Umut...
Hep var olan ve var olacak olan bir olgu...
Zengin olma umudu...
Mutlu olma umudu...
Güçlü olma umudu...
Ýnsan, "zengin, mutlu, güçlü olacaðým" umudu sayesinde hayata tutunur, çalýþýr çabalar; bu umut sayesinde evlenir, çoluk çocuða karýþýr.
Umut olmasaydý insanlýk yerinde sayar, medeniyetler kuramaz belki de hayat inkýraza uðrardý.
Ýnsanlýðýn geliþmesi için elzem olan umut duygusu bazen onun için büyük bir hüsrana da dönüþebiliyor.
Zengin olacaðým umudu ile yola çýkanlar bütün servetlerini kaybedebiliyor.
Mutlu olacaðým diye yola çýkanlar ailesini kaybedebiliyor.
Ünlü olacaðým diye yola çýkanlar sokaklarda yatýp kalkmaya baþlýyor.
Bu sebeple havf ve recâ, yani korku ve ümit, kalbimizde daima bulunmasý gereken bir kulluk dengesidir.
Umudun var olduðu kadar "umut avcýlarý" da hep var olmuþtur.
CÝMER'e her hafta yüzlerce þikayet edilmesine raðmen kumar avcýlarý bahis sitelerinde çabuk zengin olmak isteyen gençleri hala bataklýða çekiyorlar.
Bugünlerde gündemime ulaþan bir söylenti acaba yeni bir "umut avcýlarý" vakasý mý dedirtecek cinsten.
"Deneyimsel Tasarým Öðretisi -DTÖ-" adý altýnda faaliyet gösteren yeni bir yapý. Biz yeni öðrendik; belki yeni de deðil. Bu yapý her geçen gün büyümekte ve daha fazla insaný ýþýltýlý dünyalarýna çekmekte.
"Eðitim" faaliyetlerini "baþarý" ve "sevgi" odaklý bir psikoloji merkezi þeklinde anlatýyorlar.
Ama duyumlar ürkütücü!
Anlatýlanlara göre; huzur, dinginlik, para, aþk, mutluluk, baþarýyý yakalamak için meditasyon, yoga, nefes terapileri, spiritüel seanslarý gibi birçok kapýyý denemiþ ve arzuladýðý sonuca ulaþamamýþ olanlar ilk hedefledikleri insanlar.
Sosyal medya ya da operatif þekilde kontrol altýnda tuttuklarý dijital merkezlerdeki tanýtýmlarýnda vadettikleri eðitimle kapalý seanslarda verilen eðitimin farklý olduðu söyleniyor.
Kapalý eðitime katýlabilen kiþi içerik konusunu kimseyle paylaþamýyor! Paylaþmasý durumunda yanlýþ nakledilecek ufacýk bir bilginin kötü niyetli kiþilerin elinde bir silaha dönüþebileceði ihtimali.
Nasýl bir eðitime (!) maruz kalýnýyor ki akýl saðlýðýný yitirenin dahi olduðu söyleniyor!
Kapalý "öðretiye" katýlmaya hak kazananlarýn, yýðýnla ödedikleri para haricinde bir de bedel ödemesi gerekiyor!
Bu dünyanýn ýþýltýsýna aldananlardan birisi bedel ödemek için eþinden boþanmayý göze almýþ. Birkaç milyonluk hesaba sahip olan bir fenomenin, hesabýný "öðretiye" hibe etmesi bedel olarak kabul edilmiþ. Bir baþkasý ise...
Dedikodularý bize kadar getirenlerin söylemleri biraz daha ilginçleþiyor; oluþumun yöneticileri mevcut iktidar ile derinden bir iliþkiye sahip olduklarýnýn mesajýný veriyorlar. Ancak siyasallýktan uzak olduklarýný ispat etmek için de sýklýkla kiþi ya da parti merkezli hükümeti nalýna mýhýna vura vura eleþtiriyorlar.
Eðitim sistemli resmi bir kayýtlarý yok, yayýmlanmýþ kitap ya da eserleri yok, verebildikleri eðitim sertifikalarý yok, eðitim verme yetkisine sahip eðitmenleri yok, kapalý seanslarda yöneticilerin seçtiði herhangi bir kiþi eðitimci olabiliyor, en ilginci de devletin bu yapý üzerinde denetimi yok!
Bu yapýyý anlatanlarýn dikkat çekici bir uyarýsý da var. "Bir cemaat yapýsý gibi davranýyorlar. Oluþturduklarý gizem ister istemez zihnimize FETÖ'yü hatta Adnan Oktar'ýn oluþumunu düþürüyor."
Bu tarz oluþumlar genellikle büyük bir maðdur kitlesi oluþtuðunda kamuoyunun gündemine gelir.
Ama artýk iþ iþten geçmiþ insanlar aldatýlmýþ, kandýrýlmýþ ve umut avcýlarý ortadan kaybolmuþ olurlar.
Ortaya büyük bir maðdur kitlesi çýkar ve devleti göreve davet eder.
Biz ise þimdiden uyarýyoruz:
"DTÖ" isimli bu yapý belki de duyumlarýn ötesinde saf bir yapý; ancak söylenenlerin de yabana atýlmamasý gerektiðini düþünelim.
Ýnsanlarý kandýrmak için kurulmuþ bir kapan olup olmadýðý henüz aþikâr deðil ancak kýrýk dökük dedikodu veyahut rivayetler buna iþaret ediyor gibi.
Bir sürü kayba uðramýþ mutsuz insanýn, ailelerin, bireylerin ortaya çýkmasýna yol açacak yeni bir oluþum olmasý ihtimaline karþýn denetlenmesi zor deðil.
Ýþ iþten geçtikten sonra deðil, maðduriyetler oluþmadan tedbir alýnmalýdýr.
Belki de bu yapýnýn anlatýlarýn dýþýnda tertemiz bir faaliyet ve eðitim aksiyonu da olabilir. Ama yine de Anadolu irfanýyla; eþeði saðlam kazýða baðlayalým derim vesselam.