Kürtaj düzenlemesi netleþiyor, tecavüze aðýr ceza geliyor

Kürtaj ve sezaryenle doðuma iliþkin tartýþma üzerinde “politik” tartýþmalar sürerken, Ankara’da iki bakanlýk “yeni kurallar” üzerinde çalýþmalarýný son aþamaya getirdi.

Durumu özetleyelim;

Saðlýk Bakanlýðý ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý uzmanlarýnýn çalýþmalarý bizzat bakanlar Recep Akdað ve Fatma Þahin’in liderliðinde yapýlýyor. Ýki bakanýn açýklamalarý çalýþmanýn çerçevesini þöyle çiziyor:

Akdað:“Kürtaj, yani oluþmuþ bir bebeði anne karnýndan kazýmak bir aile planlamasý yöntemi deðildir. Ýstenmeyen gebeliði önlemenin halen uygulanan modern yöntemleri var ve maliyetini devlet karþýlýyor. Kadýnlarýn kendi istekleriyle düþük yapma hakkýna sahip olmasý imkaný kaldýrýlmayacak. Aksine, bu olabilecek en saðlýklý þartlarda yapýlacak. Ancak bu imkanýn ‘Nasýl olsa hamile kalýrsam kürtaj olurum’ þeklinde algýlanmamasý da saðlanacak.”

Þahin:“Bir kadýnýn neden kürtaj olmak isteyeceðini, her bir durum için neyapýlmasý gerektiðini inceledik. Özellikle anne ve bebeðin saðlýðýný önemsiyoruz. Erkeklere de sorumluluk yüklemeliyiz. Vicdanen herkesin ‘oldu’ dediði bir taslak sunacaðýz.”

Bu çerçevenin arka planýndaki çalýþmanýn ana hatlarý þöyle: 

1-) Halen, her düzeyde saðlýk kuruluþunda pratisyen hekimlerce yapýlabilen kürtaj, ancak kadýn saðlýðý konusunda donanýmlý kurumlarda ve sadece kadýn doðum uzmanlarýnca yapýlabilecek.

2-) Kürtaj baþvurusunun öncelikle anne ve baba adayýnýn birlikte yapmasý þartý aranacak. Bu saðlanýrsa ikisine, saðlanamazsa anne adayýna yönelik bilgilendirme yapýlacak.

3-) Bilgilendirme, kadýn doðum uzmaný, sosyal hizmet uzmaný ve psikologdan oluþan bir heyet tarafýndan yapýlacak. 

4-) Bilgilendirme sonrasý anne-baba adayýna karar verme süresi tanýnacak ve mümkünse birlikte karar vermeleri istenecek.

5-) Kürtajýn yasal sýnýrý 10 hafta olarak kalacak ve bilgilendirme/karar süreci bu süre aþýlmadan tamamlanacak.

Anne-baba adaylarý, þu konularda bilgilendirilecek:

 Bebeðin yaþam hakký;

 Kürtajýn bir doðum kontrol yöntemi olmadýðý, gebeliði önleme yöntemleri; bu hizmetin ücretsiz ve kolay eriþilebilir olduðu.

 Kürtaj operasyonunun nasýl gerçekleþtirildiði ve annenin karþýlaþabileceði olasý týbbi/psikolojik riskler.

 Bu konulardaki istatistikler ve bu deneyimi yaþayanlar üzerinde yapýlan araþtýrmalarýn sonuçlarý.

 Bebeðin dünyaya getirilmesi halinde devletin saðlayabileceði olanaklar. Annenin büyütmesi halinde saðlanacak olanaklar, bebeðin yetiþtirme yurdunda veya bakýcý anne yanýnda büyütülmesi halinde sahip olacaðý olanaklar.

Hamile kadýna bilgilendirme

Tecavüz sonucu oluþan hamileliklerde kürtaj konusunda da, öncelikle “anne ve bebeðin masumiyeti” esas alýnacak. Bu þekilde hamile kalan kadýnlara da ayný bilgilendirme yapýlacak.

Paketteki hukuki düzenleme ile de tecavüz suçunun cezasý aðýrlaþtýrýlacak. Halen tecavüz suçunun cezasý 7 yýl hapis. Ancak bu suçtan mahkum olanlar uygulamada 4 yýl hapis yattýktan sonra tahliye edilebiliyor. Bu sürenin 15 yýla çýkarýlmasý, fiilen yatýþ süresinin de en az iki katýna yükseltilmesi tartýþýlýyor.

Diyanet’in çalýþmasý da tamam

Kürtajýn “dini boyutunun” da tartýþýlmasý üzerine Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý bu konuda ayrý bir çalýþma yaptý. Bu çalýþmada;

 Hamileliksürecine iliþkin dini kaynaklar tarandý.

 Bebeðin oluþumundaki “kan pýhtýsý” ve “et parçasý” aþamalarýna iliþkin tanýmlar deðerlendirildi, netleþtirildi.

 Temel görüþ “yaþam hakkýnýn kutsallýðý” yönünde ortaya çýktý. Ancak kürtajýn dini açýdan ciddi bir yaptýrýmý olmadýðý da deðerlendirildi.

 Biyolojik ve týbbi olarak bilim adamlarýndan da katký alýndý.

Bu bilgiler yapýlan çalýþmalarýn elbette tamamý deðil, ancak ana hatlarý böyle. Son þeklini ise Baþbakan Erdoðan’a sunulduktan sonra alacak.