Londra Adalet Müþaviri kripto FETÖ’cü mü?

Adalet Bakanlýðý’nýn firari FETÖ sanýklarý hakkýndaki iade talebini Ýngiliz Mahkemesi 28 Kasým’da görüþtü ve reddetti. 

Firarilerden Akýn Ýpek, o dosyadaki bir metni sosyal medyada paylaþtý ve, “Bu belge hapishaneleri boþaltýr, iþten atýlanlarý görevine iade eder, davalarýn büyük kýsmýný düþürür niteliktedir” kehanetinde bulundu. 

O “belge”nin ayrýntýlarýný ise Odatv, “Ýngiltere’ye böyle bir belge gönderildi mi, bakanlýk neden sessiz” gibi sorular eþliðinde dolaþýma soktu. 

Ýki gün boyunca tartýþýlan bu “belge” bizim de dikkatimizi çekti ve gerçek olup olmadýðýný araþtýrdýk. 

Doðru olduðu, ancak Ankara’dan gönderilen dosyada yer almadýðý, Londra Adalet Müþavirliði tarafýndan eklendiði bilgisine ulaþtýk. 

    

O “belge”de neler var?  

Nitekim Adalet Bakanlýðý da 3 Aralýk’ta, Londra Adalet Müþaviri hakkýnda 30 Kasým’da inceleme baþlatýldýðýný ve Ankara’ya çaðrýldýðýný açýkladý. 

Biz de, o evrakta yer alan hususlarý yargý mensubu ve hukukçularýn deðerlendirmesi ýþýðýnda haberleþtirdik. 

Özellikle “10 bin 657 FETÖ davasýnda beraat kararý verildiði, yerel mahkeme kararlarýnýn yüzde 40’ýný Yargýtay’ýn bozduðu ve ByLock, hayati önemde bir suç iþlemek için kullanýlmadýðý sürece kanýt olamayacaðý” ifadelerinin, Türk yargýsýnýn; FETÖ mensuplarýna önyargýlý davrandýðý ve ByLock kesin delil sayýldýðý için, Ýngilizler nezdinde; firarilerinin iade edilmemesi gerektiði kanaati uyandýrdýðý yönündeki haberi 4 Aralýk nüshamýzda yayýnladýk. 

Konu soruþturma aþamasýnda olduðundan; ilgili müþavirin kiþilik haklarýna saygý için kimliðini gizli tuttuk. 

Diðer mecralarda da benzer haberler yer aldý. 

  

Adalet’in görüþü farklý  

Ancak, Adalet Bakanlýðý yetkilileri o beyanlarýn, Türk kamuoyunda oluþan algýnýn aksine; Ýngiliz yetkililerde; “Türk yargýsý FETÖ’ye karþý önyargýlý davranmýyor ve oluþan haksýzlar mutlaka ortaya çýkarýlýyor” kanaatini oluþturduðunu, Abdullah Murat’ýn, iade sürecini olumsuz etkilediði için deðil, bireysel davrandýðý için görevden alýndýðýný ifade ettiler.  

Mümkündür... Yarým bardaðýn “dolu” veya “boþ” olarak telakki edilmesi gibi bir durum. 

Beni daha çok rahatsýz eden baþka bir husus var. 

Biz Star olarak, Sayýn Müþavirin yazdýðý metni deðerlendirdik; asla þahsý ile ilgili herhangi bir itham veya imada bulunmadýk. 

Ama bazý meslektaþlarýmýzýn kolay yargýlamasý neticesinde, “Londra Adalet Müþaviri Abdullah Murat’ýn FETÖ’cü olduðu ve Akýn Ýpek’in iadesini önlemek için (örneðine çok rastladýðýmýz)‘kamikaze dalýþý’ yaptýðý” yönünde bir algý oluþtuðunu fark ettim. 

   

FETÖ tersten vurur  

Ezber bozan FETÖ ihanetleri, millet için elzem olan “güven” duygusunu kökünden söküp götürünce, herkesin; herkesten kuþkulandýðý bir ortam oluþtu. 

Nice dürüst insanlarýn, “Yýllardýr tanýrým, benden daha güvenilir” diye referans verdiði kiþiler FETÖ elebaþý çýktý. 

Bu yüzden, gerçekten güvenilir insanlar FETÖ’nün operasyonuna maruz kaldý ama savunulamadý. 

Hakeza, Abdullah Murat’ýn FETÖ’cü olduðuna dair hiçbir bilgi olmadýðý gibi namütenahi muteber isimler de net referans verdi. 

Zaten kendince, firarilerin iadesine katký yapmak için bu adýmý attýðý ifade edildi. 

Aslýnda FETÖ’cü kaçaklarýn, “Bu müþavir bize büyük iyilik yaptý, sayesinde hapishaneler boþalacak” yaygarasý, “tercüme edilince” Sayýn Murat’a inanýlmaz bir kin besledikleri anlamý çýkýyor. 

Dikkat, havada kumpas kokusu var.