Artýk her yýl düzenli olarak Aðustos ayý itibari ile öðretmen atamalarýný bekleyen eðitim fakültesi mezunlarý ve onlarýn ailelerinin gönderdiði mesajlara cevap vermek amacýyla ayýrdýðýmýz büyük bir zaman dilimi var desek yanlýþ olmaz. Daha önceki birçok yazýmýzda atamalarý ve bu atamalarda yaþanan sorunlarý dile getirdik ama her yýl atama ile ilgilenen bireylere yenileri eklendiði için yazýlarýmýzýn birbirlerine benzeme ihtimali de ortaya çýkabiliyor.
En çok merak edilen temel noktalardan birisi kontenjanlarýn nasýl belirlendiðine yönelik sorular. Ýl Milli Eðitim Müdürlüklerinden gelen branþ bazýnda açýk listeleri ve bu açýk sayýlarýnýn belli bir oranýnda ayrýlan kadrolar var. Bu kadrolarý belirlemede tamamen etkin olan ise bakanlýk yetkilileri. Yaklaþýk 400 bin birey öðretmen olmayý beklerken verilen kadro sayýsýnýn 37 bin civarýnda olmasý daðýlýmda adaletin nasýl saðlanacaðýnýn zorluðunu ortaya koymada yeterli oluyor. Her ne kadar öðretmen olarak atamayý bekleyen arkadaþlarýmýzýn iþi siyasi malzeme yapmasý ne kadar yanlýþ ise hangi parti hükümeti kurarsa kursun bu sorunu net olarak çözmenin zorluðu da bir o kadar da hakikat olarak karþýmýzda duruyor.
Eðitim fakültesinden mezun olan ve sonrasýnda formasyon alarak bu mesleðe baþlamayý bekleyen arkadaþlarýn nasýl atanacaðýna dair cevabý olan yazýlarýmýzý tekrar buraya almak ve ayný ifadeleri kullanmak belki de okuyucularýmýzý sýkacaktýr. Ama az da olsa tekrar edelim, öðretmenlik mesleðini emeklilikte 65 yaþ sýnýrýna getirmeden önceden emekli olunmasýna yönelik bir çalýþmanýn yapýlmasý öðretmenlerin kalitesini artýracaðý gibi yeni atama bekleyen arkadaþlarýn da önünü açmada faydalý olacaktýr. Çözüm adýna düþüncelerimizi daha önce bu yazýda dile getirmiþtik. http://haber.star.com.tr/yazar/atanma-sorunsali/yazi-1007455
Bu Eylül ayý atamalarýndan sonra dikkat edilecek önemli noktalardan birisi þubat atamasýnýn olup olmayacaðý konusunun acilen belirlenmesi ve atama bekleyen arkadaþlara duyurulmasýdýr. Atama yapýlmayacaðýný Sayýn Bakan Nabi Avcý açýklamýþ olsa da geçen þubatta Sayýn Baþbakanýn inisiyatifi doðrultusunda yapýlan atama bu sene de adaylarda haklý olarak ayný beklentinin önünü açmýþ olacaktýr. Eðer atama olacaksa, yapýlacak atama da branþ bazýnda kontenjanlar açýklanmalý ve þubat ayýna kadar adaylarýn yaþayacaðý maðduriyetin önüne geçilmelidir. En azýndan þubatta da kendisine sýranýn gelmeyeceðini bilen öðretmenlerimizin bir sonraki KPSS’ye yönelik çalýþma planýný oluþturmasý ve beklentisinin sonucunda hayal kýrýklýðýna düþmesinin önüne geçilebilir. Eðer atama yapýlmayacaksa Baþbakan bile istese biz atama yapýlmamasýna yönelik karar aldýk, bu durum öðretmen atamalarýnda saðlanmaya çalýþýlan sistematik düzeni bozacaktýr ve sözümüzden dönüleceði görüntüsünü verecektir anlamýnda Milli Eðitim Bakanlýðý yetkilileri tarafýndan durum Baþbakanýmýza veya diðer yetkililere izah edilebilmelidir.
Bu sene kadrolarýn çoðunun Doðu ve Güneydoðu Bölgesinde yer alan okullar için açýldýðýný ve öðretmenlerin yine birçoðunun bu okullara yerleþtiðini söyleyebiliyoruz. Son zamanlarda artan terör olaylarýndan dolayý bu bölgelerimize yönelik kara ve hava ulaþým araçlarýnýn düzenli seferler yapabilmesi de þimdilik mümkün görünmüyor. Bundan dolayý göreve yeni baþlayacak olan öðretmenlerin ve ailelerinin tedirginliði malum. Hatta öðretmen atamalarýnda birçok ailenin çocuklarýna 41’inci tercihi iþaretlememe adýna telkinde bulunduklarý aþikâr. Lakin þu an o bölgelerde görev yapan devlet memurlarý var ve hepsi görevlerini çok zor þartlarda yerine getiriyorlar. Polisinden askerine, memurundan bankacýsýna, doktorundan hemþiresine, hâkiminden savcýsýna ve akademisyeninden hizmetlisine kadar hepsi görevlerinin baþýndalar. Ancak Doðu ve Güneydoðu’daki illerimizde askerlerden sonra görev alan memurlarýmýzýn içinde sayýsal çoðunluðun öðretmenlerde olduðuna da þüphe yok. Alýnmasý gereken tedbirler alýnmakla birlikte Eylül ayýnýn son haftasý itibariyle öðretmenlerimizin de görevlerinin baþýnda olmasý bölge halkýna iyi geleceði gibi terör örgütünün de elini zayýflatacak ve bölge üzerindeki baskýyý hafifletecektir diyebiliriz.
‘Çocuðumu dört yýl okuttum, emek verdim, oralarý yazmasýna nasýl izin vereyim?’ diyen bayan bir öðretmenin annesinin serzeniþini umuyoruz ki yersiz çýkaracak vatandaþlarýmýz var orda. Doðu’daki vatandaþlarýmýzýn çocuklarýný eðitmek amacýyla bir nevi ucu açýk vatani göreve çýkan öðretmenlerin korkularla dolu yüreðini yumuþatacak vicdanlý insanlarýmýz var orada ve o insanlarýn kendi çocuklarý için göreve baþlayacak öðretmenlere sahip çýkacaklarýný bilmek istiyoruz. Bayram sonrasý baþlayacaklarý görevleri için endiþelerinin olduðunu ve bu endiþelerinin yersiz olduðunu göstermeniz için sizlere sesleniyoruz; Kürt kardeþim, öðretmenlerimiz size emanet!