PROTEÝN deposu olan baklagiller, etin yerini tutabilecek gýda maddelerinin baþýnda yer alýyor. Etin sahip olduðu doymuþ yað ve kolesterol gibi olumsuzluklarýn baklagillerde bulunmamasý süper besini hastalýklarýn tedavisinde tamamlayýcý unsur konumuna getiriyor.
Çölyak hastalarý için ideal
Çölyak hastalýðýnýn tedavisinde amaç gluten içeren besinlerin diyet listesinden çýkarýlmasýdýr. Bu diyete glutensiz diyet denir ve bu diyet kilo vermek için deðil hastalýðý tedavi etmek için kullanýlýr. Baklagiller yüksek derecede bitkisel protein içermelerine raðmen gluten içermedikleri için çölyak hastalarý için hem ucuz hem de besleyici bir alternatiftir. Ana öðünlerde zeytinyaðlý veta etli yemeklerini, ara öðünde mercimekli köfte gibi alternatifleri çölyak hastalarý rahatlýkla yiyebilir.
Kolesterole karþý bire bir
Kuru baklagiller kolesterol içermedikleri gibi içerisinde bulunan diyet lifleri sayesinde kolesterolü kanda baðlayýp vücuttan uzaklaþtýrýcý etkisi nedeniyle kalp hastalýklarýndan koruyucu etkisi olduðu bildirilmektedir. Kuru baklagiller özellikle nohut dengeli yað asit içeriði ve fitoöstrolleri içermesi açýsýndan ilaç gibi besin kategorisinde birinci sýrada olduðunu söyleyebilirim. Kalp ve damarlarda yýkým yaratan kötü huylu kolesterolü düþürmek için baklagiller her gün, ya da en azýndan haftada en az 4 kere yemek gerekiyor.
Diyabette salatalara eklenmeli
Bezelye, nohut, kuru fasulye, kuru börülce ve yeþil mercimek doðanýn bize kan þekerini düþürmek için sunduðu nadir besinlerdendir. Bu grubun kan þekerini düþürme etkisi bakliyatlarýn glisemik indeksinin düþük olmasýndan kaynaklanýyor. Yani barsaklarda sindirimi yavaþ oluyor ve kana geçiþ hýzý da bir o kadar saðlýklý ve yavaþ oluyor. Diyabet hastalarý mutlaka salatalarýna haþlanmýþ bakliyat koymalý. Diyabetliler kuru baklagillerin çorbalarýný içebilir, ana yemekte bulgur pilavýna ekleyip yanýnda zeytinyaðlý yemek veya humusla tüketebilir.