Saraybosna Film Festivali’nin Türk yapýmlarý tarafýndan istila edildiði yýllar olmuþtur... Yarýþmada birden fazla film yer almýþ, programa yarým düzine film seçilmiþtir... Bu yýl öyle deðildi. Sinemamýz Avrupa’da kültür ve sanatla ayrýmcýlýða ve þiddete direniþin simgesi olan, kanlý bir savaþýn içinden barýþ dolu bir buluþmayý yeþerten Saraybosna Film Festivali’nde pek bir varlýk gösteremedi. Bu yýl piyasamýz bir anlamda nadasa býrakýldý, seneye daha iddialý filmlerle uluslararasý alana açýlacaðýz...
Ama Saraybosna Film Festivali’nin, katýlan projelerin niteliði açýsýndan her daim beðenilen CineLink Work in Progress bölümünün iki büyük ödülünden birini, 20 bin avro tutarýndaki ReStart ödülünü, Kutluð Ataman’ýn “The Lamb / Kuzu” adlý projesi kazandý. CineLink kapsamýnda, post prodüksiyon aþamasýndaki projelerden titizlikle seçilen altý tane film, uluslararasý alanýn önde gelen satýþ acentalarý, festival temsilcileri, daðýtýmcýlarý ve post prodüksiyon þirketlerinden oluþan seçkin bir davetli topluluðunun beðenisine sunuluyor. Bu filmlerin tamamlanmasý, festivallere seçilmesi ve daðýtýmýnýn yapýlmasý için en uygun ortam saðlanmaya çalýþýlýyor.
Bölümün iki tane büyük ödülü var: Biri post prodüksiyonun yapýlmasýný saðlayan 80 bin avro tutarýndaki The Post Republic ödülü... Diðeri de 20 bin avroluk ReStart. Kutluð Ataman eski adý “South Facing Wall / Güney Bakan Duvar” olan “Kuzu” ile Medienboard Berlin-Brandenburg ve World Cinema Fund’dan da post prodüksiyon aþamasýnda kullanýlmak üzere maddi destek de almýþtý. Geçen kýþ çekimleri Erzincan’da, bölgenin ‘normali’ olan zorlu hava koþullarýnda tamamlandý. Þimdi de Avrupa’da yýlýn beklenen projelerinden biri.
***
Kutluð Ataman, bir görsel sanatçý olarak -þahsen çok beðendiðim- iþleri dünya çapýnda sergilenen bir kiþilik. Ama sinemacýlýðý her daim mesleði olarak gördüðü için durmaksýzýn kürkçü dükkanýna döner... Bu kez Türkiye’nin Doðusundaki yoksulluða ve yoksunluða çevirdi kamerasýný. Yönetmenin kaleminden “Kuzu”nun sinopsisi þöyle: Köyün en fakir ailesinin hanýmý olan Medine, oðlu Mert’in sünneti için köyde ufak da olsa bir þölen yaparak toplum içerisinde varlýk gösterebilmeyi çok arzular. Þölen için tandýrda piþirmek üzere bir kuzuya ihtiyacý vardýr. Aklý þehre gelen þarkýcýda olan kocasý Ýsmail, Medine’nin bu derdine ortak olmaz. Þölen günü yaklaþtýkça, Medine’nin çaresizliði artar.
Kutluð Ataman’ýn iþlerine biraz olsun aþina olanlar bu sinopsisin hiç de öyle realist- minimalist bir çizgide anlatýlan bir öyküye kapý açmayacaðýný tahmin etmiþtir. Daha sinopsisten sünnet, kuzu çevirme, Ýsmail gibi sözcüklerin altýný çizerken göndermelerinin nereye uzandýðýný tahmin edebiliriz. Zaten yönetmen de “Toplumun gelenek ve görenek adý altýnda savunduðu deðerler, yaþamýn çetrefilli koþullarý altýnda her durumda hayata geçirilemeyince, ayný toplumun yapý taþlarýný oluþturan bireylere ne olur?” sorusunu sorarak sunuyor projesini. Ortak yapýmcýlardan EZ Films “Kutluð Ataman tarafýndan gönderme yapýlan Ýsmail’in kurban edilmesi, acýmasýzca komik, son derece modern bir masal” diye tanýtmýþ projeyi.
Sinemamýzýn en yetenekli görüntü yönetmenlerinden Feza Çaldýran’la çalýþan Kutluð Ataman, Medine rolünü performanslarýyla hep takdir toplayan zarif aktris Nesrin Cavadzade’ye verdi. Filmde rol alan diðer oyuncular Cahit Gök, Mert Taþtan, Sýla Lara Cantürk, Güven Kýraç, Necmettin Çobanoðlu, Nursel Köse, Þerif Sezer, Emel Göksu, Taner Birsel, Erdal Yýldýz, Nalan Kuruçim olarak sýralanýyor.
“Karanlýk Sular” adlý filmiyle yeni Türkiye sinemasýnýn öncülerinden biri olan Kutluð Ataman “Lola ve Bilidýkid”, “Ýki Genç Kýz”, “Aya Seyahat” gibi birbirinden çok farklý filmlerin ardýndan “Kuzu” ile beyazperdede macerasýnda -týpký kazandýðý ödül gibi- yeniden start aldý.