Kurubaklagil diyetiyle hýzlý zayýflayýn

Hýzlý, etkili ve saðlýklý kilo vermek istiyorsanýz, mercimek, nohut ve iç baklayý diyetinize ekleyin. Posa zengini kurubaklagiller, yað yakýmýný hýzlandýrýp iþtahý kontrol altýna alýyor.

Protein deposu kurubaklagiller grubundaki kurufasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru börülce, kuru bakla, bezelye, iç bakla, soya fasulyesini günlük diyetinize mutlaka ekleyin. Bu grubun biyolojik olarak en deðerlisi soya fasulyesidir, bunu nohut ve yeþil mercimek izler. Ayrýca kolesterol içerikleri sýfýrdýr. Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakýr mineralleriyle B vitaminlerinden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit ve E vitamini bakýmýndan zengin olan baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düþüktür. Bu nedenle tahýllarla piþirilmesi protein kalitesini artýrýr. Piþirilirken içine et ilave edilmesi ise protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagil yemekleri, iyi piþirdiðinizde lektin denilen demirin emilimini azaltan öðeler olan fitat ve tanenlerin miktarý azalýr ayrýca C vitamini kaynaklarýyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanýmý artar. Kuru baklagiller, bitkisel proteinin yaný sýra karbonhidrat ve posa da  içerir. Tanelerin dýþ kýsmýnda posa, iç kýsmýnda niþasta bulunur.

Bir tabak ye, saatlerce acýkmayý unut

-Kiloya yardýmcý: Kurubaklagillerin kilo verdirdiði týbben kanýtlandý. Zengin protein ve diyet lifleri iþtahý azaltýyor ve uzun süre tok tutuyor.  

-Diyabetten koruyor: Þeker hastalýðý riskini de azaltýyor. Kuru baklagiller düþük glisemik yanýt veriyorlar yendikten sonra ve içerisindeki lifler kan þekerini yükseltmeyi önlediði gibi baðýrsaklardan da karbonhidratlarýn geçiþini yavaþlatarak kana hýzla geçmesini önleyerek pankreasý yormadan insülin salgýlanmasýný da dengede tutabiliyor.

-Kalbi koruyucu: Baklagillerin çözülebilir lif içerikleri dolayýsýyla kan lipit seviyelerini düþürücü etkisi var. Düzenli olarak tüketimi,  kolesterolü, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düþürücü, HDL (iyi) kolesterol seviyeleriniyse yükseltici etki gösteriyor. Bir çalýþmada da haftada dört kez baklagil tüketiminin, kalp-damar hastalýklarýna yakalanma riskini azalttýðý ve lipit profillerini düzeltip, kan basýncý seviyelerini düzenlediði bulunmuþtur.