Erdoðan’ýn liderliðini bir tek Avrupalýlar anladýlar.
Bence doðru anladýlar.
Ve o yüzden çýkarlarýna uygun bir biçimde tepki koyuyorlar.
Avrupa’daki Ýslamofobi’nin, Erdoðan’ýn þahsýnda Türkiye düþmanlýðýna doðru evrilmesinin sebebi de bu.
Erdoðan’ýn Türkiye’yi tarih sahnesine güçlü bir biçimde çýkartan liderliði, Avrupa’nýn çýkarlarýný tehdit ediyor.
Erdoðan liderliði sayesinde büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin varlýðýndan Avrupa’nýn duyduðu rahatsýzlýk, gerçekte demokrasi kaygýsýndan kaynaklanmýyor…
Avrupa kendi çýkarlarý önünde engel olarak gördüðü Erdoðan liderliðini, demokrasiyi araçsallaþtýrarak tasfiye etmeyi amaçlýyor.
Erdoðan liderliðini anlamadan, Avrupa’nýn bu tepkiselliðini anlamlandýrmak da zaten mümkün deðil.
Ne yazýk ki içimizdeki Mankurtlar, Erdoðan liderliðinin güçlü bir Türkiye için ifade ettiði anlamý kavrayamadýklarýndan dolayý sahiplerinin dediklerinin aynýsýný söylüyorlar.
Avrupalý efendilerinin araçsallaþtýrdýðý demokrasi üzerinden Erdoðan’a yükleniyorlar.
Avrupalý sahiplerinin dillendirdiði “diktatörlük” söylemi üzerinden Erdoðan liderliðini gözden düþürmeye çalýþýyorlar.
Oysa bilmiyorlar ki; “liderlik” farklý bir þey, “diktatörlük” farklý bir þey.
***
Onlara sevgili kardeþim Doç. Dr. Yalçýn Akdoðan’ýn, “Siyasi Liderlik ve Erdoðan” kitabýný okumalarýný salýk versem bir faydasý olur mu bilmem.
Gene de salýk vereyim…
Erdoðan liderliðinin nasýl tanýmýna uygun bir “demokratik liderlik” olduðunu, en önemlisi de bu liderliðin gücünü milletin gönlünden aldýðýný belki anlarlar da eleþtirilerini bundan sonra hakkaniyet çerçevesinde yaparlar.
Hiç sanmýyorum ya, gene de önermiþ olayým…
Ama Akdoðan’ýn kitabýný asýl bu ülkenin gençlerinin okumasý gerektiðine inanýyorum.
Hem de vakit geçirmeden.
Erdoðan’ý anlamak, Erdoðan liderliðinin anlam ve önemini kavramak için gençlerimiz mutlaka bu kitabý altýný çizerek okumalýdýrlar.
Erdoðan’la ilgili bir kitabý halk oylamasý sonrasýnda yazmayý planladýðým için, kendi kiþisel düþüncelerimi buradan þimdilik aktarmayý pek uygun bulmuyorum.
Lakin Akdoðan’ýn da kitabýnda büyük bir isabetle kaydettiði gibi, “Erdoðan liderliði, öyle liderliðe dair þablonik ifadelerle izah edilebilecek bir liderlik asla deðil.”
Liderlik bahsinde söylenen tüm özellikleri üstünde taþýyan Erdoðan’ýn bence asýl farklýlýðý, liderlik literatürüne kendisinden hareketle yeni özellikler katmýþ olmasýdýr.
Erdoðan liderliði bu yönüyle nev-i þahsýna münhasýrdýr.
Yani bundan sonra liderlik bahsinde konuþanlar, Erdoðan liderliðinin kendine has özelliklerini de kayda geçirmek zorunda kalacaklardýr.
Akdoðan’ýn hem teorik, hem de pratik anlamda derinlik içeren bu kitabý; Erdoðan’ýn þahsýný ve liderliðini anlamak isteyenler için bir baþucu kitabý niteliðindedir.
Bir akademisyen titizliðiyle kaleme aldýðý kitabýnda Akdoðan, Erdoðan liderliðiyle birlikte Türkiye’nin nereden nereye evrildiðini de çarpýcý bir biçimde gösteriyor.
Yürekten kutluyorum Yalçýn kardeþimi, bu anlamlý çalýþmasýndan dolayý…
Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi
Halk oylamasýnýn bir bereketi de literatüre katký niteliðinde yeni kitaplarla bizi tanýþtýrmýþ olmasý oldu.
Genç siyaset bilimci R. Onur Erdem’in, Ýþaret Yayýnlarý’ndan çýkan “Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi/Demokratik Yönetim Biçimlerine Türkiye Katkýsý” adlý kitabý mutlaka okunmalý.
Ýçeriði hayli zengin…
Dili anlaþýlýr ve yalýn…
Akademik bilgilerin, herkesin anlayabileceði bir dile baþarýyla taþýnmasý bu kitabýn çabucak okunmasýný saðlýyor.
Hem keyifle okunmasýný, hem de konuyla ilgili her türlü bilgiye sahip olunmasýna katký saðlayan Erdem’i tebrik ediyorum.