Kuşadası, yıllar sonra yeniden

Bu hafta sizlerle Kuşadası turizmine dair notlarımı paylaşmak istiyorum. Türkiye’de turizmin 'ilk'lerinin yaşanıldığı, Ege-Akdeniz haritasında adeta turizmin başladığı, otelciliğin kapılarının aralandığı, çevresiyle birlikte en çok turist ağırlayan bir turizm bölgemiz Kuşadası…

Ülkemiz turizminin kronolojik tarihinde her yönüyle dersler çıkarılabilecek, eksisi-artısı, gelecek için iyi ve doğru analizlerle katkı sağlayacak tecrübe ve deneyimlerden geçmiş bir turizm destinasyonu... Konumu, mimari özellikleri, tarihi ve kültürel değerleri, gezilip görülecek yerleri, coğrafi özellikleri, denizi, gölleri, nehirleri, yöresel lezzetleri ile her biri başlı başına bir konu. Aynı zamanda turizm çalışanlarının da başlangıç, alternatif ve dönüş noktaları…

Sözü daha fazla uzatmadan kuş bakışı bakıldığında kanatlarını açmış bir kuşa benzeyen Güvercin Ada diye bilinen, ülkemizin kruvaziyer turizminin de önemli limanı Kuşadası’nı çevresiyle birlikte hatırlatalım. Efes Antik Kenti, Şirince, Meryem Ana Kilisesi, Artemis Tapınağı, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Selçuk’taki kültür mirasımızla ve Menderes Ovası'nın nehirlerle, göllerle, denizle kucaklaştığı Kuşadası yine yakın çevresindeki Milet, Klaros, Priene, Didim gibi tarih ve kültürle iç içe geçmiştir.

2018 turizm sezonu ile birlikte Kuşadası'nın turizmde hak ettiği değeri kazanması için gerekenler yapılmalıdır. Kuşadası’nda otelcilik anlayışı mutlaka irdelenmelidir ve kalite ivedi olarak artırılmalıdır. Turizm çalışanlarının iyileştirilmesi ve nitelikli misafir memnuniyeti odaklı, turizminin geleceğine güvenerek kariyer planlarını yapılandırmalı. Öncelikle çalışan için de turizmde bir cazibe merkezi haline gelmelidir.  Verilen hizmet ve alınan fiyat dengesi, eski otellerin renovasyonları, rekabet anlayışı iyileştirilmeli. Turizm denilince ilk akla gelen yerler arasında Kuşadası'nı sayıyoruz ama tatil planlarında son akla gelen ya da sadece fiyatlar uygun diye düşünülmemesi gereken bir yer olmalı. Çünkü ülkemiz turizmi adına dünyada konuşulacak anlatılacak, paylaşılacak, hafızalara kazınacak o kadar güzelliği bir arada görebileceğiniz bir tatil deneyiminin ta kendisi Kuşadası ve çevresi…

Kuşadası turizminin dününü de bugününü de yaşamış ve geleceğinin daha iyi olması için turizmdeki deneyim ve tecrübelerini bölgeye aktaran Pinebay Holiday Resort  Genel Müdürü Murat Kodan ile uzun uzun konuştuk, fikir alışverişinde bulunduk, değerlendirmelerini 'Kuşadası yıllar sonra yeniden' diyerek anlattı:

"İki ay oldu yeniden Kuşadası’ndayım.
Beni yeni tanıyanlar soruyorlar: 'Nereden geldiniz', diye. 'Antalya’dan ama Antalya’ya da 24 yıl önce Kuşadası’ndan gitmiştim, yeniden geri döndüm', diye yanıtlıyorum.  Etap İzmir’de 'doğdum', Sunset View Holiday Village Kuşadası’nda 'büyüdüm', Antalya’da 'olgunlaştım'.
Evet bunca yılın ardından yeniden Kuşadası’ndayım mutluyum ve umutluyum.
Sevgili dostum Alper Tekbaş  soruyor: 'Ne görüyorsun?'
Şimdi sizlerle altı yıl yaşadıktan sonra, yirmi dört yıl önce bırakıp gittiğim ve bir daha uğramadığım Kuşadası ile ilgili duygularımı samimiyetle paylaşıyorum.
Anılarımda kalan Kuşadası’ndan:
- Ayrıldığımda 'tatil köyümüz' Sunset’te kullandığımız porselen takımları -Churchill- Porselen'di.
- Kuşadası’ndan Sunset View Holiday Village’a giden eski yolda, Kısmet Otel’in ilerisinde kayalıkların üzerinde Capello Disco ve Korumar Otel’den başka hiç bir yerleşim yeri yoktu.
- Balık hali! En sevdiğimiz balık Peygamber/Dülger Balığı...
- Cotton Club, Pamuk Palas, Kervansaray...
- Yıldızlı, serin akşamlar..."
Peki şimdi ne görüyorsunuz? diye soruyorum Murat Kodan’a:

- "Her şeyden önce umut görüyorum, silkiniş görüyorum (Belki de ben bunu içimde hissettiğim için).
- Yüzümü denize dönünce, güzelim Ege Denizi’ni hala bir türlü gidemediğim Samos Adası’nı görüyorum.
- Limandan Güvercin Ada’ya giden kaldırımın daha güvenli olduğunu (deniz tarafında trabzanlar ben giderken yoktu), çok şık Marina AVM’yi görüyorum.
- Pek çok hevesli, genç otelci kardeşimin gözlerindeki ümidi görüyorum.
- Daha nitelikli çalışanların bulunduğu yenilenmiş tesislerle taçlandırılırsa Türkiye’nin en prestijli kongre bölgesini görüyorum.
- Pişme dönemimi geçirebileceğim, yıllardır biriktirdiğim entellektüel sermayemi paylaşabileceğim, yeniden parlamasına katkı koyabileceğim Kuşadası’nı görüyorum.
- Eski dostlar, yeni dostluklar, kokoreç, nefis levrek ızgara...

Tatil tadında kalın