Limasol’u beklerken...

Kıbrıs Rum Kesimi, “Cep Ülkeleri” diye tabir ettiğimiz Küçük topraklı-Düşük nüfuslu devletler arasında; (O gruptakilerin hepsi gibi) futbolu güçsüz ve çapsızdı.

Ama bir çok şey değişti.

Önce Avrupa Birliği’ne girdiler. Sonra da birliğin dönem başkanı  oldular.

Futbolları gelişti. Statları güzelleşti. Geçen sezon, Şampiyonlar Ligi grubundan çıkmayı başardılar. Milli takımları da, belirgin bir yükseliş trendinde...

Hatırlayın; 2005 yılında Rum Anarthosis Famagusta takımı, sürpriz bir şekilde Trabzonspor’u Şampiyonlar Ligi ön elemesinde safdışı bırakmıştı. O zamandan beri, bir çok şaşırtıcı sonuçlar aldılar. Anlayacağınız; Kıbrıs Rum Kesimi’ne burun kıvırdığımız günler artık geride kaldı. Onları Malta, Lüksemburg, San Marino, Liechtenstein, Faroe ya da Andorra kalitesinde görmek; yapılabilecek en büyük yanlış olur.

***

F.Bahçe’nin Perşembe günkü rakibi de, bu ülkeden... Limasol’u hafife almaya kalkmak da, gaflet sayılır. Şimdi dikkatler; adadaki maçta Türk seyircilerin bayrağımızı açıp açmamaları üzerine yoğunlaştı. Sorun bu değil...

Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki futbol gelişimini görmezseniz ya da görüp ciddiye almazsanız; sıkıntı o zaman başlar. Unutmayalım ki; bunlar geçmişteki UEFA sıralamasında en az 25 sıra gerimizdeyken, bugün ensemize yapıştılar. Biz 12’inci, onlar 13’üncü...

Maazallah; F.Bahçe’nin kaybetmesi durumunda onların altına düşme ve lig şampiyonumuzun bile Şampiyonlar Ligi ön eleme oynama tehlikesi ortaya çıkacak. Allah korusun!

***

Ne yazık ki bizde futbol, 50 yıl öncesindeki gibi çok yavaş oynanıyor. Takımlarımız kendi yarı sahasında sürekli top çevirmeyi marifet sanıyor. Bu arada rakipler, savunma blokunu ve kademeyi yerine oturtuyor. Amacını çok aşan kontrollu futbolla, karşındakini hataya zorlamak mümkün değildir. Girişimlerden sonuç çıkmayınca, bu kez dan/dun şişirme toplar devreye giriyor.

Stratejik önemde damardan pas verenlerin sayısı çok azaldı. F.Bahçe’nin Emre-Alex örneği gibi, var olanları da gönderiyoruz/kovuyoruz... Onlarsız, geri pas ve yan pas hastalığımız depreşti. Tempomuz düştü.

Limasol’da bayrak açıp açmamaktan çok; bunları düşünün.