Bu yazý bir futbol yazýsý deðil.
Pazartesi günleri iktisat yazýlarý yazmaya öncelik veriyorum, bugün de aynýsýný yapacaðým ama bugün konu 2013 bütçesi, büyüme-cari açýk iliþkisi falan deðil, bir ucundan tutmaya çalýþtýðým futbolün ekonomi politiði üzerine.
Dün geceki Fenerbahçe-Karabükspor maçýný, Lualua’yý ve Kongo’lu, 32 yaþýndaki bu oyuncunun 69. Dakikada attýðý þahane gölü izleyebildiniz mi?
Mükemmel bir teknik, mükemmel bir zeka, Volkan’ýn kapattýðý köþeden harika bir gol.
Lualua Karabük’e geldiðinden beri de bunu yapýyor; 12. Haftada Arena’da da Galatasaray’a 3-1’lik ayný tarifeyi uyguladýlar, Lualua bu maçta gol atmadý ama sahada kaldýðý 83 dakika Galatasaray savunmasýný daðýttý.
Bu oyuncunun, Lualua’nýn Kardemir Karabük’e kaç paraya geldiðini merak ettiniz mi?
Blackpool’a (Ýngiltere) sýfýr bonservis bedeli ödendi, kendisine de beþ yüz bin avro; iyi deðil mi?
Gelelim Fenerbahçe’de harikalar yaratan (!) bazý isimlere.
Ýsviçre’nin bizi eleyen Young Boys (Genç Oðlanlar) takýmýndan aldýðýmýz Bienvenu için Young Boys’a dört milyon avro bonservis bedeli, Bienvenu’ye de yine dört milyon avro ödedik, Fenerbahçe’ye transfer maliyeti sekiz milyon avro oldu.
Bienvenu Fenerbahçe’ye ne verdi, iki sene sonra böyle bir adýmýn Fenerbahçe’den geçtiðini hatýrlayacak kimse olacak mý?
Niang’a sekiz milyon avro bonservis ödendiðini hatýrlýyorum, notlarýmda kendisine kaç para ödendiðini bulamýyorum.
Niang’ýn Fenerbahçe’ye katkýsý ne olmuþtur, hatýrlayan var mý?
Dia’ya da bonservis olarak altý buçuk milyon avro ödedik, Dia bize ne verdi?
Dün gece 69. Dakikada Lualua’dan yediðimiz o harika golü izleyince internetten Lualua’nýn sýfýr bonservis bedeline ve kendisine ödenen beþ yüz bin avroluk (500.000 euro) transfer parasýný öðrendim ve kafama yine bin bir türlü karanlýk ihtimal üþüþtü.
Fenerbahçe’nin 2012-2013 sezonu bonservis bedelleri toplamý 134 milyon avro iken, Kardemir Karabükspor’un sadece 31 milyon avro ama dün gece (Cumartesi) Kardemir Karabükspor Fenerbahçe’nin düpedüz tozunu attý.
Bu durum bir maçlýk tesadüftür de diyemiyoruz, ayný Karabük 12. Haftada da Galatasaray’ýn tozunu Arena’da atmýþ idi; Lig’in 17. Haftasýnda Fenerbahçe ile Karabükspor arasýnda da sadece üç puanlýk fark var, FB dördüncü, Karabükspor altýncý sýrada.
Oysa iki takýmýn görünür fiyatlarý arasýndaki (134 ve 31 milyon avro) fark puan cetveline, sahaya yansýyandan çok çok daha büyük.
Bu manzaranýn nedenleri üzerinde kafa yormadan Türkiye’de futbol üzerine konuþmanýn anlamlý olmayacaðýný düþünüyorum; meseleyi sadece yönetim becerisiyle açýklamak da bence pek mümkün deðil.
Benim ilk aklýma gelen ihtimal, baþta Fenerbahçe olmak üzere, büyük kulüplerde fiyatlarýn tümüyle yanlýþ olduklarý.
Fiyatlar da kendi kendilerine yanlýþ oluþmazlar, birileri bu fiyatlarý çarpýtýr.
Bu “birileri” fiyatlarý nasýl ve neden çarpýtmaktadýrlar.
Yabancý futbolcu transferlerinde kara para mý aklanmaktadýr?
Kendilerine menajer denen kiþiler büyük takýmlara yapýlan transferlerde bu transfer iþlemleri üzerinden baþka birileriyle paylaþtýklarý kara paralar mý elde etmektedirler?
Bu baþka birileri kimlerdir?
Hepsi tecrübeli, hatta kurt iþadamý olan takým baþkanlarýnýn gözleri önünde bu iþler nasýl gerçekleþmektedir?
Yok, böyle iþler olmuyor denir ise, Bienvenu’nün, Niang’ýn, Dia’nýn performanslarý ne iþtir, Cumartesi gecesi Lualua’nýn attýðý gol nedir?
Bu konular neden hiç konuþulmamaktadýr?
Bu iþler Aykut’un istifasýndan da, Aziz Yýldýrým’ýn “Silivri’de benim arkamda olmayan taraftar Fenerbahçeli deðildir” çok nezih ifadesinden de çok daha önemli deðil mi?
twitter.com/KarakasEser