Kürdistan kimin allâ’sen?

Geçen yazımda Türkiye’nin yüzölçümü olarak iki farklı rakam verilmesini anlayamadığımı belirtmişdim. Aynı yazıda hem 779.452 km2 ve hem de 814.578 km2 veriliyordu. Değerli  coğrafyacı okuyucum Samet Kâtipoğlu sebebini yazmış eksik olmasın:

Meğer 779.452 km2 sayısı “izdüşümü yüzölçümü”nü ifâde ediyormuş. Kenarlarından ve bütün Türkiye dosya kâğıdı gibi dümdüz, tamâmen engebesiz olarak varsayıldığı takdirde ortaya çıkacak olan kaplama alanı.

814.578 km2 ise “gerçek yüzölçümü” imiş. Yâni yamaçlar, çukurlar vs. hepsi hesâba katılarak elde edilen sonuç.

Tuhaf şey; bize okulda hep 776.742 km2 rakamını öğretirlerdi. Ben öyle ezberlemişim. Yâni bu hem gerçek yüzölçümü değil hem de üstelik bugün hesablanan 779.452 sayısından epeyi farklı. Ben 1946-1956 arası okula gitdiğime nazaran acabâ o sıralar Türkiye’nin büyüklüğünü göz karârıyla mı tesbît ediyorlardı ki? İşte d’Artagnan’ın ön adı gibi aslâ cevâbını alamayacağımız suallerden biri daha!

Kürdistan Kimin?

Efendim, kıyâmet kopuyor kaç gündür; Kürdistan kiminmiş?

Biri tutmuş “Kürdistan Kürdlerindir!” yazmış ve bunun üzerine de yaz rehâvetinden ansızın uyanan bâzı arkadaşlar başlamışlar atışmaya...

Şimdi ben tutsam da “Fransa Fransızlarındır!” yâhut “Almanya Almanlarınıdır!” veyâ “Rusya Ruslarındır!” desem muhtemelen kimsenin umurunda bile olmayacak, ama arkadaşımız Oya Baydar, işin içine Kürdleri katınca ortalık karışacak!

Neymiş? Orada sâdece Kürdler değil işte daha bir sürü başka kavim daha yaşıyormuş, ki birkaçının adını da bu vesîleyle ömrümde ilk defâ olarak işitmek mazhariyetine erişdim.

E peki, Fransa’da “aslî halklar” olarak milyonlarca Oksitan, Bask, Bröton, Alzaslı,Lorenli, Mosel Frankı, Flaman ve Kors (Korsikalı) yaşamıyor mu?

Bu takdirde “Fransa Fransızlarındır!” lafı ırkçılık mı oluyor?

Mesele bir ülkede, o ülkeye adını veren halkın dışında aslî ahâlîden olarak yaşayanların berikilerle aynı hak ve hürriyetlere sâhib olup olmadıklarıdır, bu kadar basit!

Zâten politik anlamda onlar da “Fransız” dır!!!

Onun için ille de kavim soruluyorsa meselâ “Flaman asıllı Fransız” vs. şeklinde îzâh edilir!

Şunu artık anlayın yâhû!

Kürdistan da bundan farksızdır!

İçinde isterse “aslî” unsur Kürdlerin dışında yüzelli başka etnik grup daha yaşasa bile orası “Kürdistan”dır!!! Bitdi!

Oranın bağımsız bir ayrı devlet olup olmaması meselesi ise ayrıdır.

Şimdi konudan kaçıp yan çiziyor demesinler diye hemen ekleyeyim:

Bâzı Kürdlerin orada bağımsız, egemen bir devlet kurma arzûları da “meşrû”dur!

Ama “kaabil-i tahakkuk” olup olmadığı ve öyleyse nasıl olacağı ise başka bir konudur!

Ona da değiniriz.