Kurultay tartýþmalarýyla zor günler geçiren CHP ümitsizlik ve çaresizlik girdabýna kapýlmýþ görünüyor. CHP teþkilatý ve kongre delegeleri bir ümit görmediði ve heyecan duymadýðý için Muharrem Ýnce’yi genel baþkan koltuðuna oturtmamýþtý.
Bir yanda her seçimi kaybettiði için ümit olmaktan çýkan bir Kýlýçdaroðlu var, diðer yanda girdiði her kongreyi kaybeden ve büyük heyecan da uyandýrmayan bir Ýnce var.
Ýki ismin de CHP tabanýnda ve seçmeninde ‘kurtarýcý’ olarak görülmediði çok açýk.
Diðer yanda ise derin bir çaresizlik hissi var. Bu çaresizliði aþmak için ‘acaba Ýnce bu geçiþi saðlayabilir mi’ diye Ýnce’ye yapýþanlar, ondan bir heyecan üretmek isteyenler var.
Kýlýçdaroðlu kurultaya geçit vermeyerek hesaplaþmayý ileri bir tarihe atmak ve Ýnce’nin kýsmi popülaritesini dindirmek istiyor.
Seçimde partisinin üzerinde oy alan Ýnce ise ‘gün bugün’ anlayýþýyla aldýðý oyu partideki koltuða tahvil etme gayreti içinde…
Kurultay krizi yerel seçim öncesi CHP’yi daha da zayýf düþürecek bir tablo üretecektir. Parti yönetiminin sayýlarla izah etmeye çalýþtýðý durum sayýsal bir krizi deðil siyasal bir krizi gösterir.
Kýlýçdaroðlu daha önceki dönemlerde Ýnce’nin zayýf kalacaðýný düþündüðünden enerji boþalmasý olsun diye kendisi kongre toplanmasýna kapý açýyordu.
Bu kez ise sürpriz sonuç kaygýsýyla bu kapýyý kapalý tutmayý tercih etti. Bunun doðal sonucu enerji birikmesini kabullenmektir.
CHP Genel Baþkanýnýn bu tavrý ‘deðiþime direnen ve otoriter’ lider algýsýný pekiþtirecek ve deðiþim isteyenlerin elini orta vadede güçlendirecektir.
Kýlýçdaroðlu’nun deðiþim diye kamuoyuna sunacaðý ise parti yönetimindeki bazý isimleri deðiþtirmek olacak. Yýprandýðý düþünülen veya muhalif olan isimler deðiþim adý altýnda görevden alýnacak.
Oysa çok açýk bir gerçek var: Yýpranmýþ ve ümit olmaktan çýkmýþ bir genel baþkanýn deðiþme ihtiyacýný tüm genel baþkan yardýmcýlarýnýn deðiþmesi karþýlayamaz.
Deðiþim isteyenleri tasfiye etmek deðiþime gitmek demek deðildir.
Kurultay krizleri partileri farklý yol ayrýmlarýna götürebilir.
CHP’de ve Ýyi Parti’de lider deðiþimi olmayacaðý tahminimi çok önceden yazmýþtým.
Türk siyasetini AK Parti’ye karþý dizayn etmek isteyen güçlerin böyle bir süreçte oyuncu deðiþtirmek istemeyeceðini, mevcut yönetimlerle yol alacaklarýný, statükonun muhalefet baþkanlarý olarak Kýlýçdaroðlu ve Akþener’in yerini koruyacaðýný düþündüðümü belirtmiþtim.
Kimi CHP’liler partide ‘gizli karar merkezi’ne atýf yapýyorlar, kimi Ýyi Partililer ise CHP ile yaptýklarý ittifaký eleþtirirken ‘harici irade’ vurgusu yapýyorlar.
Bu iki ima da bir gücün muhalefeti yönlendirmeye çalýþtýðýný gösterir. Ýþte tam bu sebeple partilerin baþýndaki isimlerin deðiþmeyeceði düþünülebilir.
Kýlýçdaroðlu dizginleri elinden kaçýrmamak için kongreye direnirken, Akþener tüm dizginleri ele almak için kongre resti çekti. Görünüþte birisi kongreden kaçýyor, diðeri kongreye koþuyor. Nihayetinde ise iki tavýr da demokratik zemini güçlendirme açýsýndan bir anlam taþýmýyor.
Akþener’in yapmak istediði çatlak sesleri keserek ‘tek adam’lýk otoritesine ulaþmak olduðu gibi, Kýlýçdaroðlu’nun yapmak istediði de çatlak seslerin önünü kapayarak ‘tek adam’lýk pozisyonunu güçlendirmek.
Kongreye gidenin de, gitmeyenin de niyeti ayný…