Kuþ gribi salgýný ve tavuk ölümleri haberlerini okuyorsunuz deðil mi?
Mesela Avrupa Birliði Türkiye’den tavuk alýmýný durdurdu haberini ele alalým.
Vatandaþ bu haberi okuduðunda ihracat rakamlarýný falan düþünmez.
Ýnsanlar haklý olarak “hastalýklý tavuklar itlaf edilmeden iç pazara girdiyse” sorusunu sorar ve tüketimini kýsar.
Sonra üretici firmalar daha da zorlanýr ve durduk yere iflaslar yaþanabilir.
Demek ki haber yapmamak deðil doðru habercilik yapmak gerekir.
***
Ýnsanlarýn endiþesi ne, bir daha yazalým: Ýtlaf edilmeden pazara girmiþ kuþ gribi virüsü taþýyan tavuk olabilir mi?
Denetim istediði kadar sýký olsun, vatandaþ þüphe eder.
O zaman doðru olan ne, hastalýk taþýyan tavuk satýn alýnsa bile ne kadar risk içerir sorusuna cevap bulmak.
Sonra çoðu kiþinin atladýðý yumurta meselesini de bu sorulara eklemek lazým...
Kimse korkmasýn kuþ gribi virüsü olan bir tavuk yeseniz bile 70 derecenin üzerindeki bir sýcaklýkta piþirdiðiniz sürece sorun yok.
Zaten dünyada tavuk yiyerek insanlara bulaþmýþ bir vaka yok.
Risk grubunda olanlar bu hayvanlarla sýk temas eden bakýcýlar, veterinerler.
Bu arada kuþ gribi martý, hindi ve tüm kanatlýlar da olabiliyor. Yumurta meselesi biraz daha kritik. Ýyi piþirmek en doðru olaný...
***
Gelelim sektörün durumuna... Markalar kendi adlarýyla çabalýyorlar hatta maaþlý danýþmanlarýný da sahaya sürüyorlar ama yetmez.
Burada tüm halký bilgilendirmesi gerekiyor.
Mesela tüm Türkiye’de ayný anda yayýna girecek 2 dakikalýk bir soru-cevap bölümü bile faydalý olacaktýr.
Ancak sýkýcý ve ders veren deðil ikna eden bir yayýn satýn almadan söz ediyorum.
Doðru olan vatandaþa, aracýsýz en doðru bilgiyi aktarmak olmalý. Zira bilgi eksikliði sorun olmayan üreticileri de ekonomik olarak tehdit ediyor...