Kütüphaneler, kitap müzesi oluyor

Biliyorum, birçoðumuz gazete ve kitaplarý hala kâðýt baskýlarýndan okuyorsunuz... Kâðýt kokusunun, sesinin hala ayrý haz verdiðinin farkýndayým... Sizin için kötü mü bilmem ama haber vereyim istedim... Artýk, çok uzun diyemeyeceðimiz bir vadede tüm kütüphaneler, kitap müzesine dönüþecek!

Teknolojinin baþ döndürücü bir hýzla geliþtiði dünyamýzda, e, i, z gibi kodlarla anýlan birçok dijital kitap, dergi ve gazetenin yayýmlanmaya baþlandýðýný biliyorsunuz. Hemen hemen tüm gazetelerin tablet uygulamalarý store’larda satýlýyor. Önce promosyon olarak sunduklarý bu hizmetler giderek paralý hale de geldi. Dijital kitap uygulamalarý yurt dýþýnda yaygýn olmakla beraber ülkemizde de hýzla geliþme kaydetmeye baþladý. Tüm yayýnevleri e-kitap uygulamalarý hazýrlamaya baþladý. Bu durum bazý yazarlar tarafýndan da olumlu bulunuyor. Özellikle telif haklarýnýn korunmasý ve kitaplarýnýn daha çok insana ulaþmada fýrsat eþitliði saðlayacaðý gibi birçok avantalarý olduðunu düþünüyorlar.

***

Eðitim sektöründe de dijital içerik hazýrlama ve ders kitaplarýnýn da giderek z-kitap, e-kitap haline geldiðinin de farkýndayýz sanýrým. Eðitimde teknoloji kullanýmýný bazen abartsak da içerik ve bilgiye ulaþmada teknolojinin üst düzeyde kullanýlacaðý çok açýk görünüyor ve yararlarý da bana göre çok fazla. “Tabletli eðitim” diye adlandýrýlan sistemde, aslýnda teknoloji kullanýmý deðil öðretmenin sýnýf içindeki rolü ve eðitim metodolojisi hatta mekâný tartýþýlýyor. Bu konu çok tartýþmalý hala... Bill Gates bile bu konuyu “korkunç” olarak adlandýrdý. Bu ayrý bir tartýþmanýn konusudur. Ama gerçek olan, dijital içerik geliþiyor, çoðalýyor... Kütüphaneler, eskiden bilgiye ulaþma merkeziydi... Okumanýn belirli bir disiplin içinde huzurla yapýldýðý yerlerdi. Hala da belirli ölçülerde bu özelliklerini koruyor ama bilgiye ulaþmanýn tek merkezi deðil artýk. Ýnternet ve teknoloji ile birlikte bilgiye ulaþma yollarý çoðaldý. Dijital kütüphanelere ulaþmak için oraya kadar gitmek gerekmiyor. Kitap okumak için de... Dikkat edilmesi gereken nokta, internetle birlikte bilgi paylaþýmý çoðalýrken, bilgi kirliliðinin de artmýþ olmasý. Bu nedenle güvenirliði test edilmiþ, doðru bilgi kaynaklarýna ulaþmak da yeniçaðýn yeni becerileri arasýnda yer almaktadýr.

Ne dersek diyelim, o bizim çocukluðumuzda bildiðimiz kütüphaneler yavaþ yavaþ tarihe karýþýyor. Evlerinizdeki kitaplar, bir zamanlarýn el yazmasý kitaplar gibi birer “antika kitap” olmaya aday. Bir nesil sonra çocuklar diyecek ki; “bizim atalarýmýz bir zamanlar kâðýda basýlmýþ kitaplarý okuyorlarmýþ.” Ýnanýn bu çok da uzak deðil artýk. Ýyi de olacak... Daha az aðaç kesilecek, daha az mürekkep harcanacak, daha az boya kullanýlacak... Yani çevreye de yararý olacak... Zaman ve mekân tasarruflarý da olacak...

Benim için de çok iyi olacak... Ev taþýrken taþýyýcýlarýn kütüphanemi görünce taþýma ücretini iki katýna çýkarmalarýndan kurtulacaðým. Ayrýca evin bir odasýný kütüphaneye ayýrmak zorunda kalmayacaðým. Bir tablette binlerce kitabý çantamda taþýyacaðým artýk. Sabahlarý gazetelerimi beklemek zorunda kalmayacaðým. Ki þu anda bunun zevkini yaþýyorum zaten... Kitap müzeleri açýlmaya baþladýðýnda da kütüphanemi bu müzeye baðýþlamaya hazýrým. Bazýlarýný özel anýlarý olduðu için saklarým belki yine de...