Lig Tv satılık değil ki...

İki gündür, Türkiye Futbol Federasyonu’nun, Süper Lig kulüpleriyle birlikte Lig Tv’yi satın alıp almayacağı konuşuluyor.Beyhude bir tartışma bu zira Lig Tv satılık değil. 

Şaka yapmıyorum, TMSF sadece Lig TV’yi değil, Lig TV’nin de içinde bulunduğu Digiturk’u satacak.

Kulüpler Dizimax ya da yeni adıyla Turkmax’ın yeni hali Gurme Turk ile ilgilenmek ister mi acaba?İlgilenmeyi bırakın, Amerika’daki stüdyolarla sözleşme imzalamak ya da Amerika’da yayınlanan bir dizinin ertesi gün Türkiye’de yayınlaması için uğraşmakla alakadar olabilirler mi?

Denilebilir ki profesyonel kadro bu işleri yapar, kulüplerin müdahale etmesine gerek kalmaz... Konuşulabilir bir seçenek ama işin bir de finansman kısmı var...

***

Hatırlayın naklen yayın ihalesinden sonra Digiturk iş planını açıklamış, ilk başta zarar sona doğru da kar edeceğini duyurmuştu.

Digiturk zarar etse bile Federasyon’a ve kulüplere parayı ödedi.Eğer TFF ve kulüpler işin sahibi olursa, sahip oldukları şirketten para almak için bankadan kredi mi alacaklar? Diyelim ki hepsi oldu, peki nasıl yönetilecek şirket? Hakem hataları ya da bir kulübün lehine ya da aleyhine olan pozisyonlar ekranda nasıl tartışılacak? 

Bir şirkette ortaklardan birinin diğer ortak karşısında kayrıldığı söylenirse ne olur ya da Merkez Hakem Komitesi, “Kardeşim bu Marcus Merk kovulmazsa biz maçlara çıkmıyoruz” derse ne olacak?

Ya da reklam yüzü seçilecek, “Acun Fenerbahçeli olmaz” diyecekler ya da “Bu Brezilyalı mankenlerin şirketiyle neden reklam işi yaptınız?” diye soracaklar ya da makam aracını beğenmeyen yöneticiler gibi teferruatlarla kim uğraşacak?

***

Daha önemli nokta, TMSF bugüne kadar kamu yararını gözeterek iş yaptı.Lig Tv’yi içinden çıkarırsanız Digiturk’un değeri yarı yarıya düşer. Kaldı ki şu an Digiturk’un çok sayıda talibi var, Körfez sermayesi de şirkete ilgi duyuyor.

Dünyada bu işi en iyi İngilizler yapıyor, en zengin kulüpler orada, Premier Lig takımlarının ortak oldukları ve yayın hakkını elinde tutan bir şirketleri de var ama kimse kalkıp yayın yapan platformu satın almıyor. 

Zira satın almak riski de almaktır, onlar sadece alacakları parayla ilgileniyorlar, yayın maliyeti, genel gider, reklam hedefi, sponsorluklar gibi işlere karışmıyorlar...

***

Geçen hafta Demirören Grubu’nun Digiturk’u satın alacağı, Yıldırım Demirören’in de TFF Başkanlığı’ndan çekileceği iddiaları vardı, iş birden bu noktaya geldi. 

Nasıl olduğunu ya da olacağını bilemem ama Lig Tv’nin satılık olmadığını biliyorum.

Kulüpler Digiturk’u satın alırlar mı derseniz, maddi olarak büyük lokma, hadi aldılar diyelim o zaman da dertsiz başlarına dert almış olurlar...