Kuyruk köpeði sallýyor

Kuyruk köpeði sallýyor... Hem de fena sallýyor... Bütün dünya ve Türkiye birbirinden uyduruk “haber”ler ve “film”ler yüzünden ayakta! Bilgi toplumu olalým derken dezenformasyon yýðýný haline geldik sonunda. Ýslam’a hakaret eden filmin düpedüz bir kýþkýrtma aracý, bir komplo olduðu gün gibi aþikar ama kitleler ayakta! Suriye’den yayýlan katliam görüntülerinde kimin kime saldýrdýðý anlaþýlmaz halde. Gün geçmiyor ki biri teröristlere hedef gösterilmesin, biri itibarsýzlaþtýrýlmaya çalýþýlmasýn iftiralarla, birinin mahremine girilmesin...

Zaten herkes içindeki þiddeti dýþarýya vurmak için fýrsat kollar halde, herkesin gözü dönmüþ hiddetten, uydur uydur yaz, gizli gizli fotoðraf çek, ilkel videolar kurgulayýp yayýnla... Hiç çekinmeden insanlarýn hayatlarýna mal olacak yalanlarla ortalýðý birbirine kat. Bunlarý yapmak o kadar kolay ki artýk!

Dünya televizyonlarý insaniyet namýna bir iþbirliði yapsýn ve hepsi birden bir gün boyunca Barry Levinson’ýn “Wag the Dog / Baþkan’ýn Adamlarý” (1997) adlý filmini sabahtan akþama arka arkaya yayýnlasýn! ABD’deki baþkanlýk seçimlerindeki rekabet ortamýnýn vardýðý absürd boyutlarý ve hayal fabrikasý Hollywood’un insanlara hiç olmamýþ bir savaþý bile olmuþ gibi yutturabileceðini gösteren muhteþem bir hicivdir bu film.

***

Ýzlememiþ ya da izlemiþ de unutmuþ olanlara anýmsatayým: Bu filmin orijinal adý “Köpeði Salla” anlamýna gelir. Bir atasözünden alýntýlanmýþtýr: “Neden köpek kuyruðunu sallar? Çünkü kuyruk köpeði sallayamaz”. Köpek akýllýdýr, kuyruk ise sadece bir organdýr. “Kuyruk köpeði sallarsa” iþler fena halde ters gidiyor, olmamasý gereken bir durum yaþanýyor, demektir.

Filmde, seçimlere sayýlý günler kala ABD Baþkaný seks skandalýna karýþýr ve yeniden seçilme þansýný kaybeder. Ancak danýþmanlarý bir prodüktörün yardýmýyla Arnavutluk’ta bir savaþ çýkmýþ da ABD kurtarýcý olmuþ gibi gösterdikleri bir savaþla Baþkaný kahramanlaþtýrma planý yapar. Stüdyo kayýtlarýyla bir savaþ sahnesi uydurur, onu kitle iletiþim araçlarýnda süsleyecek hiçbir ayrýntýyý da ihmal etmezler.

Medyada ya da sosyal medyada her gördükleri imgeye, her okuduklarý yazýya kayýtsýz þartsýz inanan, onlarý hiç sorgulamayan, doðruluðunu araþtýrmayan, hemen tepki gösteren insanlarýn mutlaka “Baþkan’ýn Adamlarý”ný izlemesi gerekir. Köpek mi kuyruðu sallýyor, yoksa kuyruk mu köpeði diye bir kuþku duysunlar...

Barry Levinson bu filmi son derece serbest biçimde Larry Beinhart’ýn romanýndan uyarlamýþtý ve Bush dönemine uygun bir atmosfere büründürmüþtü. Keþke bir devam filmi çekse de 1997’den bugüne dek geçen 15 yýllýk süreç içinde kaydedilen teknolojik geliþmelerin ardýndan o sinsi kuyruklarýn en akýllý köpekleri bile sallamasýnýn ne kadar kolaylaþtýðýný da vurgulasa!

Bugün 12 - 13 yaþýnda çocuklar bile þu uyduruk kaydýrýk “Muslims” misali “filmler” çekebilir. Bilgisayar ortamýnda her tür fotoðraf her tür yazýyla montajlanabilir, fotoshop sayesinde her tür oynama yapýlabilir imgeler üzerinde. Eli kalem tutan herkes hikayeler uydurabilir, yaþanmýþ bir olayý bire bin katarak hayal ürünü ayrýntýlarla süsleyebilir. Ama doðruyla yanlýþý birbirinden ayýrt edecek olgunluða ermiþ insan her okuduðuna, her gördüðüne, her izlediðine inanamaz! Bir durur düþünür. Düþünmeden tweet atacaðýna muhakeme eder durumu!

Örneðin bu yazýda yazdýðým film çekildi mi gerçekten? Barry Levinson diye bir yönetmen, Larry Beinhart diye bir yazar var mý? Güvenilir birkaç kaynaktan bu bilgileri araþtýrýr! Paranoyak olmayalým ama biraz septik olmakta yarar var!

Kuyruklu yalanlar bizi fýrdöndü gibi çeviriyor. Sersemlemiþ haldeyken birbirimize düþmemiz, düþman olmamýz, saldýrmamýz, savaþ açmamýz çok kolay.