Lezzete saðlýklý yöntemlerle ulaþýn

Piþirme yöntemleri besinlerde vitamin ve mineral kaybýna yol açarken, fazla kilolara ve hastalýklara da davetiye çýkarýr. Hastalýklarla mücadele ederken, yedikleriniz kadar besinleri nasýl piþirdiðiniz de önemli.

Yaðsýz et ve tavuk suyu hazýrlama:

Suyunu hazýrlamak istediðiniz etleri veya tavuklarý, derin bir tencereye koyarak kaynatýn. Soðutup, buzdolabýnda bir süre bekletin. Buzdolabýndan çýkarttýðýnýz et veya suyunun üzerinde, donmuþ olan yaðlarý kaþýkla temizleyerek atýn. Çorbalara veya pilava koyacaðýnýz zaman, biraz sývý yað ilave edebilirsiniz. Böylece, size yararlý olan doymuþ yaðlarý atmýþ, sizin için gerekli olan doymamýþ yaðlarý kullanmýþ olursunuz. Yaðsýz tavuk ve et suyu ile hazýrlanmýþ lezzetli ve saðlýklý yemekleri rahatlýkla yiyebilirsiniz. Ülser veya gastrit gibi sindirim sistemi rahatsýzlýðý olan kiþiler yaðsýz bile olsa, et ve tavuk suyundan hazýrlanmýþ yemekleri yerken dikkatli olmalýdýrlar.

Ben Mari usulü haþlama:

Derince bir tencereye bol su koyun. Üzerine, ýsýya dayanýklý derince bir süzgeci, suya deðmeyecek þekilde yerleþtirin. Suyu kaynatýn süzgecin üzerine de haþlamak istediðiniz sebzeleri koyarak, tencerenin kapaðýný kapatýn. Suyu, sebzeler yumuþayýncaya kadar kaynatmaya devam edin. Böylece sebzelerinizi suyun buharýnda haþlamýþ ve besin deðeri kaybýný büyük ölçüde önlemiþ olursunuz.

TUZ VE BAHARAT KÝÞÝYE ÖZEL

Yemek tariflerinde, tuz ve baharat miktarlarýna genellikle “yeteri kadar” denilmiþtir. Bunun nedeni, herkesin tuz ve baharat kullaným alýþkanlýklarýnýn ve kullandýklarý miktarlarýn deðiþik olmasýdýr. Ayrýca, kalp, tansiyon, böbrek hastalarý vb. hastalarýn, kendilerine önerilen miktarlarý kullanmalarý için, bu þekilde yazýlmýþtýr.