Listelerde AK Parti kriterleri

21 Mayýs Pazartesi günü partiler milletvekilleri aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na verecek. 

Elbette gözler, AK Parti ve CHP’de hangi kriterlerin uygulandýðýna çevrilecek. 

24 Haziran’da iki tercih yapacaðýz. Cumhurbaþkaný ve milletvekilliði için ayrý ayrý oy kullanacaðýz. 

Cumhurbaþkaný adaylarý belli... Bu seçimle ilgili iki ihtimal var. Kuvvetli ihtimal; Erdoðan’ýn birinci turda seçileceði... Zayýf ihtimal; seçimin ikinci tura kalacaðý ve Erdoðan ile ya Muharrem Ýnce’nin ya da Meral Akþener’in yarýþacaðý. 

Pazartesi günü YSK’ya teslim edilecek milletvekilleri adaylarýný ise henüz bilmiyoruz. O listelere bakýp yeni dönemle ilgili söyleyeceðimiz çok þey olacak. 

Ona geçmeden önce bir hususun altýný çizmek gerekiyor. 

Cumhurbaþkanlýðý hükümet sisteminde hükümeti, seçilen cumhurbaþkaný kuracak. Baþkan yardýmcýlarýný ve bakanlarý belirleyecek. Burada kritik nokta, baþkan yardýmcýlarýnýn ve bakanlarýn milletvekili olmayan isimlerden seçilmeleri. 

AK Parti, Cumhurbaþkanlýðýný birinci turda kazacaðýndan emin olduðu için pazartesi günkü AK Parti listesine, kimler baþkan yardýmcýsý ve bakan olarak düþünüldü merakýyla bakacaðýz. Mesela Binali Yýldýrým Bey milletvekili listesinde yoksa “baþkan yardýmcýsý olarak düþünülmüþ”, ya da listede varsa “Meclis Baþkanlýðý için düþünülmüþ” olabilir diyeceðiz. 

CHP ve Ýyi Parti için böyle bir analiz yapmak çok zor. Dolayýsýyla pazartesi günkü listelerde bu iki partinin liste dýþý býraktýklarý isimler için “herhalde bakan olarak” düþünüldüler dense kim ikna olur? Kim, “cumhurbaþkanlýðýný biz kazanacaðýz, beni milletvekili yapmayýn” kabadayýlýðýn gösterebilir? 

CHP ve Ýyi Parti’de pazartesi akþamý bakýþlarda bir bulanýklýk olabilir. 

Þaþ kaza Ýnce ya da Akþener kazansa, bunlarýn kuracaðý kabine týpký darbe dönemlerinin hükümetleri gibi bürokratlar kabinesi olur... 

Gelelim pazartesi gününe. 

Ýyi Parti ile Saadet Partisi listeleri, bu parti yönetimleri için sýkýntýlý olmaz. 

Dikkatle bakacaðýmýz listeler AK Parti ve CHP listeleri olacak. 

Yeni sistemde her ne kadar Cumhurbaþkaný, yardýmcýlarý ve bakanlar öne çýkacaksa da Meclis çoðunluðunun, istikrar ve huzur dönemi için önemi büyük. 

Muhalefet ittifaký, “Erdoðan’ý seçilmesini engelleyemesek bile Meclis’te çoðunluðu elde ederek Erdoðan’ýn elini kolunu baðlayabiliriz” hesabýndadýr. Zaten Erdoðan’ýn “münafýklýk” dediði konu da buradan çýktý. Belli merkezlerden, “Erdoðan’a oy verilmeli ama AK Parti’ye de milletvekilliði seçiminde ders verilmeli” algý operasyonu baþlatýldý. 

Erdoðan’ý güçlü kýlmak ve istikrarý korumak adýna Meclis’te AK Parti+MHP çoðunluðu bulunmasý gerekiyor. 

Sayýn Erdoðan partisinin adaylarýný belirlerken ciddi bir yenilenmenin iþaretlerini verdi. Belki de 600 milletvekilliði için aday listelerinde 3’te 2 oranýnda yeni isimler göreceðiz. 

AK Parti’de kriterler ne olabilir? 

1. FETÖ hassasiyeti. 2. Performans deðerlendirmesi. 3. Sadakat ve sadakatsizlik. Erdoðan ismine gizli muhalefet yapmak ve bu hissiyatla A. Gül ile irtibatý kesmemek suretiyle vefasýzlýk kulvarýnda gidip gelmek. 4. Sevilen, sayýlan ve liyakat sahibi olmak. 

CHP için kriter söylemek kolay deðil. Yine de deneyelim: 

1. Kýlýçdaroðlu’nun yakýn ekibinden olmak. 2. Muharrem Ýnce ekibinin tasfiyesi imajýný vermeden etkisinin asgariye indirilmesi. 3. Kýlýçdaroðlu’nu yarý yolda býrakýp býrakmama. 4. Performans deðerlendirmesi. 

Pazartesi günü listeler belli olduðunda parti bünyelerinden gelen tepkilere bakarak ilave þeyler de söyleyebiliriz…