emek veren önemli þahsiyetlerin katýldýðý konuþmalar gençlerin sinema tarihine ve kültürüne iliþkin birikimlerinde ufuklar açacaktýr. Ayrýca belediyeler dýþýndaki genel sinema iþleyiþi de bütün bu giriþimleri destekler nitelikte olmalýdýr; ortaya konan filmlerin estetik ve etik vasýflarýnýn yanýnda festival düzenlemelerinin de insan ruhunu rencide etmeyecek mesabede olmalýdýr. Kültür merkezleri gençlerin hatta her yaþta insanýn uðrak yeri olmalý, bir de ortaya konan faaliyetin önemi kadar bu faaliyetlerin duyurulmasýnýn da önemli olduðundan hareketle, duyurum ve tanýtýma da son derece ehemmiyet verilmelidir. Belediyeler kendi aralarýnda bir koordinasyon mekanizmasý da kurabilmeli, yaptýklarý çalýþmalarýn benzerlikleri ve farklýlýklarý bu faaliyetleri ancak zenginleþtirici birer unsur olmalýdýr.