Longoz da ne!

Her ilkbaharda doðanýn ve tüm canlýlarýn yeniden doðuþuna tanýk oluruz. Ve nereye baksak tadýna doyulmaz manzaralar görebiliriz bu dönemde. Biz hayat kargaþasý, stresi içinde sadece yaðmur, çamur, trafik gibi olumsuzluklarý görüyor, doðal güzellikleri görmezden gelip sahip olunan güzelliklerin tadýný çýkaramýyoruz bir türlü. Fakat Türkiye’de öyle yerler var ki özellikle içinde bulunduðumuz ilkbahardan yaza geçiþ döneminde görsel þölen yaþatýyor bize. Farkýnda olmasak ve hiç gitmesek de aslýnda çok yakýnýmýzda dünyanýn sayýlý güzel yerlerinden biri var. Ve ilkbahar dönemi onlarý görmek,  gezmek ve mükemmel fotoðraflar çekmek isteyenler varsa, Karasu Acarlar Longozu’na mutlaka gitmeli. Hele þu günler longoza gitmek için en uygun zaman diyebilirim.

BÝR DÜNYA HARÝKASI

‘Peki nedir bu longoz?’ diyenleri duyar gibiyim. Pek duyduðumuz bir kelime deðil çünkü. Coðrafya derslerinde, deniz, okyanus, dað, göl, dere, akarsu pek çok terimin anlamýný öðrendik de longozun ne olduðunu daha önce hiç duymadýk. Longoz bataklýk ve göllerin içinde oluþan orman anlamýna geliyor en basit haliyle. Mevsime ve yaðýþ durumuna göre su seviyesi yükseliyor ya da düþüyor.

Özellikle kýþ ve ilkbahar döneminde aðaçlarýn büyük bölümü sular altýnda. Sadece aðaç da deðil üstelik sulak alanda yetiþen her türlü bitkiyi orada görmek mümkün. Sýk orman ve sulak alanlar birleþince de ortaya izlemeye doyulmayan bir manzara çýkýyor. Dünyada sadece beþ longoz bulunuyor. Þanslýyýz, bunlarýn iki tanesi Türkiye’de yer alýyor. Þanssýzýz, sahip olduðumuz güzelliklerin maalesef varlýðýndan haberdar olmadýðýmýz gibi adýný bile bilmiyoruz. Acarlar Longozu da iþte bu iki longozda Türkiye’deki özel koruma bölgeleri arasýnda.  Acarlar Longozu sadece bizim için deðil, tüm dünya için önemli bir yer. RAMSAR olarak bilinen yaþama ortamý olarak uluslararasý öneme sahip sulak alanlar sözleþmesine aday sahalardan biri ayný zamanda.

Sakarya’daki Karasu Acarlar Longozu, ayný zamanda pek çok canlý türünün doðal yaþam alaný. 2300 farklý bitki türü ve 243 çeþit kuþ ve birçok memeli hayvan yaþýyor bu longozda. Anadolu üzerinden geçen iki önemli göç yolundan biri üzerinde bulunduðundan, pek çok kuþ türü burada konaklýyor, kuluçkaya yatýyor. Burada tavþan, çakal, tilki, yaban domuzu gibi çok sayýda memeli hayvan da doðal ortamýnda yaþýyor.

Longozda en sýk rastlanan aðaç türü diþbudak. Diþbudak aðaçlarýnýn bölge için farklý bir anlamý da var. Bu egzotik bölgenin Osmanlý dönemindeki adý “sultan kayýðý”. Sebebi de padiþahlarýn kayýklarýnýn yapýmýnda, en saðlam aðaç türlerinden biri olduðu bilenen diþbudaktan yapýlýyor oluþu. Padiþah kayýðý yapýmýnda Acarlar Longozu’ndan kesilen diþbudaklar kullanýlmýþ. Su menekþesi, göl lalesi gibi eþsiz güzellikteki bitkiler Türkiye’de sadece bu longozda yaþýyorlar. Bu longoza özgü 12 endemik bitki türü var ayný zamanda. Renk renk nilüferler, kazlarla dolu göl manzarasý eþliðinden kahvaltý etmek, yemek yemek, deniz bisikletiyle gölde tur atmak bile mümkün. Pek bilinmese de turistlere açýk bir alan.

DOÐAL BOTANÝK BAHÇE

Yine bitki türlerini görmek ve deðiþik türleri öðrenebilmek için Ýstanbul Bahçeköy yolunda, 1948’den bu yana korunan doðal bir botanik bahçesi var, Atatürk Arboretumu. Araþtýrma amacýyla oluþturulmuþ aðaç koleksiyonu, botanik bahçesi anlamýna gelir arboretum.

Arboretumda pek çok bitki ve aðaç türü var, ayrýca bu bitkilerin isimlerini ve özelliklerini önlerindeki pusulalarýndan öðrenmek de mümkün. Ýçindeki doðal gölette, nilüferler, su kaplumbaðalarý, kurbaðalarýn seyri de çok keyifli. Özellikle yýlýn bu döneminde Atatürk Arboretumu’nda da manzara eþsiz. Bu dönemde ilköðretim öðrencileri baþta olmak üzere herkesin görmesi gereken yerler arasýnda Acarlar Longozu ve Atatürk Arboretumu... Mutlaka Keþfedin!