Baþbakan Ahmet Davutoðlu’nun BDP’lilere Çözüm Süreci’nin devamý için “önce kamu düzeni” þartýný ileri sürmesinin gerekçesini Ýstanbul’dan, Ankara’dan Ýzmir’den bakarak anlayabilmek kolay deðil. Aðrý’da, Muþ’ta, Diyarbakýr’da, Mardin’de ve hâsýlý Doðu ve Güneydoðu illerinin birçoðunda yaþayan insanlara sormak lazým bunun gerekçesini.
Biz oturduðumuz yerden bakýnca ancak 6-7 Ekim olaylarýnýn vahþetini görebildik. Oysa Aðrý’da, Muþ’ta, Diyarbakýr’da ve diðer bölge illerinde insanlar PKK terörüyle sürekli yüz yüze bulunuyorlar. Birçok il ve ilçede PKK’nýn “paralel hükümet” birimleri var. Sözde mahkemeler çalýþýyor, insanlar buralarda yargýlanýyor. Ýþadamlarýndan vergi adý altýnda haraç topluyorlar. Bütün bunlarý da tabii ki silah zoruyla yapýyorlar. Seçimlerde halkýn belirli yönde oy kullanmasý için yapýlan zorbalýklar artýk saðýr sultanýn bile iþittiði þeyler arasýnda. Sandýklardan BDP dýþýndaki partilere oy çýkan yerlerde, özellikle de köylerde, bu oylarý kimin verdiði tespit edilerek cezalandýrma ve infazlarýn yapýldýðý öteden beri bilinen konular. Hâsýlýkelâm PKK elinde silah olduðu için insanlarý korkutup sindirebiliyor ve bölgede istediði gibi at koþturabiliyor.
Þimdi... Cemaat’in paralel bürokrasi oluþturmasýný tehdit olarak görürken PKK’nýn paralel yönetim aygýtýný görmezden gelmek olur mu?
Ankara’nýn siyasi kulislerini iyi takip eden gazeteci Ömer Þahin’in yeni internet sitesi “AnkaraReview.com”daki haberinden öðrendik ki geçen hafta AK Parti’nin Afyonkarahisar Kampýnda “Çözüm Süreci”oturumunda söz alan Doðu ve Güneydoðu bölgesinden Kürt kökenli milletvekilleri süreç yönetiminden þikayet ederek “PKK, bölgede hakimiyeti ele geçirdi. Bizim bile can güvenliðimiz tehlikede” diye konuþmuþlar. Bence bu çok önemli bir alarm sinyali...
Kürt siyasi hareketini yakýndan takip eden gazeteci Ruþen Çakýr ise geçenlerde bu haberden yola çýkarak, -yazýsýnýn ara baþlýðýnda yer alan “Kürt Kürdün Kurdu” sözleriyle de anlaþýlýr kýlýnacak þekilde- meselenin AK Partili Kürt siyasetçilerin kiþisel siyasi hesaplarýndan çýktýðýný ima eden bir deðerlendirme yazdý.
Oysa adý geçen milletvekilleri -her þeyden önce- silahlý bir örgütün baskýlarýna ve tehditlerine raðmen ayrýlýkçý partiye deðil, AK Parti’ye oy vermiþ olan büyük bir kitlenin temsilcileri. Dolayýsýyla bu siyasetçileri PKK-HDP çizgisinin dilini ve argümanlarýný kullanmadýklarý için eleþtirmek de haksýzlýk.
Ne olursa olsun Afyon’da konuþan milletvekillerinin bölge halkýnýn þikâyetlerini ve taleplerini dile getirmiþ olmalarýný “ihtimal dýþý” kabul ederek “iktidar partisi içindeki Kürtlerin resmi devlet politikasýný terk edemedikleri” eleþtirisiyle meseleye yaklaþmak saðlýklý bir sonuca ulaþtýramaz bizi.
Resmi ideolojinin yanlýþlarýný ve bugünkü sorunun ortaya çýkýþýndaki rolünü tartýþmak için dünyanýn en acýmasýz örgütlerinden birinin ipekten bir meþruiyet zýrhýyla sarýlýp sarmalanmasý gerekmiyor. Çözüm Süreci zarar görmesin diye her þeyi sineye çekmeyi önermek de aslýnda Çözüm Süreci’ni tehlikeye atan bir yaklaþým...
Siyasi Kürt hareketi her fýrsatta þehirleri yangýn yerine çevirmenin provalarýný ve isyan denemeleri yapýyorsa... Bölgede paralel bir hükümet gibi icraatta bulunma cüretini gösterebiliyorsa... Bölge halkýný baský altýnda tutup hayatýn her alanýný kontrol etmeye çalýþýyorsa... PKK’nýn silahlý unsurlarý çoktan söz verdikleri halde hâlâ sýnýr dýþýna çýkmamýþsa... Çözüm Süreci’ni tek taraflý biçimde yürütmek hükümet adýna giderek aðýrlaþan bir yüke dönüþecektir. Bunu da görmek lazým...
Bu durumda Çözüm yanlýsý Kürtler baþta olmak üzere ülkenin aydýnlarý her durumda Kürt Siyasi Hareketi’nin arkasýnda durmaktan vazgeçip eleþtirel yaklaþýmlarýný biraz da o tarafa yöneltmeliler. “Býrakýnýz yapsýnlar, býrakýnýz geçsinler” mantýðýyla Kürt Siyasi Hareketi’nin her yaptýðýna meþruiyet izafe etmeye varan bir sevecenlik göstermek aydýn sorumluluðuyla baðdaþmaz.
Hiçbirimiz Çözüm Süreci’nin akamete uðramasýný istemiyoruz ama Baþbakan Davutoðlu’nun dile getirdiði “önce kamu düzeni” þartý yerine getirilmediði takdirde Çözüm Süreci’nin saðlýklý bir þekilde sürdürülmesini garantiye almak söz konusu olamayabilir. Buna da görmek gerekir.