Þengal bölgesinin IÞÝD’in eline bu kadar kolayca geçmesi, orada Ezidi halkýn binlercesinin daðlara kaçmasý, bir yerlere kaçamayýp kaçýrýlan ve tecavüze uðrayan kadýnlar, iþkence edilerek öldürülen Ezidiler ve Türkmenler, açlýktan ölen yüzlerce insan..
Kürdistan topraklarýnda, yarý baðýmsýz diyebileceðimiz bir federal statünün yirmi yýldýr Kürtler’in yegane umudu haline gelmiþ olmasýna raðmen, manzarayý umumiye özetle bu.
IÞÝD’in bölgede yarattýðý büyük göç dalgasý Erbil ve Türkiye’nin kapýsýna gelip dayanýrken, Obama IÞÝD mevzilerinin bombalanmasýna karar verdi.
Olan olduktan sonra tabi.
Amerika IÞÝD’i Musul’u ele geçirmeden, Sincar ve Mahmur’a girmeden önce durduramaz mýydý?
Elbette durdurabilirdi. Ama Amerika hem Baðdat hem Erbil yönetimine ‘Ben olmadan Irak’ta rahatça yaþayamazsýnýz’ mesajý verdi önce ve IÞÝD’in ilerleyiþine seyirci kaldý. Erbil’den dahi göç baþlayýnca, düðmeye bastý.
***
Irak’ýn daha düne kadar en güvenli bölgesi sayýlan Kürt bilgesinin IÞÝD’in eline geçmesi demek, Batý’nýn iki yüzyýl boyunca inþa ettiði Kürt politikasýnýn iflas etmesi demektir.
Ama en çok da, Kürtler’in yaþananlardan ders çýkarmasý beklenir.
Batý Kürtler’e balýk tutmayý deðil, açlýkla karþý karþýya kaldýklarýnda konserve balýk vermeyi tercih ediyor.
Erbil’de yaklaþýk yirmi yýldýr Amerika’nýn desteðiyle kurulmuþ, Türkiye’nin de inþasýna büyük katký yaptýðý federal bir statünün kendisini deðil bir düzenli orduya karþý, dünyanýn dört bir yanýndan toplanmýþ, kimin imalatý olduðu þüpheli bir grubun saldýrýlarýna karþý bile koruyamamasý bütün Kürtleri ve dostlarýný düþündürmelidir.
Daha bir iki ay önce baðýmsýz Kürdistan için referandumu konuþan, bu fikre ihtiyat payýyla yaklaþan herkesi hain veya Kürdistan’ýn düþmanlarýyla iþbirliði içinde olan hainler gibi görenlerin þapkayý ellerine alýp düþünmeleri gerekir.
Ellerine geçen büyük fýrsatlara ve körfez savaþýndan bu yana fiili olarak federal bir yapýda olmalarýna raðmen, Kürt Partileri ‘Milli Bir ordu’ veya ‘Milli Bir Savunma Gücü’ inþa edemediler.
Dört büyük Kürt Partisinin kendine ait silahlý gücü var ama hala ulusal bir ordudan söz edilemiyor. Eldeki tek silahlý güç olan Peþmergeler , KDP ve YNK’ye baðlý peþmergeler olarak bölünmüþ durumda.
PKK’nin gerillalarý ise þu manzaraya baktýðýnýzda, Kürtlerin Ortadoðu’da yegane dostu olan ülkenin daðlarýnda mevsimlerin gelip geçmesini bekliyor..
PKK; Türkiye’den geri çekilmek için hala ne bekliyor anlamak mümkün deðil.
***
Kürdistan’dan kaçanlar Türkiye’ye sýðýnýyor, Midyat, Ýdil, Beþiri gibi ilçelerde yer alan Ezidi köyleri Irak Kürdistaný’ndan kaçýp gelen Kürd-Ezidilerle doluyor.
Kürdistan’dan gelenlerin güvenli görüp sýðýndýðý yegane ülke Türkiye. Ama bu ülkenin daðlarýnda hala silahlý Kürtler var. Ve bu silahlý Kürtler’in Türkiye’ye karþý yeni bir savaþ baþlatmalarý hala bir ihtimal olarak masada duruyor.
Ne yaman bir çeliþki..
***
Yeni yüzyýlýn en büyük trajedilerinden biri Suriye’deki iç savaþsa, kuþku yok ki, ikincisi IÞÝD’in yol açtýðý katliamlar ve IÞÝD’in saldýrýlarýndan kaçan on binlerce insanýn yaþadýðý trajedidir.
IÞÝD’in Irak’taki varlýðý Kürdistan Federal Bölgesinin varlýðýný tehdit eder hale geldi.
Baðdat’ýn çaresizliði her geçen gün biraz daha artýyor.
Bütün bunlara raðmen Ortadoðu’daki Kürt kamuoyu, bu zor zamanlarda, Kürdistan topraklarýnda savaþa tutuþmuþ IÞÝD benzeri gruplara karþý Kürt partilerinin ulusal bir cephede bir araya gelmelerini istiyor ve destekliyor.
Bir musibetten bir ders çýkaracak mý Kürtler, bekleyip göreceðiz.
Not: BM gözetiminde olan Mahmur kampý, boþaltýldý. Çözüm süreci baðlamýnda geriye dönüþler olacaksa bunun Mahmur’dan baþlamasý gerektiðini hep yazdým ve söyledim. IÞÝD’in Mahmur’da giriþebileceði bir katliamýn, sürecin sonu anlamýna geleceðini ifade ettim. Mahmur þimdi boþaltýldý ama çözüm sürecinin bir adýmý olarak deðil, Mahmur’da yaþayan Türkiyelileri IÞÝD’ten korumak için.. Þengal Ezidileri Türkiye’ye sýðýnýyor da, peki bu insanlar Türkiye Cumhuriyeti yurttaþý olmalarýna raðmen neden bir kamptan bir diðer kampa sýðýnmayý tercih ediyorlar? Türkiye’ye neden hala dönmüyor veya dönmek istemiyorlar? Mahmurlularýn geri dönüþünü çeþitli sebeplerle bloke etmeye çalýþmak ne kadar doðru?