Kutup dairesinde film festivali

Norveç’in kutup dairesi içindeki kıyı kenti Trömsö’de 24 yıldır bir film festivali düzenlenir. Ocak ayında günde sadece üç - dört saat aydınlık olan bir kentte yaşayanlar dünyanın bütün renklerini perdede izler. Farklı coğrafyalardan gelen filmlerle bazen ısınır ve aydınların, herhalde çoğu zaman da hallerine şükrederler!

Trömsö’de bu yıl üç ayrı bölümde dört Türkiye yapımı yer alıyor. Şerif Gören’in yönettiği “Yol” ile Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği “Güneşe Yolculuk” (Hüseyin Tabak’ın Altın Portakallı Avusturya yapımı “Güzelliğin On Par’ Etmez” ile birlikte) Signals: Kurdistan bölümünde gösterilecek. Overdrive başlıklı bölümde ise Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi adlı filmi yer alıyor. Eleştirmenlerin Seçimi bölümü için davet edilen bendenizin önerileri arasından Festival’in tercihi Belmin Söylemez’in “Şimdiki Zaman”ı oldu. Festivalin Norveç Film Eleştirmenleri Derneği ile ortak girişimi, Norveçli ve yabancı eleştirmenlerin seçtiği ve sunduğu filmlerden oluşuyor.

***

Signals: Kurdistan bölümünün motivasyonu şöyle açıklanıyor Festival tarafından: “Bu seçki, 1814 Norveç Anayasası’nın kutlamaları vesilesiyle ortak bir kimliğe ve kültüre sahip olan, ama bir devletten ve ortak kurumlardan yoksun bir halkın, Kürtlerin öykülerini aktarıyor”. Seçkinin diğer filmleri arasında Bahman Ghobadi’nin ünlü filmi “Sarhoş Atlar Zamanı” ve Hiner Saleem’in bu yıl Cannes’da prömiyer yapan “My Sweet Pepper Land”i var. İbrahim Saidi ve Zehave Sencavi’nin “All My Mothers” belgeseli, Salim Salavati’nin “Geçen Kış”ı ve Şevket Emir Korki’nin “Crossing the Dust”ı kadınların ve savaşın bitmeyen acılarına odaklanan filmler.

Geçen yıl, bir kısmı İstanbul’da geçen namus cinayeti öyküsü anlatan “Before Snowfall” adlı filmiyle başarı kazanan Norveçli Kürt Hişam Zaman’ın 2014 yapımı “Letter to the King” filmi de Uluslararası Yarışma’ya seçildi. Zaman, Senaryosunu Mehmet Aktaş ile birlikte yazdığı filmde beş mültecinin Oslo’ya yaptığı bir yolculuğu anlatıyor.

Yarışmada, geçen yıl ölen genç Kürt sinemacı Taha Karimi’nin çok beğenilen “1001 Elma”, Alexander Payne’in “Nebraska”, Pawel Pawlikowski’nin “Ida”, Salvatore Mereu’nun “Güzel Kelebekler”, Antony Chen’in Altın Kamera kazana “Ilo Ilo”, Ramon Zürcher’in çizdiği sıra dışı aile portresiyle beğenilen “Strange Little Cat” ve Japonya’da doğayı korumaya odaklı “Tale of Iya” filmleri dikkat çekiyor.

Trömsö FF, Yarışmada belgesele de kurmaca ile aynı önemi veriyor. Yasak savmak için bir tane seçmek yerine birçok belgesel de alıyor. Shaul Schwarz, “Narco Cultura”da uyuşturucu baronlarını baştacı eden Narco Corrida müziğini ve Ciudad de Juarez’in kanunsuzluğa teslim oluşunu konu aldı. “I Stop Time” Rus fotoğrafçı Vladislav Mikoşa hakkında bir belgesel. “Of Horses and Men” ize İzlanda’da at yetiştirenler arasında geçen; at ile insan ve türdeşler arasındaki ilişkilere dair bir öykü.

Nicolas Philibert’in Radio France hakkındaki “La Maison de la Radio” belgeseli de yarışmada. Seçkin Fransız belgeselci Philibert’in bir de toplu gösterisi yapılacak Trömsö’de.

Bir başka toplu gösteri de basketbol konulu beş filmin seçildiği Focus: Basket. Müzik videolarının prömiyerlerini yaptığı farklı bölümlere sahip Trömsö FF’de bu yıl Genç Filistinli Sinemacılar Sergisi açılacak. Trömsö’deki Filistin Gençlik Komitesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’dan on genç sinemacının (yönetmen, görüntü yönetmeni, kurgucu) filmleri bir salonla halk kütüphanesi arasındaki bir koridora asılan ekranlarda sergilenecek.