Kuru üzüm ye, oruçta açlýðý unut

Sabrýmýzýn sýnandýðý bu ramazan döneminde uzun süren açlýk orucun en zor kýsmýný oluþturuyor. Bütün gün aç kalýp ardýndan yemeye saldýrma durumu kan þeker seviyesinin düzenlenmesinde eþitli sorunlara neden oluyor. Ancak kuru üzüm hem açlýðýn daha az hissedilmesini saðlayacak hem de yemek sonrasý kan þekerinizi ayarlamaya yardýmcý mucizevi bir besin. Amerika Diyabet  Vakfý tarafýndan yapýlan bir araþtýrmaya göre günde 3 kere bir avuç kuru üzüm yemenin ayný kaloriye sahip atýþtýrmalýklara kýyasla yemek sonrasý artan kan þekerinin düþmesine yardýmcý olduðu saptandý. Araþtýrmanýn sonucunda düzenli kuru üzüm tüketen bireylerin önemli bir kan þeker testi olan hemoglobin A1C testinde kan þeker deðerlerinin düþtüðü gözlemlenmiþtir. Glisemik indeksi düþük, önemli bir antioksidan ve lif kaynaðý olduðu bilinen kuru üzümün kalp ve dolaþým sisteminin saðlýðýný korumada da önemli roller üstlendiði kanýtlandý. Bu nedenle ramazan döneminde þekere aþýrý düþkünlüðü ve tatlý yemeye ihtiyacý olanlar iftar, ara ve sahurda bol su ile birlikte birer yemek kaþýðý kuru üzüm yiyebilirler. Kanada Beslenme Konseyi tarafýndan yapýlan bir araþtýrmaya göre ise; kuru üzümün ayný kalori deðerindeki diðer ara öðünde tüketilen besinlerle karþýlaþtýrýldýðýnda tokluk hissinin daha uzun süre sürmesini saðlayarak hemen acýkmayý önlediði ortaya çýkmýþtýr.

Tazesinden çok daha doyurucu

Araþtýrmada normal kilolu bireylere ara öðünde tüketilmesi için kuru üzüm, çikolata ve taze üzüm verilmiþtir. Araþtýrmanýn sonunda ara öðünde kuru üzüm tüketen bireylerin kuru üzümden sonraki ana öðünlerinde daha az yediði, daha az acýktýðý ve diðer ara öðün tercihlerine oranla kuru üzüm yiyerek daha az kalori aldýklarý gözlemlenmiþtir. Bu nedenle kuru üzüm ramazan sofralarýmýzda vazgeçilmez bir iftariyelik ve sahurluk olmaya adaydýr.