Fransýz Le Monde gazetesi geçtiðimiz günlerde ilginç bir dosya yayýnladý. Gazetenin birinci sayfasýndan geniþ bir þekilde anonsladýðý dosyada, öncelikli olarak “PKK savaþý kaybetti” ve “Dört ülkede parçalarý bulunan bir Kürt devletinin kurulmasý artýk eskisinden daha uzak bir olasýlýk” saptamalarý yer alýyor.
Ayrýca, Ankara’nýn her platformda anlatmaya çalýþtýðý ancak hiçbir Batýlý karar vericinin anlamak istemediði “PYD’nin PKK’nýn Suriye kolu” (dolasýyla da terörist) olduðu vurgusu da Le Monde’un dosyasýnda yer alýyor. “Rojava’nýn PKK’nýn bir yönetim-hükümet etme laboratuvarý olduðu” vurgusu da yazýnýn ana hatlarýný oluþturuyor.
Haftabaþýnda yayýnlanan ve dört sayfadan oluþan dosyanýn, þimdiye kadar gündemimize gelmemesindeki basýn-yayýn faaliyeti eksikliðini bir tarafa býrakalým ve dosyadan bölümler paylaþmaya devam edelim.
Dosyayý hazýrlamak için hiçbir Türk yetkili ile konuþulmamýþ. Atýfta bulunulan kaynaklar, PKK’lý bir terörist ile bir PKK sempatizaný. Ve Fransýz resmi kaynaklarýnýn da yer aldýðý akademik-siyasi uzmanlara danýþýlmýþ.
“PKK’nýn yeni Kobani’ler oluþturmak” amacýyla, bazý kent ve kasabalarda hendek kazdýðý ve halkýn bu giriþime destek vermemesi nedeniyle baþarýsýz olduðunun yazýldýðý dosyada “gerilla”nýn da çýkmaza girdiði ve PKK terör örgütünün tarihinin en kritik dönemini yaþadýðý yorumu yapýlýyor. Türkiye’nin terörle mücadelede attýðý etkin adýmlarýn sonucunda Güneydoðu Anadolu Bölgesi’ndeki hendek kazma yoluyla “þehir savaþý” baþlatma çabasýndaki PKK teröristlerinin bozguna uðradýðý vurgulanýyor.
Özetle PKK yenildi ve dört ülkedeki Kürtlerin bir devlet kurma olasýlýklarý artýk yok, Suriye’de PYD’nin toprak geniþletme çabalarý da Türkiye’nin Cerablus operasyonu United nedeniyle engellenmiþ durumda. Le Monde’a göre.
Bir sayfalýk bir grafikle de bir puzzle þeklinde Türkiye, Ýran, Irak ve Suriye’nin belirli parçalarýný içeren yapay bir coðrafyayý resmetmiþler. Parçalarýnýn kaybolmakta olduðu bir harita.
Altýna da dipnot düþmüþler. “Bir kýsmý Sevr’de oluþturulan, 1920’de tamamlanan ancak hiçbir zaman ratifiye edilmeyen sýnýrlar.”
Peki bu dosyanýn yayýnlandýðý Fransa’da karar vericiler de böyle mi düþünüyor?
(Saddam Hüseyin henüz görevde iken Saddam sonrasý Irak anayasasýnýn taslaðý üzerinde tartýþýlan bir toplantý düzenlenmiþti 2002 yýlýnda Paris’te. Fransýz Meclisi’nin salonlarýndan birisi evsahipliði yapmýþtý. Fransa’nýn ve aslýnda Batý dünyasýnýn, bu coðrafyayla ne kadar ilgili olduðunu bir kez daha hatýrlayalým diye bu örneði verdim.)
Batý dünyasý gerçekten, PKK’nýn yenildiði, dört parçadan oluþan bir Kürt devleti planýnýn artýk uzak bir olasýlýk haline geldiði düþüncesinde mi?
PYD’nin gerçekten PKK’nýn bir kolu, dolayýsýyla da terörist olduðunu ve iþbirliði yapýlmamasý gerektiðini anladýlar mý?
Bu konularý yakýndan takip eden herkes, bu tezlerin hiçbirine Batý’nýn inanmadýðýný bilir.
Birbiri ardýna sýralayarak, bir tarafa “artýk tehlike geçti, rahat olun” mesajý veriyorlar.
Týpký son dönemde PYD Eþ Baþkaný Salih Müslim’in baðýmsýzlýk istemedikleri yönünde verdiði mesajlar gibi. Týpký HDP EþBaþkaný Selahattin Demirtaþ’ýn önce Erbil’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Baþkan’ý Mesut Barzani ile görüþmesinde yardým istemesi, ardýndan ziyaret ettiði Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Baþkaný Martin Schulz’dan devreye girmesini istemesi gibi.
Neler oluyor? Ankara’nýn yýllardýr anlatmaya çalýþtýðý gerçekleri “Amerika’yý yeni keþfetmiþ gibi” yazarak ne anlatmaya çalýþýyorsunuz?
Türkiye’nin sýnýrlarýnda önemli oyunlar oynama projeleri tartýþýlýrken, neyin rehavetini oluþturma çabasý bu?
Ankara’nýn çizgisini depart noktasý olarak kabul ettikleri izlenimi verip, yeni bir mücadele zemini mi oluþturmaya çalýþýyorlar?
Cevap arayacaðýnýz sorularýn sayýsýný arttýrabileceðiniz, çok bilinmeyenli bir denklem.
Ama o denklemlerin niye kurulduðunun, o bileþenlerin niye masaya sürüldüðünün herkes farkýnda.
Hasýlý kelam, sýnýrlarýmýzla ilgili hayal kuran odaklarýn varlýðýnýn farkýndayýz. Ulusal ve uluslararasý düzeyde terörle mücadeleden, birliðimizin ve bütünlüðümüzün bozulmamasý için çalýþmaktan bir an bile vazgeçmeyeceðiz.