Lezzet için ekin biraz da biçin!

Baharýn en güzel günlerindeyiz, doðanýn bu keyifli uyanýþýna uyum saðlayýp kendinize bir iyilik yapýn: Biraz toprak, biraz tohumla haþýr neþir olup, kendi yetiþtirdiðiniz domatesin topraktan tabaða yolculuðuna tanýk olun.

Kimimiz þanslý; ekip biçebileceði bir topraðý var. Kimimizse þansýný kendi yaratýp, çalýþýp çabalayýp, evini doðanýn içinde kuruyor. Kimimiz zaten bahçe hayatýný sevmiyor. Hangisi olursa olsun ve nerede olursak olalým her baharda çiçek açýyor. Diyeceðim þu, apartman veya bahçeli bir ev olsun kendinize ekim alaný yaratýn ve doðayla birlikte nefes alýn. Önemli olan kendi yetiþtirdiðiniz bir maydanoz veya domatesin büyümesini izlemek, emek vermek ve sofraya getirmek.Günümüzün imkanlarý kendi sebzesini yetiþtirmek isteyenler için pek müsait. Saksýda bile yetiþebilecek kadar en basit yetiþtirilebilen þifa ve lezzet kaynaðý taze baharatlar için hazýr kitler bile mevcut. Öncelikle en sevdiðiniz taze baharatlarýn maydanoz, dereotu dahil bir listesini çýkarýn. Balkon veya bahçede ne kadar yer ayýracaksýnýz karar verin, sabah güneþi gören yerleri belirleyin. Çabuk uzanabileceðiniz bir yer olmalý ve topraðýn drenajý, suyu emme gücünü de düþünmelisiniz. Tohumlarý ektiðiniz bahçenin veya saksýlarýn özellikle sabah saatleri en az 3-4 saat güneþ ýþýðý almasý önemli. Ayný zamanda bu bölgelerin rüzgar koridorunda olmamasý gerekmekte. Yeri, suyu, topraðý, güneþi ayarladýk. Þimdi sýra ekim, biçimde!

Kendin yetiþtir kendin ye!

Sebze ve dereotu, maydanoz gibi çeþitli taze yeþilliklerin büyük kýsmý tohumun diret topraða serpilmesiyse yetiþir. Dikkat edilmesi gereken topraðý dikimden önce havalandýrmak, taþlarý temizlemek ve su kanallarý açmak.

Semizotu: Suyu ve güneþi sever ama yabanisi kuru toprakta bile büyür. Topraða direk tohum serpin. Topraðýnýn gevþek olmasýna ve özellikle filiz verdiði güne kadar topraðý nemli býrakmaya özen gösterin.

Taze baharatlar: Adaçayý, biberiye, fesleðen, kekik gibi otlar için büyük bir saksý yeterlidir. Yanyana aralýksýz ekebilirsiniz. Özellikle biberiye çalýmsý bir bitki olduðundan hýzlý büyüyebilir, sýk sýk budayýn. Fazla suyu sevmezler ama uzun süre susuz da býrakmamak gerekir.

Salata malzemeleri: Roka, tere, maydanoz, dereotu, marul gibi yeþillikleri ekim öncesi topraðý iyi temizleyerek ve bol miktar iyi yanmýþ organik maddeyi topraða karýþtýrarak yapabilirsiniz.

Domates-Salatalýk: Bu sebzelerde fideyle ekim en kolayýdýr. Eðer tohumdan yapacaksanýz minik kaðýt bardaklarda süzülmüþ toprakta sürekli nemli tutarak büyütmelidir. Bitki 10-20 cm olduðunda topraða ekilebilir. Salatalýk sulandýkça meyve verir, domatesze sulandýkça yapraða gider meyvesi azalýr. Domatesin yan yapraklarýný sürekli kesmelisiniz ki verim yüksek olsun.

MAYIS AYINDA NE EKEBÝLÝRÝZ?

Ayçiçeði, brokoli, kýrmýzý lahana, marul, mýsýr, pancar, domates, biber, salatalýk, taze baharatlar, maydanoz, semizotu, roka, tere, nane, fasulye, kabak, patlýcan, börülce, bamya, bezelye