LYS yolcularına tavsiyeler

Üniversite hayali dört sınav uzakta

Lise mezunları yaz tatiline başlamadan önce üniversiteye girebilmek için ter dökecek. 2016 LYS’ye 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. LYS-4 18 Haziran Cumartesi; LYS-1 19 Haziran Pazar; LYS-2 ve LYS-5 25 Haziran Cumartesi ve LYS-3 26 Haziran Pazar gerçekleştirilecek.

Geçen hafta sizlere LYS’lerle ilgili teknik bilgiler vermiştim. Bu hafta ise son sürecin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ele alalım. Hatırlarsanız bu konuyu daha önce de ele almıştık. Ancak sınava hazırlık süreci sınav anına kadar devam eden bir süreçtir, özellikle son haftalar kritik önem taşır. Biliyorum ilk sınava girecekler için bir haftadan daha az bir zaman kaldı. Ancak son güne kadar çalışılmasından yana olduğumu daha önce de belirtmiştim. Son hafta hazırlıklarını birkaç ayrı maddede ele alalım.

Birincisi konu tekrarları yapmak 

Bilgiyi öğrenmek için sınava hazırlanan öğrencilerde zaman sınırlaması yoktur. Sınavdan birkaç gün önceye kadar bile kendinize bilgi yüklemesi yapabilirsiniz. Yapacağınız konu çalışmaları mutlaka planlı olsun. Eksik konularınıza ve deneme sınavlarında soru kaçırdığınız konular üzerine daha çok yoğunlaşmaya çalışın. Bildiğiniz konulardan ziyade puanlarınızı artırmak için tespit ettiğiniz eksiklerin üzerine gidin.

İkincisi deneme sınavları uygulamak

Yüklediğimiz, depo ettiğimiz bilgilerin geri dönüşümünü ancak, soru çözerek yani deneme sınavları aracılığıyla yapabiliriz. Bu yüzden deneme sınavları çok önemlidir. Bu tarihlerde yoğun bir şekilde deneme sınavlarına giriyorsunuzdur. Deneme sınavlarından sonra yanlış yaptığınız soruların üzerinde mutlaka durun. Eğer sınavdan sonra kitapçığı incelemeden bir kenara atıyorsanız amacınıza uygun hareket etmiş olmazsınız. Bu yüzden her deneme sınavı sonrası kesinlikle yanlış yaptığınız tüm soruları inceleyin ve bilgi eksiği olan konularınıza öncelik verin. Farklı yayınlardan da deneme sınavları çözerek değişik soru tiplerini görmeye çalışın. Eğer deneme sonuçlarınız düşük geliyorsa panik yapmayın. Çünkü son haftalar, en kritik dönemlerin başında gelmektedir. Özellikle bu dönemde yapacağınız genel tekrarlar sayesinde netlerinizde 10-15 arası artış yakalayabilirsiniz.

Üçüncüsü çıkmış soruları çözmek

Çıkmış soruları çözmenin size katacağı en önemli şey muhakkak ki ÖSYM’nin soru tarzını ve bilgiyi sizden nasıl istediğini görmektir. Çıkmış sorularda zaman zaman belli yıllar içerisinde aynı sorunun tekrar karşımıza çıktığını da görebiliyoruz. Çıkmış soruları çözerken bir deneme sınavı edasıyla çözün. Sabah saat 10.00’da deneme sınavı çözüyormuş gibi ve gerçek sınav süresi vererek çözmeye çalışın.

Dördüncüsü beslenme ve uyku düzenini kontrol altına almak. Uykunuzu ve beslenme düzeninizi bu hafta alışılmış kalıplara sokun. Geç uyuma alışkanlığına sahip iseniz sınavdan önceki gece 2 saatlik bir erken uyuma süresini bir anda gerçekleştiremeyebilirsiniz. Şimdiden her gece belli aralıklarla uyuma saatinizi kısa zaman dilimleri şeklinde erkene alın. Bu süreçte beslenme düzeni de önemli. Sınava ramazan ayında giriyorsunuz. Oruç tutmayacak gençlerimiz sınav günü kahvaltı yapmadan sınava gitmesinler. Uzun süre aç kalmak sınavınızın kötü geçmesine neden olur. Bu yüzden son hafta kahvaltı alışkanlığı edinin.  Oruç tutacak gençlerimiz ise hafta boyu erken yatıp sahura kalkmayı ihmal etmesinler. İyi bir sahur yapmazsanız gün içinde vücut direnciniz düşer. Vücut direncinin düşmesi halinde çalışma isteğiniz, gücünüz ve motivasyonunuz azalacaktır.

En önemlisi motivasyonunuzu yüksek tutun. Arzu edin, çabalarınız boşa gitmeyecektir. Zihniniz, bahtınız ve yolunuz açık olsun sevgili gençler.