Lezzete sağlıklı yöntemlerle ulaşın

Pişirme yöntemleri besinlerde vitamin ve mineral kaybına yol açarken, fazla kilolara ve hastalıklara da davetiye çıkarır. Hastalıklarla mücadele ederken, yedikleriniz kadar besinleri nasıl pişirdiğiniz de önemli.

Yağsız et ve tavuk suyu hazırlama:

Suyunu hazırlamak istediğiniz etleri veya tavukları, derin bir tencereye koyarak kaynatın. Soğutup, buzdolabında bir süre bekletin. Buzdolabından çıkarttığınız et veya suyunun üzerinde, donmuş olan yağları kaşıkla temizleyerek atın. Çorbalara veya pilava koyacağınız zaman, biraz sıvı yağ ilave edebilirsiniz. Böylece, size yararlı olan doymuş yağları atmış, sizin için gerekli olan doymamış yağları kullanmış olursunuz. Yağsız tavuk ve et suyu ile hazırlanmış lezzetli ve sağlıklı yemekleri rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ülser veya gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişiler yağsız bile olsa, et ve tavuk suyundan hazırlanmış yemekleri yerken dikkatli olmalıdırlar.

Ben Mari usulü haşlama:

Derince bir tencereye bol su koyun. Üzerine, ısıya dayanıklı derince bir süzgeci, suya değmeyecek şekilde yerleştirin. Suyu kaynatın süzgecin üzerine de haşlamak istediğiniz sebzeleri koyarak, tencerenin kapağını kapatın. Suyu, sebzeler yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Böylece sebzelerinizi suyun buharında haşlamış ve besin değeri kaybını büyük ölçüde önlemiş olursunuz.

TUZ VE BAHARAT KİŞİYE ÖZEL

Yemek tariflerinde, tuz ve baharat miktarlarına genellikle “yeteri kadar” denilmiştir. Bunun nedeni, herkesin tuz ve baharat kullanım alışkanlıklarının ve kullandıkları miktarların değişik olmasıdır. Ayrıca, kalp, tansiyon, böbrek hastaları vb. hastaların, kendilerine önerilen miktarları kullanmaları için, bu şekilde yazılmıştır.