Küsmek kolay barýþmak zor!

Ýyi/Mutlu evliliklerde eþler ya küsmüyorlar ya da küsseler bile küslükleri çok kýsa sürüyor.  Küslüðü bir taraf bitiriyor, diðer taraf da ona uyum saðlýyor. Halbuki mutsuz evliliklerde eþler sýk ve uzun süreli küsüp, barýþmakta da zorlanýyorlar.

Küsme her zaman kötü bir þey deðil.

Sonuçta küsme, eþe karþý duygusal ve davranýþsal doðal bir tepki. Kökten zararlý olduðu söylenemez. Küsme, kýrýldýðýmýz zaman bu duygularý hazmetmek için kendi içimize çekilme imkaný saðlýyor. Bu süreçte yaþadýðýmýz þey üzerine düþünüp olup bitenleri anlamlandýrmýþ oluyoruz. Ayrýca, biraz da zaman geçirerek duygularýn yoðunluðunu azaltmýþ oluyoruz. Bu yönleriyle küsmenin fonksiyonel bir tarafý olduðu söylenebilir. Ama küsme çok hýzlý yýkýcý bir hale dönüþebilir. Sýk olup uzun sürdüðünde; iletiþimi kopardýðý, iki ayrý dünyada yaþamaya sebep olduðu, eþleri birbirinden uzak tuttuðu için zararlý hale gelebilir.

Ýyi evliliklerde barýþmak kolay

Ýyi evliliklerde küslükten kolay çýkabiliyorlar. Birinin attýðý adýma diðeri karþýlýk veriyor. Küslüðü bitirebilecekleri jest, mimik ve sözlere sahipler. Biri yanaða öpücük kondurduðunda diðeri ona sarýlýyor. Biri küslüðü bitirmek için nanik yaptýðýnda diðeri  gülüp bir anda barýþýk hale gelebiliyor. Araþtýrmamýzda bir kadýn bu hali þöyle anlattý: “Bazen bir iki günü geçmeyen küslüðümüz olur. Genelde ilk adýmý ben atarým ama onun da attýðý çok olmuþtur. Ýçimizden biri bir maymunluk yapar mutlaka. Genelde bir espriyle veya yelkenleri indirerek, belki bir ikramda bulunarak,  birbirimizin yapmasý gereken iþleri yaparak... Hissettirerek aslýnda yani. Daha çok sözlü deðil de mimikle, davranýþla hissettirerek barýþýyoruz”.

Barýþamama sorunu

Halbuki mutsuz evliliklerde eþler barýþma giriþimini kolay kolay baþlatmýyorlar. Hele çiftlerden birinin barýþma giriþimine diðeri tarafýndan olumlu cevap verilmediðinde “barýþamama sorunu” oluþuyor. Kolay küsen ama barýþamayan bir çiftin hikayesi þöyle: “Ýkimizde küsme konusunda inatçýyýz. Aslýnda küsülü kalmaktan hoþlanmýyorum. O günlerde hep üzgün oluyorum. Yine de kýzgýnlýðýmý yenemiyorum. Daha önce kendimi zorlayýp barýþma giriþiminde bulundum ama eþim karþýlýk vermedi. Çok sinirlendim. Günlerce küsülü kaldýk. Galiba onun giriþimine de ben karþýlýk vermedim. Bir nevi intikam almýþ oldum. Þimdi küsersek ikimizde barýþma giriþimi yapmaktan kaçýnýyoruz. Galiba reddedilme durumunda yaþanan duygunun yoðunluðundan korktuk. Bir kaç kez bu meseleyi konuþtuk ama küsülü iken uygulamaya geçmek çok zor”.

Az küs kolay barýþ

Küsmeyi yýkýcý hale getirmemenin iki yolu var. Birincisi küsmeyi azaltmak. Ýkincisi ise, küsülü olma süresini azaltma yani kolay barýþabilir hale gelmek. Bu sebeple eþler küsmenin evlilikleri üzerine etkisi üzerine düþünmeli ve varsa olumsuz etkiyi azaltmak için bir eylem planýna sahip olmalýdýr. Bazý çiftler “küsmeme anlaþmasý” yaparlar. Bazýlarý da “yastýða baþ koyduðumuzda küsme biter” ilkesinde uzlaþýrlar.

Küsen barýþýr ilkesi

Ben eþ terapilerinde “küsen barýþýr ilkesini” iþletiyorum. Bazý çiftler “haksýz olan barýþýr ilkesini” iþletmek istiyor. Sýk küsmek, haklý olsanýz bile, sarý kartlýk bir hareket. Ýþleri zorlaþtýrýyor. Çýkmaza sokuyor. Bu ilke bazen iþe yarýyor bazen yaramýyor. Diðer yaptýðým þey ise taraflarý barýþan olana teþvik etmek. Motto þöyle:  “Barýþabilmek erdemdir”.  En önemli önerim ise, barýþma teklifini asla reddetmemek.