Küresel sistemin dayatmaları ve Türkiye’deki seçimler

Küresel dayatma, iç politik dizaynımızı tamamlamamız gerektiğini göstermekte. Nedir küresel dayatma? 

Dünya’da, paranın patronları ile devletler hukukunu benimsemiş derin devletler arasındaki savaşın nedeni nedir? 

Neden silah ile para savaşıyor? Her ikisine de para lazım, etki lazım, kontrol lazım. Ondan mı? 

İşte meselenin geniş perspektifine bakmadan, Türkiye’deki iç mesele olarak okunan seçimin öne alınması kararının doğruluğunu da anlamak mümkün değildir. 

Dünya, büyük çatışmanın en keskin virajına girdi. 

Trump’ı iktidara taşıyan güçle, Çin de finans sistemi kuran ve onu savunan güç arasındaki savaş, “dünyadaki yeni dizaynın kontrolünü kim alacak” sorusunu giderek gündem yapmakta. 

O nedenle olaya, devletler hukukuyla siyaset inşa edenler ile asimetrik savaş üzerinden parayı kontrol edenlerin kavgası olarak da bakmamız mümkün. 

Uzun zamandır sessizce perde arkasında duran İngiltere’nin aktifleşmesi ve sesinin çıkması da, İsrail’in devreye girmesi de buna bağlı! 

Bizi ilgilendiren mesele ise, bu durumda hangi konumu muhafaza edeceğimiz veya hangi lige çıkacağımızdır.

Trump, Putin’le telefonla konuştu. Hatta Beyaz Saray’a davet etti. “Bekle füzeler geliyor” diyen Trump’ı, Putin’le konuşturan sebep nedir? 

Zaten geçen yazıda da yazdım; o füzeler, Rusların üslerini ve askerlerinin bulunduğu yeri vurmadı! Artı olarak atılan füzelerin önemli bir kısmı, eski Rus hava savunma sistemlerine sahip Suriye tarafından bertaraf edildi. Esad’ın, nasıl bir insanlık utancı olduğunu bilmeyen yok! Lakin meselenin sadece o utanç dolu kişi olmadığı aşikârdır. Büyük savaşa girmeden herkes masada istediği yeri ve istediği payı koparmanın peşinde! ABD, Rusya’nın ikinci çöküşünü arzu ediyor. Bu olmadığı takdirde, Çin’e kadar uzanan ekonomik sistemin tam kontrolünü eline alamayacağının farkında... 

Türkiye’nin tam devlet refleksi ile yeniden tarih sahnesine çıkışını da sınırları ile karşılamakta. Yeniden karşısına küresel aktör veya cihanşümul tefekkürü ile dikilen Türkiye; kurguladıkları tek kutuplu para, siyaset, ekonomik sisteme engel teşkil etmekte. O nedenle Rusya, Türkiye’nin güçlü durmasını arzu ediyor. Çünkü yakın ve orta hedefte, bu Rusya’yı da güçlü kılan durumdur. O nedenle Rusya-Türkiye ilişkilerini delmeye yönelik hamle yapılmakta. Trump’ın Putin’i aramasının arkasındaki neden de budur. Astana süreci baltalanırsa, istedikleri olacak! İşte tam bu nedenle, Türkiye’deki seçimin bir an önce yapılması ve içerideki hesapların kapanması lazım. Bürokrasi ile siyasetin üzerinde durduğu tek nokta, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekası olmalıdır. Türkiye’nin; büyük resimde yerini alması için, içteki sorular cevabını bulmalıdır.