Kurubaklagiller sağlıklı yaşamın anahtarı

Kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve kanser gibi dört ölümcül sorunla mücadelede kurubaklagillerin rolü tartışılmaz. Zengin diyet lif içeren baklagiller çok yavaş hazmedildiği için “kan şekerinde iniş çıkış” yaşatmaz.

KURUBAKLAGİLLER her gün öğünlerinizden birinde ya ana yemek olarak veya salatalara ekleyerek yemek gerek. Neden mi? Çünkü çok yüksek miktarda diyet lifi içerir. Bu sağlıklı diyet lifi,  kalp rahatsızlıkları, diyabet, obezite ve kanserle vücudun savaşmasını sağlar. Bunun yanında da bitkisel proteinden oldukça zengindir. Sürekli vücuda dinçlik, enerji vererek çok yavaş hazmedilir ve bu nedenle ‘kan şekerinde iniş çıkış’ yaşamak istemeyenler için ideal  besinlerdir. Kolesterolü düşürür ve koruyucu fitokimyasallar, antioksidanlar ve vitaminler kurubaklagillerce bolca bulunur. Ülkemizde tanıdığımız kuru baklagiller ise, fasulye, nohut, barbunya, ve mercimektir. Dünyada bunlara ek olarak siyah fasulyeden tutun da sarı barbunyaya kadar değişik çeşitleri bulunmaktadır. Amerikan Gastroenteroloji Birliği, ‘Besinlerle alınan diyet lifi  ve kolon kanseri’ raporunda  sağlıklı bireyin günde 30 ile 35 gr. diyet lifi alması gerektiğini belirtiyor. Araştırmalar günlük tükettiğimiz diyet lifi miktarının çoğu zaman 15 gramı geçmediğini gösteriyor. Kurubaklagillerden alacağınız diyet lifi kan damarlarındaki kolesterolü yapısına bağlayarak düşürüp çözünebilir diyet lifiyle bağırsaklardan glikozun emilim hızını azaltarak kan şekerini de dengeliyor. 

Kalp sağlığına fasulye birebir

- Kuru Fasulye - Barbunya: Antioksidanlarla yüklüdür. Fasulyede kalp sağlığı açısından ciddi faydaları olan folik asit mevcuttur. Ve magnezyum, demir, çinko, potasyum, ve özellikle kırmızı barbunyada molibden vardır. İyi bir protein kaynağıdır. 

- Nohut: Nohut gibi bakliyatlardan yüksek miktarda tüketmek kroner kalp rahatsızlığı riskini azaltabilir. Dengeli yağ asit içeriği ve diğer bakliyatlara göre daha az yağ içermesi de nohutu ayrı bir değerli besin haline getirir. Nohut uzun süre çiğnemeyi  gerektirip vücudumuza artık aç olmadığınız gerçeğini algılaması için zaman tanır.

- Mercimek: Mercimeği fasulyeden ayıran özellik sülfür içermeyişidir ki dolayısıyla gaza neden olmaz. Bir kase mercimekte bol miktarda protein mevcuttur. Mercimek aynı zamanda mükemmel bir folat kaynağıdır ve en azından yedi minerale ev sahipliği yapar.