HDP'ye operasyon üzerine operasyon yapýlýyor.Bir yandan Meclis grubuna yönelik tutuklamalar, diðer yandan belediyelerde tutuklama ve kayyým atamalarý...
Eðer genel görüntünün reel durumu yansýttýðýndan yola çýkýlýrsa,“Kürt siyaseti"nin tasfiye operasyonuna maruz kaldýðý söylenebilir ve “Ne olacak Kürt siyasetinin hali” sorusu sorulabilir. AB'deki, dünyadaki algýnýn bu yönde olduðu ve tepkilerin bu sebeple gösterildiði gözleniyor.
Buradaki temel soru, “genel görüntü reel durumu yansýtýyor mu?” sorusudur. Bu sorunun da anlamý, “Ortada gerçekten bir 'Kürt siyaseti' mi vardý?” sorusu ile irdelenebilir.
Þunlar hemen sýralanabilecek tespitlerdir:
- HDP'nin sivil bir siyaset ürettiði doðru deðildir.
- HDP'nin hemen tüm dünya tarafýndan terör örgütü olarak kabul edilen PKK'nýn uzantýsý olduðu açýktýr.
- HDP'nin Doðu-Güneydoðu'daki, hatta tüm Türkiye sathýndaki etkinliðinin PKK – KCK yapýlanmasýnýn halk üzerinde kurduðu baský ile yakýndan alakalý olduðu açýktýr.
- Terör örgütünün oluþturduðu baský ortamýnýn Doðu – Güneydoðu'da sivil bir siyasete imkan vermediði, bunun HDP'nin tekelinde bir siyaset zemini oluþturduðu, baþka parti mensuplarýnýn siyaseti yoðun tehdit altýnda gerçekleþtirdiði, hatta HDP'nin bile PKK baskýsýndan kurtulmak gibi bir sorunu bulunduðu biliniyordu.
- HDP'lilerin “Bizim, PKK gibi devletin yýllardýr mücadele ettiði bir yapý ile aramýza mesafe koyma lüksümüz yok” tarzýnda bir savunma geliþtirdiði de biliniyor.
- Bazý HDP milletvekillerinin, parti üzerindeki PKK baskýsýna karþý çýktýðý da biliniyor.
- Ve en sonunda hendek - barikat - öz yönetim ilaný hamleleriyle bölgenin adeta devletin merkezi kontrolünden çýkarýlma gibi bir risk ortamýna sürüklendiði açýk. HDP'nin, baðlý belediyelerin katkýsý dahil, bu süreçte bu örgüt hamlelerini meþrulaþtýran bir tavýr içine girdiði de açýk.
- Ve HDP'li siyasetçilerin, milletvekillerinin, nerdeyse “Bize kimse dokunamaz” yaklaþýmý içinde her türlü suçu meþrulaþtýrma gibi bir çarpýklýðýn içine sürüklendikleri...
Bütün bu yazdýklarým, siyaset muhtevasý içinde yapýlabiliyorsa, bunun siyaset olmadýðýný, ya da daha doðru ifade ile “demokratik siyaset” olmadýðýný da ifade etmek gerekiyor.
HDP bölgedeki yerleþim yerlerinden zaman zaman yüzde 80'lerde oy aldý.
Eðer bu oylar, özgür bir tercihi yansýtýyor idiyse, HDP'ye yönelik operasyonlarý “Kürt siyasetinin baskýlanmasý, hatta tasfiyesi” diye görmek anlamlý olacaktýr.
Ama yukarda yazdýklarým ya da bölge halkýnýn benden çok daha iyi bildiði þey ise bölgede siyasetin özgürce yapýlma ikliminin bulunmadýðý gerçeðidir.
Zaman zaman, terör örgütüne yönelik güvenlik operasyonlarýnýn bizatihi “HDP'yi özgürleþtirmek” gibi bir anlamý bulunduðunu yazdým. Adaylarýný “Dað”ýn belirlediði bir partinin demokratik siyaset yapabildiðinden söz edilebilir mi?
Þimdi gelelim olaðanüstü hal ile gelen operasyonlardan sonra ne olacaðý meselesine?
Nasýl bir siyasi zemin olacak Doðu-Güneydoðu'da? Kürtler ne yapacak?
Bir: “PKK baskýlarý”ný bir kenara býrakýrsak, PKK'nýn bazý Kürtler için kabul edilebilir misyon içinde görüldüðünü dikkate alýrsak, HDP'nin oy zemininin ortadan kalkacaðýný düþünmek gerçekçi olmaz.
Ýki:Bölgede CHP'nin, MHP'nin karþýlýðý çok zayýf. Ak Parti'nin, ilk zamanlardakine göre bir miktar zayýflasa bile önemli bir karþýlýðý var, muhtemelen, halkýn özgürce tercih yapabilme ikliminden sonra bu karþýlýk artabilir de. Ancak þu anda Ak Parti hüviyetiyle “Kayyým yönetimi”nin bütünleþtiði bir durum söz konusu. Bu devletin ve Ak Parti'nin yeni bir sýnavý. Halk, Hizmet - Etnik aidiyet gibi bir alanda tercihte bulunacak. Bu süreç sonunda siyaset nasýl þekillenecek göreceðiz.
Üç:Bölgede PKK - HDP'den ayrý siyaseten ete-kemiðe bürünmüþ olsun olmasýn etnik aidiyet etrafýnda Ýslam eksenli bir zemin de bulunuyor. Onun nasýl evrileceði sorusu ortada.
Dört:Devlet þu sýralar bölgedeki etkin odaklarla yeni bir muhatap zemini oluþturmaya çalýþýyor. Bu çevre, siyasette nerede duracak, bir baþka soru.
Beþ: Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný, Urfa milletvekili Faruk Çelik, “Bölgede yeni siyasi yapýlarýn oluþabileceði”nden söz etti. Bu deðerlendirmeye de bir “Nasýl” sorusu eklenebilir.
Ýþin özeti:Her haliyle Kürt meselesi ve siyaseti için yeni bir dönem geliyor.