Uluslararasý koalisyonun Beþar Esad karþýtý demeçlerine bakmayýn, Ortadoðu’nun en önemli iþbirliði þu sýralarda Batý dünyasý ile Þam yönetimi arasýnda. Zira Irak’tan sonra Suriye’de Kürt dosyasý yürürlüðe kondu ve Suriye’nin kuzeyinde Irak Kürdistaný benzeri bir þerit oluþturma yönünde adým adým ilerleniyor.
Tel Abyad’ýn bombalanmasý, burada bulunan Arap ve PYD karþýtý Kürtlerin Türkiye’ye göçe zorlanarak bir demografi operasyonuna kalkýþýlmasý da bu planýn son halkalarý.
Ben demiyorum, Suriyeli Kürt analist-akademisyen Ömer Seyhmus diyor. “PYD ile Esad savaþmýyor.”
“DEAÞ’a karþý mücadele ediyor” kýlýfý altýnda adým adým Kürt entitesi örülüyor. Ýsrail, Ýran ve Batý’nýn itirazlarý olmadan.
Peki Iraklý Kürtler bu duruma ne diyor? Daha düne kadar Suriye Kürtlerinin oluþturacaðý kantonlara sýcak bakmayan Erbil yönetimi Suriye’de oluþmakta olan Kürt entitesi konusunda pek þikayetçi görünmüyor. Önceki gün Star’da okuduðunuz “Kürt kantonu operasyonu” baþlýklý haber için aradýðým Iraklý Kürt siyasetçi Fuad Hüseyin, Tel Abyad’a yaðan bombardýman gürültüsüne karþýn, olan bitenin farkýnda olmadýðý “görüntüsünü” verdi. Ortadoðu’daki Kürt siyasetçiler týpký diðer Ortadoðulu siyasetçiler gibi “siyasetin kurdu”dur. Ýtiraz etmiyor görünmemek için bilgisinin olmadýðý bir tablo çizdi.
Iraklý Kürtler, Suriye’de oluþmakta olan Kürt “entite”si konusunda artýk eskisi kadar muhalif deðil. Son kertede, duruma, “Kürtlerin birliði” açýsýndan bakýyorlar anlaþýlan.
Peki Türkiye’de ne oluyor? Yedi düvelin HDP’nin barajý geçmesi için bir araya gelmesini Suriye’deki tablodan ayýrmak mümkün müdür?
Suriye Kürt bölgesi için uluslararasý koalisyonun desteðiyle adým atan PYD, daha düne kadar Washington’un kýrmýzý listesindeydi. PYD lideri Salih Müslim ile gerçekleþtirdiðim mülakatlar sýrasýnda bizzat kendisi ABD ile görüþemediklerini anlatmýþtý. Ne oldu da, PYD, ABD’nin taþeronu haline geldi?
Elbette burada Kandil yönetiminin bir aracý rolü oynadýðýný söylesek, itiraz eden çýkacaktýr.
Oyun büyük.
Esad ile düþman görüntüsü veren Batý, özünde Þam yönetimi ile iþbirliði içinde.
Yukarýda ana hatlarýný çizdiðim oyunda taþeronlarýný dikkatle seçen Batýlý devletler, bu oyunun önünde engel olarak gördükleri Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ý bu nedenle hedef tahtasýna oturttular. Erdoðan karþýtý geniþ tabanlý kampanyanýn özü budur. Bu cephenin ince karný da Kürt dosyasýdýr.
Barajý geçmesi için büyük mücadele verilen HDP’nin iktidar ortaðý olmasý uluslararasý baronlarýn tercih edeceði bir nokta deðildir. Bu nedenle ayný çevreler HDP’ye “Seninle buraya kadar. Sýra Ak Parti-CHP koalisyonunda” demektedir. CHP, HDP’den daha fazla kullanýþlý bir unsur olarak görünmektedir.
HDP ile çözüm süreci formatýnda devam edecek bir iþbirliði karþýdaki cephenin gediklerini büyütecektir.
Böyle görüyorum.