La Fayette 147: Pencerenin önündeki pijamalý adam

O pencere aylarca sýmsýký kapalý kaldý. Kapýda buket buket çiçekler.

Çarþamba günleri o kapýnýn önünde buluþuldu. Sonra herkes evlerine daðýldý.

Aylar sonra yolum Paris’e düþtü. O sokaktan geçerken gözüm o pencereye takýldý.

La Fayette sokaðý 147 numaradaki o kapýya. Paris suikastinin iþlendiði o dairede artýk baþkalarý yaþýyor.

Pencerenin önünde pijamalý bir adam duruyordu. Sokaða yansýyan bu tek karede, güpegündüz iþlenmiþ bir cinayetin üzerindeki sýr perdesi seçiliyordu.

Belli ki, Sakine Cansýz, Fidan Doðan ve Leyla Þaylemez’in öldürüldüðü Kürdistan Enformasyon Bürosu’na yeni kiracýlar taþýnmýþ.

Sahi Paris suikasti soruþturmasý hangi noktada?

Ömer Güney adýndaki suikast zanlýsý cezaevinde kalmaya devam ediyor.

Ömer Güney’i cezaevinden kaçýrma yönünde giriþimler kamuoyuna yansýdý.

Olayý soruþturan Fransýz savcýnýn bilgisayarýnýn çalýnmasý da kamuoyuna yansýyan bir baþka önemli detay oldu.

Suikastin hedefine ulaþamadýðýný söylemek mümkün. Çözüm süreci bütün hýzýyla devam ediyor.

PKK’nýn Paris yapýlanmasýnda suikastin zanlýsý olarak gündeme gelen tek isim olan Ömer Güney ile yakýn olan isimler örgüt içi soruþturma sonucunda Kandil’e çaðrýldýlar. Örneðin Paris’teki PKK davalarýnýn sanýklarýndan Nedim Seven, suikastin ardýndan Kandil’e çaðrýldý.

Paris suikastinin üzerinden aylar geçti.

Henüz dava açýlamadý.

Fransýz savcýnýn bilgisayarýna yaklaþacak kadar Fransýz mekanizmasýna yakýn eller, soruþturmayý duraklattý.

Son durum budur.

Dünya 5’ten büyük

Sivil toplum her zaman karar vericiler üzerinde etki gücüne sahiptir. “Yok sayýyorum” diyen yönetici bile sivil toplumun ayak seslerine kulak kesilir. Þimdi de küresel ölçekteki bir soruna karþý küresel boyutta bir sivil toplum adýmý sözkonusu. Bu hareketin Türkiye’deki adresi “Genç Siviller”. Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi’nin beþ daimi üyesine referansla bulunmuþ bir slogan “Dünya 5’ten Büyük”.

Geride býraktýðýmýz hafta New York’ta düzenlenen BM toplantýsý marjýnda bu giriþimin lansmaný yapýldý. 2015 yýlýnýn Nisan ayýnda da giriþimler farklý boyutlara taþýnacak. Sanatçýlar ve ünlü isimler de bu sivil toplum hareketine destek veriyor.

Dünya birbiri ardýna insanlýk dramlarýyla karþý karþýya kalýyor. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beþ ülke de bu dramlara “veto hakký” denen þeyle ortak oluyor. Suriye’de kimyasal kullanan bir Beþar Esad’a, Gazze’yi yerle bir eden bir Ýsrail’e sesini çýkaramýyor. Ya da çýkarmýyor. Zulüm ve vahþet yeryüzüne hakim oluyor. Gücü olan zayýfý eziyor. Dünyanýn önde gelen haber ajanslarý da BMGK daimi üyesi beþ ülkenin büyük ajanslarý olduðu için uluslararasý algýyý yöneten de bu beþ ülke oluyor. Ýngiliz Reuters, ABD’nin Associated Press, Fransýz AFP, Rus Itar-Tass ve Çin ajansý Xinhua dünya algýsýný yönlendiren ajanslar.  BM’nin kuruluþuyla Ýsrail devletinin kuruluþu arasýndaki paralellik de baþka bir konu tabi... Neyse, laf lafý açtý, bir sivil toplum projesinden nerelere geldik!