Yükseköðretim Kurulu, sessiz sedasýz ama üniversite giriþ sistemi açýsýndan büyük bir adým sayýlabilecek bir deðiþikliðe gitti.
Söz konusu deðiþikliðin, orta ve uzun vadede üniversite giriþ sistemi üzerinde ve öðrencilerin önemli bir kýsmýnýn hayatýnda çok büyük sonuçlarý olacaðýndan emin olabilirsiniz. Bana göre, bu deðiþiklik, ÖSYM’nin kuruluþundan bugüne kadar, giriþ sisteminde yapýlan en “ilginç” deðiþiklik. Þu ana kadar giriþ sisteminde yapýlan deðiþiklikler, daha ziyade, sýnavýn içeriði ve biçimine iliþkindi. Yeni düzenleme ise sýnavdan ziyade, giriþ sisteminin mantýðýna iliþkin.
Deðiþiklik þu: Yatay Geçiþ Yönetmeliðiyle üniversite öðrencilerinin farklý puan türleri arasýndaki yatay geçiþleri esnetildi. Basitçe ifade edecek olursak, eskiden bir öðrenci, sadece baþka bir üniversitedeki kendi bölümüne yatay geçiþ yapabiliyordu. Þimdi, bazý istisnalarla, böyle bir sýnýrlandýrma kaldýrýldý.
YÖK duyurusu
Ýþte bundan dolayý 21 Nisan 2013 (dün), YÖK tarafýndan önemli bir duyuru yapýldý. Önemine binaen duyurunun ilgili kýsmýný olduðu gibi aktarmak istiyorum:
“Yükseköðretim Kurulunca son dönemde yeniden düzenlenen Yatay Geçiþ Yönetmeliði ile üniversite öðrencilerinin farklý puan türleri arasýndaki yatay geçiþleri kolaylaþtýrýlmýþtýr. Öðrencilerin yerleþtikleri belli bir puan türündeki bölümden farklý bir puan türündeki bölüme yatay geçiþ yapmak istemeleri halinde, öðrencinin sýnava girdiði yýldaki ÖSYM merkezi yerleþtirme puanlarý dikkate alýnacaktýr. Örneðin, Ýþletme (puan türü TM1) programýnda kayýtlý bir öðrencinin Ýnþaat Mühendisliði programýna yatay geçiþ yapmak istemesi durumunda, merkezi yerleþtirme puanlarý arasýnda MF4 puanýnýn bulunmasý gerekmektedir. Bu öðrencinin MF4 puaný, geçmek istediði Ýnþaat Mühendisliði programýnýn sýnava girdiði yýlki taban puanýna eþit veya yüksek olmasý durumunda, öðrenci belirlenen uygulama esaslarý çerçevesinde yatay geçiþ yapabilecektir.”
Baþka bir þekilde söyleyecek olursak, örneðin bir fizik bölümü öðrencisi, isterse felsefe, edebiyat veya bir mühendislik bölümüne geçebilecek. Bunun için yeniden giriþ sýnavýna girmesine gerek yok!
Tabi bu öðrencinin üniversite giriþ sýnavýna girdiði yýlda geçmek istediði bölüme ait puan türünde belli bir puaný tutturmasý lazým. Bunun için de, adayýn geçmek istediði bölüm için üniversite giriþte kullanýlan puan türü her ne ise, o puan türünde puaný olmasý lazým. Bundan dolayý, YÖK, üniversite giriþ sistemine giren adaylarýn LYS’deki bütün oturumlara girmesini tavsiye etti.
Bu tavsiye çok doðru ve anlamlý. Çünkü artýk öyle bir çaðda yaþýyoruz ki, insanlarýn ilgi ve iþleri çok hýzlý deðiþebiliyor. Dahasý, artýk bir alanda mesleki bilgi edinip mezun olmaktan ziyade, sürekli öðrenme ve kendini geliþtirmek, ön planda. Bundan dolayý, insanlarýn eðitim almak istedikleri alanlarý keskin bir þekilde sýnýrlandýrmak, oldukça sorunlu.
Türkiye eðitim sistemi, þu ana kadar en geliþmiþ örneðini katsayý uygulamasýnda gördüðümüz üzere, katý uygulamalara ev sahipliði yaptý. YÖK’ün bu yeni deðiþikliðini, esnekliði tercih ettiði için, ben çok olumlu bir adým olarak deðerlendiriyorum.
YÖK’ün bu yeni düzenlemesi, giriþ sistemindeki arz ve talep dengesinin saðlanmasýna da yardýmcý olacaktýr. Çünkü öðrenciler bölüm deðiþtirmek için yeniden giriþ sýnavýna girmeye mecbur deðiller artýk...
Gençler bu hafta Boðaziçi’ne
Avrupa Endüstri Mühendisleri ve Ýþletme Öðrencileri Topluluðunun genel kurul ve konferansýna 22-28 Nisan 2014 tarihleri arasýnda Boðaziçi Üniversitesi ev sahipliði yapacak. Boðaziçililerin giriþimiyle Ýstanbul’da düzenlenen bu genel kurula 27 Avrupa ülkesinden 250 lisans öðrencisi ve 30 mezun katýlacak. Gençler, beþ gün boyunca topluluðun geleceðini tartýþacak. Çok sayýda þirket kendi sunumlarýný gerçekleþtirecekler. 23 Nisan’da yöresel kültürleri de tanýtan bir açýlýþ yapacaklar. Etkinlik, Güney Kampüste eskiden kilise olan tarihi bir binada (Albert Long Hall) gerçekleþecek.