Kuru baklagilin top 5’i

Kurufasulye, nohut, mercimek, maþ fasulyesi, kurubörülce. Bu beþ kuru baklagille çorba meze, börek gibi harika lezzetler hazýrlayabilirsiniz. Mutfakta size ilham veren kuru baklagillerle ben de birkaç tarif hazýrladým. Özellikle fýrýnda nohuta dikkat!

Kýþ aylarýnýn vazgeçilmez malzemesi kuru baklagiller! Lezzetli, doyurucu ve uyumlu yapýlarýyla saðlýðýnýza saðlýk katacak bu minik taneciklere sofranýzda gelin daha fazla yer açýn. “Açalým açmasýna da, ya ekim alanlarý ne olacak?” diyecektir çiftçi ve bilinçli tüketici. Tarým alanlarýnýn son dönem hýzlý azalmasýndan kuru baklagil, özellikle de kurufasulye nasibini aldý. Umarým ayný hýzla bu gidiþ son bulur ve tarým arazileri eskisinden de büyük ölçekte yaygýnlaþýr. Aksi takdirde Türk geleneksel mutfaðýnýn yapý taþý olan bu lezzetli ve saðlýklý malzemelere gerçekten yazýk olacak! Gelelim en güzel kuru baklagil yemeklerine...

1- Pastýrmalý kurufasulye

Fasulye denildiðinde þöyle helveli, kývamýnda ve pastýrmalýsý gibisi yoktur. Ben zeytinyaðlýsýný da en az diðerleri kadar severim. Kurufasulyenin tadý baskýn deðildir, hatta tek baþýna tatsýz bile gelebilir. Bu sebeple ve niþastalý yapýsý itibariyle püre yapýldýðýnda tatlýlar dahil tüm tariflerde kývam artýrýcý olarak da kullanýlabilir. Taze nane, taze fesleðen gibi baharatlý otlarla ezildiðinde, nar ekþisi ve zeytinyaðý ilavesi ile meze haline gelebilir. Haþlanmýþ taneleriyle piyaza hayat veren bu bakliyatý çorbalarda da kullanabilirsiniz. Bu arada  zencefil, kimyon ve biberiyeyle piþirildiðinde sindirimi daha kolay olur.

2- Dana etli nohut

Nohut bizde en çok piþen kuru baklagil. Bence çok çok lezzetli. Ancak bir sýr vereyim bizim evde en çok naneli, buðdaylý yoðurt çorbasýna ve humusa eþlik ediyor. Yaratýcýlýðýnýza inanýlmaz bir zemin hazýrlayan bu sarýþýn protein bombasý taneler, püre yapýldýðýnda et ýzgaralara da tabakta iyi bir zemin hazýrlýyor. Zira deniz ürünlerinden, kýrmýzý ve tavuk etine kadar hepsiyle uyumlu. Salata, çorba ve tüm yemeklere eklenebilecek yapýsý ve tadý onu cazip kýlýyor. Onunla yapýlabilecek en güzel þeylerden biri de son dönem popüler olan baharatlý yorumu. Bunun için haþlanmýþ nohutun üzerine biraz zeytinyaðý, birkaç damla limon suyu, istediðiniz tüm baharatlarý ekleyip iyice çalkalayarak harmanlayýn ve fýrýnda çýtýr olana kadar piþirin. Tadýna doyamayacaksýnýz!

3- Eriþteli yeþil mercimek

Yeþil mercimeði elde açýlmýþ börek hamuruna sarýp sarmalamak! Bu lezzete bayýlýyorum. Taze naneli çorbasýný ise tüm çorbalarýn üzerinde tutuyorum ama eriþteli hali var ya... Ýþte bu þekilde her hafta pazartesi günleri onu mutlaka piþiriyorum. Denemenizi tavsiye ederim. Bol tereyaðlý, domates püreli ve ev eriþteli hali inanýlmaz lezzetli, benden söylemesi! Bu arada ben, bu yemeðe kuru soðan eklemiyorum.

4- Sirkeli kurubörülce salatasý

Kurubörülcenin kullaným alaný diðerlerine göre daha sýnýrlý ama taze soðan, bol maydanoz ve sirkeyle yapýlmýþ salatasý gibisi de yok! Ayrýca ýspanak köküyle piþirmenizi de öneririm. Bir öneri daha: Domatesli ve zeytinyaðlý piþireceðiniz kurubörülceye pastýrma, acý ve bol sumak ekleyin, seveceksiniz.

5- Maþ fasulyesi salatasý

Lezzeti güzel ve saðlýklý bir bakliyat. Yumurtanýn, taze baharatlarýn ve soðanýn pek yakýþtýðý maþ fasulyesini süzme yoðurt ve tahinle karýþtýrýn nefis bir meze olacak. Ayrýca tabule salatasýna ekleyebilir ya da çorbasýný yaparak sofranýzda fark yaratabilirsiniz.

Bunlarý biliyor musunuz?

-Kuru bakliyatlar, saðlýklý bir beslenmede en az yeþil salata kadar önemli.

-Besin deðerleri yüksek.

-Yeni paketlenmiþ olanlarý tercih edin, uzun süre rafta bekleyen kuru bakliyatlarýn sindirimi zordur, gaz yapabilir.

-Tarým devriminden sonra insanlýðýn en eski temel gýdalarýndan biri.

-Kan þekerini dengeler.

-Bakliyatlar tok tutar ve gereðinden fazla yemeði engeller.

-Böceklenmesini önlemek için cam kavanozda koruyun, içine bir iki diþ sarýmsak ekleyin.

-Bakliyatý piþirmeden önce mutlaka soðuk suda bekletin. Ilýk veya sýcak su vitamin kaybýna neden olur.

-Soðuk suda dibe çökenler taze, yukarý çýkan taneler bayattýr.