Rusya ile Çin aralarýna Moðolistan’ý da alarak 300 bin askerin katýldýðý dev bir tatbikat baþlattý. Verilen mesaj ne? Yüksek ihtimal Amerikan saldýrganlýðýna, bir gövde gösterisiyle cevap vermek…
Aslýnda bir aptallýðý, baþka bir aptallýkla cevaplamaktan baþka bir anlam taþýmýyor.
Ne yapacak yani Rusya ve Çin? Günü geldiðinde o 300 bin askeri 1 milyona tamamlayýp, Bering Boðazý üzerinden önce Alaska, sonra Amerika’nýn tümünü iþgal mi edecek, geçiniz.
Yoksa, “eh bu kadar askeri, füzeyi, tanký, topu, savaþ uçaðýný, bir araya getirdik, yola çýkmýþken bari, þu Hindistan’ý ezip geçelim” mi diyecekler, saçma…
21’inci yüzyýlda aptallýðýn ana zemini þu: Ýnsanlýk tarihinde savaþ ilk kez, karlý bir yatýrým alaný olmaktan çýktý, en büyük hesaplaþmayý kazansanýz bile yalnýz, kaybettiklerinizle baþ baþa kalmanýzdan baþka yol yok…
Bir yeri iþgal edip kaynaklarýný kullanmak için yürütülecek uzun soluklu mücadele veya iþgal edilen yerin insanlarýnýn üzerinden saðlanacak gelir, býrakýn sizin refahýnýza katký yapmasýný, maliyetini bile karþýlamýyor.
Amerika’nýn Irak-Suriye macerasý ortada, trilyonlarca dolar döktüler, daha 1 kuruþluk gelirleri yok, bir de terör belasýný azdýrdýklarý için, kendi topraklarýnda metroya binerken bile k.çlarý üçbuçuk atýyor…
Rusya ile Çin, diyelim Amerika’yý iþgal etti, orada gerçek anlamda ne bulacak? 44 milyon gýda kuponu ile hayata tutunan Afrika düzeyinde fakirlik yaþayan insanlar, 4 milyon evsiz, nüfusun yüzde 1’i hariç geri kalaný bankalara trilyonlarca borcu olan zayýf bir orta sýnýf… Büyük bir savaþ çýkmasý halinde bugün piyasa deðeri 1 trilyon Dolar olan Amazon, yüksek ihtimal kepenk indirmiþ olur, Amerikan bankalarýnýn ekranlarýnda gözüken trilyonlarca dolarýn yüzde 92’sinin karþýlýðý yok, yani üretilmiþ para, bir sabah uyanýrsýnýz, ekranlar simsiyah…
Amerikan servetinin kaynaðýný oluþturan Silikon Vadisi’nin geliri, (Yuval Noah Hariri’nin de dediði gibi) silisyum ticaretine deðil, bilgiye dayanýyor, bilginin önünü kestiðin an, oradan 1 kuruþ bile alamazsýn…
Böyle bir dünyada yaþýyoruz ve insanlýða yön verme iddiasýndaki tüm siyasi kadrolar, 19’uncu yüzyýl refleksleri ile hareket ediyorlar…
Mesela, Beþar Esed denilen þahsýn hala iktidar peþinde koþmasýnýn bu yüzyýlýn gerçekleri zemininde bir karþýlýðý yok. Esed, 20’nci yüzyýlýn insan kasaplarýndan Kamboçya’nýn kanlý diktatörü Pol Pot gibi davrandýðý an bitti, uzatmalarý oynuyor.
Tartýþýlmasý gereken, liderlerin, 20’nci yüzyýl artýðý stratejik manevralarýn þehvetine kapýlarak böyle bir geri zekalýyý neden hala Þam’da tuttuðudur.
Geçmiþ yüzyýlýn alýþkanlýðý bugünün kanlý anaforunu doðuruyor, o kadar.
Ýnsanlýðýn ana sorunu, teknoloji devriminin bütün yapýlarý/düþünceleri yýkýp geçtiði bir dönemde, devletlerin kendilerini yeni döneme uyduracak zamaný bulamamalarýdýr.
Reform niyetiniz teknolojinin hýzýna yetiþemiyor, çaresiz tarihe dönüyorsunuz, buralarda karþýlýðý yok,Trump gibi geçmiþin güzel günlerine arayan bir meczup olmanýz ise kaçýnýlmaz.
“Yeniden Büyük Amerika” dediði þey, Detroit’teki dev otomobil üretimine dayanýyordu, Detroit bugün bir hayalet kent, terk edilmiþ bir madenci kasabasý gibi geçmiþin güçlü anýlarýyla karþýmýzda duruyor.
Bu, Türkiye’nin bugünkü sorunlarýnýn çözümü rotasýnda, 19’uncu yüzyýlýn önemli padiþahý 2. Abdülhamit ile 20’nci yüzyýlýn devlet kurucusu Mustafa Kemal’i yarýþtýrmasý gibi büyük bir aptallýk…
Ýkisinin de bugünkü Türkiye için yapabileceði bir þey yok, yapabileceklerini yaparak tarih oldular…
Biz, tarihle uðraþmayý býrakýp, 21’inci yüzyýlýn, ekonomik-sosyal-siyasal yeni algoritmasýný nasýl yakalarýz, onu tartýþmamýz gerekiyor.
Mesela, 21’inci yüzyýlda, teknolojinin zorlamasýyla doðan profesyonel ordu gibi þeffaf, tüm yaþamý kamu denetimine açýk, her kuruþun, her kararýn hesabýný anýnda verebilen profesyonel siyasi kadrolara mý devrede olacak?
Ya da, belediye baþkaný olarak dar çevresiyle kamu kaynaklarýný hortumlayan bir rantiye bezirganýný mý, yoksa, sosyal-çevreci programýný hazýrlamýþ yöneticilikte profesyonel deneyimi olan bir CEO’yu mu görmek istersiniz?
Rutin tartýþmalardan sýkýldým, patinajlarý sevmem, biraz geleceðe bakmakta yarar var.