Kurunun yanýnda yaþý da yakmamak; 657!

'Bingöl Emniyet Müdürü, Kobani olaylarýnda esnafýn mallarýna verilen zararýn boyutlarýný tespit etme çalýþmalarýna katýldýðý esnada iki korumasýyla silahlý saldýrýya uðrar, saldýrýda emniyet müdürü yaralanýrken iki korumasý þehit olur.’ Bu saldýrýyý gerçekleþtiren o dönem itibariyle Bingöl Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü’nde görev yapan Ali B’dir.

Yine Kobani olaylarý esnasýnda gerçekleþen ama 23 Aðustos 2015 tarihinde basýna yansýyan baþka bir habere bakalým; 17-25 Aralýk darbe giriþimi baþarýsýz olunca emniyet arþivini kaçýran paralel yapý teþkilat içindeki üyeleri kanalýyla ‘kapalý devre’ yeni bir istihbarat havuzu oluþturdu. PKK ve DHKPC’deki muhbirlerden gelen kritik bilgileri amirlerine bildirmek yerine ‘kapalý devre’ arþive ulaþtýran paralel polisler, teröristlerin kanlý eylemlerine örtülü destek verdiler. Sokakta devlet yok algýsý oluþturmak için kasten Kobani eylemlerinin büyümesini saðlayan örgüt, ‘imam emriyle’ plaka tanýma sistemini çökertti ve vatandaþa silahlanýn çaðrýsý yaptý. (Yeniþafak)

Þu an mahkeme sürecinde olduðu için isimlerini de burada paylaþmadan birçok devlet memurunun DHKPC’den PKK’ya kadar illegal çoðu terör örgütüne destek verdiði iddiasý ile halen soruþturma aþamasýnda olduklarýný da hatýrlatalým.

Polise kurþun sýkan devlet memurundan tutalým da teröristten aldýðý bilgiyi yine devletin aleyhinde kullanan polis ve askerlerin olduðu coðrafyada kurulan bir ülkeyiz. Türkmenlere giden TIR’larý durduran askerler, savcýlar ve emniyetçiler... Hala hafýzalarda...

Bu durum, yeni düzenlenmesi beklenilen Devlet Memurlarý Kanununda ‘Teröre destek veren devlet memurlarý memurluktan atýlacak’ baþlýðýnýn gerekliliðini ortaya koymakta yeterlidir desek yanlýþ olmaz. Cinayet ve yüz kýzartýcý suçlara karýþan devlet memurlarýnýn memurluktan çýkarýlma gibi cezai düzenlemeleri þu an bulunsa da terör suçlarýna karýþan ve karýþtýðý tespit edilen memurlarýn iþten çýkarýlmasýna yönelik yapýlacak bir düzenleme þu an ülkemizin birçok ilinde terör örgütlerine verilen maddi desteðin önüne geçmede etkili olacaktýr diyebiliriz.

Uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olan 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu’nun deðiþtirilip deðiþtirilmeyeceði konusu çeþitli yorumlara sebep olurken bazý sendikalarýn iþ güvencesi kýrmýzý çizgimizdir tadýnda açýklamalarý ile bu kanun deðiþikliðinin sadece terörle mücadele aþamasýnda kullanýlmasý için çýkartýlmayacaðýnýn da açýk göstergesi olarak yorumlanabilir. Çalýþan ve performans gösteren devlet memurlarýnýn varlýðýnýn yanýnda sadece yýllardýr ne iþ yaptýðýný bilemediðimiz devlet memurlarýnýn varlýðý da herkesin malumu. Ýþ güvencesinin çalýþma performansýný artýrýp artýrmayacaðý aslýnda baþka bir yazý konusu. Bu konu psikolojik ve sosyal açýdan ayrýca da ele alýnabilir.

Önemli olan husus bu kanun deðiþikliði sonrasýnda paralel yapý ile terör örgütü PKK’nýn bu durumdan zararlý çýkacaðýný düþünürken bu yapýlarýn ekmeðine yað sürecek bir uygulamaya dönüþüp dönüþmeyeceði endiþesidir.

Özellikle þu an birçok kamu kurumunda görev yapan devlet memurlarýnýn taþýdýðý endiþe paralel yapýnýn kendi önünde engel olarak gördüðü birçok devlet memuru ve bürokratý farklý suçlamalarla ve buna yönelik oluþturulan sahte delillerle tasfiye edeceði korkusudur. Nihayetinde günümüze kadar kendileri açýsýndan tehlike arz eden her þeyi yok etmek için gayrimeþru uygulamalarý yapmaktan çekinmeyen bir yapý var karþýmýzda.

Durumu somutlaþtýrmak için memleketim Kahramanmaraþ’ta yaþayan ve kýsa bir süre önce okuduðu polis okuluyla iliþkisi kesilen H.A’nýn anlattýklarýna kulak verelim. ‘Bulunduðum polis okulunda paralel yapý ile irtibatta olduðunu bildiðimiz öðrenciler vardý. Onlar düþüncelerini hiç esirgemeden bizim ortamda ifade ederlerdi. Bir kaç arkadaþým ve ben artýk son zamanlarda tepki vermeye baþlayýnca ortam biraz gerildi. Çok uzun sürmedi, onlara tepki veren ben ve arkadaþlarým kendimizi paralel yaftasý ile kapýnýn önünde bulurken o insanlar þimdi göreve baþladý. Muhtemelen ya onlarýn arkasý saðlamdý ya da bizim onlar hakkýnda bildiðimiz gerçekleri onlar bizde göstererek iftira atmýþlardý.’ 

Aslýnda kurunun yanýnda yaþý yakmaktan ziyade bazý kurular yanmadan sadece yaþlar yakýlmýþtý. Yeni düzenleme çýktýðý zaman devletimizden beklenen ise ‘kurunun yanýnda yaþý yakmamak, ahlak ve insaniyet namýna bir deðeri olmayan kurularý da yakmaktan kaçmamak olmalý.