‘Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’na eleştiri!

Hak dini tebliğ etmenin en etkili yolu Kuran mesajının geniş kitlelere ulaştırılmasıdır.

Muhatapların ilgi duyacağı yöntemlerle yapılması ve eline Kuran almamış camiye uğramamış insanlara ulaşacak metotların uygulanması tebliğin geniş kitlelere ulaşmasındaki rolü inkar edilemez.

TRT’de yayınlanan ‘Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’ bence Kuran mesajını geniş kitlelere ulaştırma açısından takdir edilecek bir programdır.

Fakat üzücüdür ki bu programa yapıcı tenkid (nasihat) yöneltmesi gereken dindar camianın kimi medya organlarında, Kuran ruhuyla bağdaşmayan yanlış bir program olarak muhalefet ediliyor.

***

Formatının taklit olmasından yola çıkılarak yapılan tenkitlere, puanlamadaki kimi tevazün eksikliğine ve benzeri uyarılara katılmakla birlikte, şahsen bu programın hemhalk hem de Kuranla ilgili herkes için çok faydası olduğuna inanıyorum.

Bir defa güzel ses ve icra kendisini dinletir.

Kuran’ın güzel sesle tezyininin bir peygamber emri olduğunu hatırlatmama gerek bile yoktur.

Yarışma olması ilgiyi artırır.

Burada ilgi duyulan Kelamullah’dır.

***

Ayrıca okunan ayetlerin meali ekrandan bir şerit olarak akmaktadır. Yani mesaj Arapça bilmeyenlere de iletilmektedir. Tek başına bu bile mesajın geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan faydalı bir uygumadır.

Siz insanları Kuran ile bir şekilde buluşturun, Kuran onlara doğru yolu gösterecektir.

Bakınız geçmişte Yaşar Nuri Öztük hoca, hemen her programında dindarları eleştirdiği için genelde din karşıtı kesimin beğenisini kazanmış ve ilgisine mazhar olmuştu.

Ama kabul etmeliyiz ki, o sürekli Kuran’dan bahsettiği için dinle alakası olmayan binlerce insanın Kuran’a yönelmesine ve hidayetine vesile olmuştur.

***

Bu yarışmanın Kuran mesajının daha geniş kitlelere ulaşmasında büyük rolü olduğunu düşünüyorum..

 ‘Kuran hayat kitabıdır, sadece okunacak bir mesaj değildir.’ benzeri gerekçelerle bu programı eleştirmek insaf ile bağdaşmaz.

Çünkü kimse bu programda ‘Kuran’ı tatbik etmeyin’ demiyor, aksine  jüri üyeleri her yarışmacının tilavetini değerlendirirken gayet güzel manidar mesajlarını da başarılı bir şekilde veriyorlar. Sadece okumanın değil hayata uygulamanın gereğinden de bahsediyorlar.

Güzel okuma yarışmasında bundan fazlasını beklemek işi cami vaazına dönüştürür geniş kitlelerin ilgisini azaltır.

‘Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’programının,  Kuran’ı toplum ile buluşturan, Kuran’a ilgiyi artıran ve özendiren bir program olarak da takdir edilmesi gerekir diye düşünüyorum..

Hele yarışmacıların edeb timsali duruşları tavırları, tebliğin kâl ile değil hâl ile olduğuna örnek değil de nedir?

Bu konuya devam edeceğiz.