Önce, Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle, Türkiye arasýndaki ticaret hacminin bugünü ve geleceði konusunda bazý rakamlar:
Kürdistan Federe Bölgesinin sýnýrlarý içinde bulunan Taq Taq petrol bölgesinden Habur’a kadar gelen petrol boru hattý-280 km-günde 200 bin varil petrolün ihracýný mümkün kýlacak. 2014 yýlýnda yeni bir hat inþa edilecek ve bu yeni hat tamamlandýðýnda, 2105’te günde 1 milyon, 2019’da 2 milyon varil petrol ihraç edilecektir. Bu rakam, Türkiye’nin bugün günlük petrol ihtiyacýnýn yaklaþýk dört katýdýr.
Kürdistan ve Türkiye hükümetleri arasýnda doðal gaz anlaþmasý da imzalanmýþ durumda. 2014 ve 2033 yýlý arasýnda deðiþik miktarlarda doðal gaz bu bölgeden Türkiye’ye gelecektir. 2014 yýlýnda 0, 7 milyar metreküple baþlayacak olan ihracat, 2033 yýlýnda, 3,2 milyar metreküp olarak hesaplanýyor.
Bölgede 2 bin enerji firmasý faaliyet gösteriyor, hükümet 33 þirketle 57 anlaþmaya imza atmýþ durumda. Petrol aramak için þimdiye kadar firmalarýn harcadýðý bütçenin miktarý 25 milyar dolar. 78 ülkeden gelen toplam 2 bin 296 firmanýn yaklaþýk yarýsý Türkiye menþeli firmalardýr. Bölgede Genel Enerji, Pet Holding, Türkerler ve Çalýk grubunun yatýrýmlarý sürüyor, Sazak’larýn inþaat firmasý Yüksel ve baþka firmalarýn inþaat ve altyapý çalýþmalarý da ayný þekilde devam ediyor. Enerji anlaþmalarýnýn Baðdat ve Amerika’da yarattýðý rahatsýzlýðý hatýrladýðýnýzda, Kürtler’in önümüzdeki yýllarda, petrollerini dünya pazarlarýna ulaþtýrabilmeleri için, sadece güçlü þirketlere deðil, ayný zamanda güçlü ve kalýcý siyasi ittifaklara da ihtiyaçlarý olduðunu anlamak zor deðil. Kiþisel inancým o ki, hem Kürt hem Türk siyasetinde bu kadar çok þey deðiþiyorsa bunun en önemli sebebi, Kürdistan’ýn sahip olduðu petrol ve doðal gaz zenginliðidir.
Ama bu doðal zenginliklere bir güvenlik þemsiyesi de lazým.
Bu þemsiyenin bir ucunu Türkler bir ucunu Kürtler tutmazsa, Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma halleri yaþanabilir.
Kimse kendini kandýrmasýn, eðer bu zenginlik olmasa ABD Irak’a girdiðinde Amerikalýlar, þu Kürtler çok maðdur oldu, hadi Irak’a girmiþken bari þu Hewler’e de bir federasyon kurup geçelim!’ Demezdi.
Bu zenginliðin dörtte biri Rojava’da olsa, ‘Ortadoðu’da Kürtler’e Yeni Rol Arayýþý’ için Kürtler’in Waþington’a gitmesine gerek kalmazdý!
Waþingtonlular gelir Kürtleri Diyarbakýr’da, Kandil’de bulur anlaþýrlardý!
Beþ milyon civarýnda insan yaþýyor Kürdistan’da.
Kiþi baþýna milli gelir þimdi beþ bin dolar, bu rakamýn 2020’li yýllarda, 40-45 bin dolara çýkacaðý tahmin ediliyor.
Bu zenginliðe sahip olan ve üstelik tarihi hep ihanetler ve yenilgilerle dolu bir halkýn, kendi içinde, bir takým korkularý ve gelecek endiþesi barýndýrdýðýný da akýldan çýkarmamak lazým. Gerçi Kürtler kimsenin topraðýný iþgal etmedi, ama Ortadoðu’da Ýsrail’in bir geleceði var mý sorusu, nasýl ki Yahudilere büyük korkular ve endiþeler yaþatýyorsa, Kürdistan halký da benzer korkularý yaþýyor ve gelecekte onu yalnýz býrakmayacak sýrtýný dayayacaðý gerçek dostlar arýyor.
Türkiye bu bakýmdan Kürdistan’ýn geleceði için vazgeçilemez önemdedir. Kürdistan’ýn geleceði Türkiye’yle kurulacak dostluk ve iþbirliðinde yatýyor.
Bu dostluk ve iþbirliðinin siyasi rengi ne olacak diye soracak olursanýz, belli bir ideolojiye dayanmayacak der þunu da söylerim:
Kürt ve Türk halký bugün Baasçýlýk ve Kemalizmi aþmaya çalýþýyor.
Bu ideolojilerin belirleyeceði bir gelecek söz konusu deðil artýk.
Kürtler’in iþi daha zor. Hem Baasçýlýk hem Kemalizm Kürt siyasetinde ciddi bir sorun..
Oysa her iki halkýn muhafazakar deðerlerine ve yeni sosyolojisine uygun bir siyaset tarzý ancak, geleceðe taþýnabilir.
Muhafazakar-demokrat bir siyasi hatta geliþecek olan bu siyaset tarzýnýn bir tarafýnda AK Parti öbür tarafýnda ise KDP olacak.
Siyasi gidiþat bu yönde.