Lavrov’un, pardon Pavlov’un köpekleri

Önemli deneylerden biridir. Ünlü Rus fizyolog, þartlý refleks konusunda dünya literatürüne giren deneyiyle kalmamýþ, Ýkinci Dünya Savaþý’nda Alman tanklarýna karþý Rus birliklerine de hayati bir yardým sunmuþtur.

Deneyinde, aç býraktýðý köpeklerine et veren, daha sonra et verirken zil çalarak bir eþleþtirme deneyen Ivan Pavlov, bir süre sonra et vermeden zili çalýnca aç kalmýþ köpekler salyalarýný akýtmaya baþlarlar.

Þartlý refleksi böyle anlatýr Ivan Pavlov.

Ýkinci Dünya Savaþý’nda Alman tanklarýyla baþa çýkamayan Ruslar, Pavlov’dan yardým isterler. Pavlov, günlerce aç býraktýðý köpekleri için tanklarýn altýna et saklar. Köpekler, tanklarýn altýndaki etleri almak için koþa koþa tanklara saldýrýrlar. Daha sonra üzerlerine bomba baðladýðý aç köpekleri, Alman tanklarýnýn altýnda et aramaya baþlarlar. Bombalar patlatýlýr. Tanklar havaya uçurulur.

Þartlý refleks deyince, þartsýz ihanetin benzeri bir çerçevede geliþmesi de akla gelir.

Ruslar az deðil...

Zili çalýyorlar, aç kalmýþ köpeklerin koþa koþa kapýlarýna gittiklerini gözlemliyoruz. Et bulacaklarý sanrýsýyla...

Diplomasi, siyaset vs hikayesi anlatmasýn kimse...

Son dönemde dümeni Rusya’ya kýran ve Rusya ile yaþanan gerilimden paye kazanmaya çalýþan çevreler psikoloji biliminin ve þartlý refleks dosyasýnýn inceleme alanýna girer, Pavlov’un köpekleri deneyini hatýrlatarak. Çünkü Türkiye’ye resmen ihanet demek olan mevcut sakil tablonun siyaset ya da diplomasi gibi alanlarla pek ilgisi yok.

Dolayýsýyla bu deneyde kobay olan aktörler þunu iyi bilmeli ki, kafalarýndaki hedeflerine ulaþmalarý mümkün olmayacak. Sadece kobay olarak, uygun koþullarda kullanýlýyorlar ve zamaný gelince laboratuvarýn soðuk çöp tenekesine parçalanmýþ olarak atýlacaklar ya da bir sonraki deneyde kullanýlmak üzere kafese konulacaklar.

Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov, Pavlov’u iyi okumuþ belli ki...

Ýsrail ve Türkiye kamuoyu öncelikleri

Ýsrail ile Türkiye arasýndaki görüþmelerde karþýlýklý adýmlar atýlýyor. Öneriler sunuluyor. Kamuoylarýnýn tepkisine kulak veriliyor. Altýna ulusal hassasiyetler ile kamu vicdaný bir baz olarak seriliyor. Reelpolitik gerçeklerden binalar inþa edilirken, uluslararasý iliþkilerden çýkan türbülanslarla baþa çýkacak harç da karýlýyor bi kenarda... Ortada uzlaþýya varýlmýþ olan ancak kamuoyuna henüz açýklanmamýþ olan ve öncelikle Gazzelilerin hayrýna olan geliþmeler var... Kamuoylarýnýn sindirme kapasitesini zorlayacak hiçbir adým da yok. Altýný çizelim. Öncelikle dikkat edilmesi gereken husus ezberden konuþmamak olmalý.