Kupa kızı ve MİT yasası...

YÖK Yasası 6 Kasım 1983’te kabul edildi. Ülkenin sol kesimleri bu yasaya büyük tepki gösterdi. Hatta o yılların popüler haber dergisi Nokta, kapağında dönemin YÖK Başkanı İhsan Doğramacı’nın İstanbul Üniversite’nin üzerine büyük tuvaletini yapan montajlanmış bir fotoğrafla çıktı, yer yerinden oynadı.SHP ve tekrar açıldıktan sonra da CHP, YÖK’ün kaldırılması için çok sayıda eylem ve açıklama yaptı. 

Sonra Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı oldu, YÖK’ün başına Erdoğan Teziç’i atadı, bir dönem YÖK’e en fazla karşısında duran sosyal demokrat isimlerden hem kuruma hem de Teziç’e destek açıklamaları geldi. Kurum aynı kurum, yetki aynı yetki ama Başkan kendi görüşüne yakın olunca eleştirdiğini savunmak serbesttir bu ülkede.

***

İki örnek daha vereyim. Aynı Anayasa’nın hiç oynanmamış maddesiyle Demirel ve Sezer’i Cumhurbaşkanı olarak seçen Türkiye iş Abdullah Gül’ün adaylığına gelince olmaz demişti 2007’de. 28 Şubat sürecinde Merve Kavakçı’nın dışarı atıldığı Meclis’te bugün başörtülü vekiller görev yapıyor.Değişen bir yasa ya da iç tüzük maddesi yok değişen sadece demokrasi algısı insanların.Bunları biliyoruz da, başlıktaki Kupa Kızı ve MİT Yasası’yla alakası ne diyeceksiniz, anlatayım.

MİT Yasası’yla ilgili tartışmalarda kimin ne söylediğini bir kenara not etmek gerek. Yarın Türkiye’de iktidar değişse bugün yeni MİT Yasası’nı eleştirenler, bu yasanın en kuvvetli savunucusu olurlar.YÖK örneğinde de gördüğümüz gibi yasal bir düzenleme için konuma göre tavır alınan bir ülkeyiz biz. 

***

Futbol maçlarından sonra kahvehanelerde teknik direktörlük yapan çok çıkar ya, bir dönem, ekranlarda başka ülkelerin gizli servis operasyonlarından övgüyle söz edip, “biz neden yapmıyoruz?” diye soranlar da olmuştu. O dönem hangi yasaya hangi yönetmeliğe göre diye sormak kimsenin aklına gelmediği için bu sözler edildi kaldı. Bir de James Bond filmlerinden sonra “ Yok canım, böyle şeyler ancak filmlerde olur” diyenler var. James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming, İkinci Dünya Savaşı’nda Deniz Kuvvetleri istihbarat Servisi’nde görev yapmış biridir.Üzerindeki karartma kaldırılan bazı belgeler ortaya çıkardı ki Fleming, James Bond’a Cebelitarık Savaşı’nda yaşananları da yaptırmış. 

Mesela Thunderball romanında, Bond’un kullandığı canlı torpidoyu aslında İtalyan Gizli Servisi’nin düşman ticaret gemilerini imha etmek için kullandığı bir yöntemdi. Peki ya, Bond kızları, şuh kadın casuslar, onlar da sadece filmlerde mi var?İngilizlerin karşı casusluk operasyonlarında kullandıkları en önemli kadın ajanlarının kod adıydı Kupa Kızı. 

***

Türkiye bir yasa çıkardı, o yılların eksikliğini giderecek bir çalışma. Beğenen olur, beğenmeyen olabilir, isteyen tartışır. İnsanın canını sıkan, bugün kötü diyenlerin yarın çok iyi yasaymış deme ihtimalleri ve fark edilmeyen tutarlılık problemi...