Kurban Bayramý

Kurban Bayramý için Ýzmir’e ve Ege’ye getirilen kurbanlýklar, belediyeler tarafýndan oluþturulan satýþ yerlerine yerleþtirildi. Kurban kesecek vatandaþlarýmýzý kurbanlýk alma telaþý sararken, pazarlarda bütçelerine uygun kurbanlýk arayýþlarý devam ediyor. Kurbanlýk hayvan alýcýlarý fiyatlarý çok yüksek bulurken, satýcýlar ise geçen yýldan bir farký yok diyor. Satýcýlar özellikle yem fiyatlarýnýn tavan yaptýðýný hatta saman bulamadýklarýný ve zarar ettiklerini iddia ediyor.

Belediyeler, Kurban bayramý boyunca uyulmasý gereken kurallar ile satýþ ve kesim yerlerini açýkladý. Kurban Bayramý’na iki üç gün kala yurdun çeþitli bölgelerinden Ege’ye kamyonlarla kurbanlýklar getirilirken, Ýzmir’de kurulan kurbanlýk hayvan pazarýnda denetimler yetersiz kalýyor. Ýbâdet maksadýyla kesilecek hayvanlarýn kusursuz ve ayýpsýz olmasýna dikkat edilmesi gerekiyor. Bir yaþýný dolduran koyun ve keçi ile iki yaþýný dolduran sýðýrlarýn kurban edilebilir.

ALINMAYACAK HAYVANLAR

Kurbanlýk hayvanlarýn iki gözü veya bir gözü kör, kesilecek yere yürümeye gücü yetmeyecek derecede topal, kulaklarý veya sadece bir kulaðý kesik, tamamen diþsiz veya diþlerinin çoðu dökülmüþ, boynuzlarýnýn ikisi veya biri kökünden kýrýlmýþ gibi özürleri olan hayvanlarýn kurban edilemeyeceðini hatýrlamakta fayda var. Kurbanlýklar dini kaidelere ve saðlýk þartlarýna uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlýklarýn veteriner saðlýk raporu ile büyükbaþ hayvanlar için pasaport, küçükbaþ hayvanlar için nakil belgesi bulunmasý gerekiyor. Vatandaþlarýmýz özellikle kulak küpelerine dikkat ederlerse saðlýklý hayvan almýþ olurlar. Özellikle þap hastalýðýna karþý dikkatli olunmalý. Konuyla ilgili konuþtuðum uzmanlar kurbanlýk hayvan alýrken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerek, “Pasaportu, nakil belgesi, kulak küpesi olmayan hayvanlar pazarlara alýnmamalýdýr” uyarýsýnda bulunuyor. Kurbanlýk hayvanlarýn hamile olmamasý, 2 yaþýný doldurmasý gerekir. Ayrýca çok zayýf, gebe, yeni doðum yapmýþ, yüksek ateþli, bakýþlarý ve dýþ görünümü canlý olmayan, salya ve gözde akýntýsý bulunan, ishali olan, pis kokulu burun akýntýsý olan, çevreye karþý aþýrý tepkili veya çok duyarsýz, yara, þiþlik ve ödemi olan hayvanlarýn kurban olarak satýn alýnmamalýdýr.

Hayvanlarý þiþman göstermek için tuz, kepek kortizon gibi çeþitli ürünler kullanýlýyor. Bu hayvanlarý kilolu gösteriyor. Bu tür hayvanlarý dinlendirdiðinizde etin yüzde 30 fire verdiðini göreceksiniz. Bu ve bunun gibi benzeri olaylara karþý getirilen kurbanlýklara, veteriner hekim genel saðlýk kontrolü mutlaka yapýlmalýdýr. Bu konuda büyük eksikler gözlemleniyor. Kurbanlýk kriterlerine uymayan satýcýlarýn çadýrlarýnýn iþaretlenerek satýþ yapmalarý engellenmelidir.

Bazý kurban satýþ noktalarý var ki onlar hiçbir saðlýk koþullarýna uymuyor. Hatta belediyeler vermediði hizmetlerin bedelini alýyor. Ýstanbul, Bursa, Kayseri, Ankara ve Konya gibi illerde belediyeler kurban edilmeyecek hayvanlarý pazar yerlerine sokmuyorlar. Gebe hayvanlarý ve 2 yaþýný doldurmayan hayvanlarýn pazarlarda satýþýna izin vermiyorlar. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi’nden de bizde ayný duyarlýlýðý bekliyoruz.

Halkýmýzýn ve okurlarýmýzýn Kurban Bayramýný en içten dileklerimle kutluyorum.