LYS’ye sayýlý günler kala öðrencilerimize tavsiyeler

LYS yaklaþýyor. Sýnava hazýrlanan gençlerimizin en stresli günleri. Bu günlerde ebeveynlerin sabýr ve anlayýþ göstermeleri gerekir. Gençlerimizin ise aþaðýdaki tavsiyeleri dikkate almalarý iþlerini kolaylaþtýracaktýr. 

Paniðe kapýlmayýn

 YGS’ de istediðiniz baþarýyý sergileyememiþ olabilirsiniz. Farklý alanlardan da sýnava girmek ya da tamamen kendi alanýnýz dýþýnda LYS’ ye hazýrlanmak isteyebilirsiniz. Örneðin MF grubu öðrencisi iseniz kalan sürede TM alanýndan hazýrlanýp bu alanla ilgili yükseköðretim programlarýný rahatlýkla kazanabileceðinize inanabilirsiniz. Ancak bu çok doðru bir yöntem deðildir. Çünkü farklý alanlardan sýnava hazýrlanmak için bu süre yetersizdir. Böyle bir durumda paniðe kapýlmanýz kaçýnýlmaz olacaktýr. Panik insana hata yaptýrýr.

Henüz sýnava girmeden, sýnav sonuçlarýna odaklanmayýn. “Kazanamazsam mahvolurum” veya “deneme sýnavlarýnda da istediðim sonucu alamamýþtým zaten” gibi söylem ve düþünceler, motivasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.

Doðru çalýþma yöntemleri kullanýn

Unutulmamasý gereken en önemli kural þudur; etkin öðrenmenin gerçekleþmesi için bilgilerin kalýcý hafýzaya geçmesi, yani “zaman” gereklidir. Kýsa sürede beyne gereðinden fazla doldurulan bilgiler ezber olacaktýr. Ezber bilgi ise hemen unutulur. Aynýsý sorulmadýðý sürece bu bilgilerle soru çözülemez. Hangi alandan YDS’ye hazýrlandýnýz ise LYS’ ye de o alandan girmeniz daha faydalý olacaktýr. Çünkü konular arasýnda bütünlük önemlidir. Bilgiler birleþtirildiði takdirde anlamlý hale gelir. Parça parça ve birbiri ile ilgisiz bilgiler çabuk unutulur.

Bilgilerinizi pekiþtirin

Özellikle zayýf olduðunuzu düþündüðünüz konularýn üzerinden bir daha geçin. Her tekrarda konunun ayrý bir özelliðine dikkat edin ve konuyla ilgili bol miktarda soru çözmeye özen gösterin.

Kendinize zaman ayýrýn

Kýsa sürede dinlenmeden, aralýksýz yapýlan çalýþmalar unutmayý hýzlandýrýr. Çalýþma programlarý yapýlýrken mutlaka dinlenmeye de zaman ayrýlmasý gerekmektedir. Sosyal aktivitelerinizi ertelemeyin ancak sýnav temposundan kopmamak için bu zamaný fazla uzatmamaya gayret edin.

Okulunuzdan kopmayýn

Sýnav temposundan kopmamak adýna okulunuza devam etmeye özen gösterin. Buradaki süreklilik, motivasyonunuzu yüksek tutmanýzý saðlayacaktýr. Ayrýca öðreneceðiniz her yeni bilgi bir adým daha öne geçmenizi saðlar. Son yazýlýlarýn da devam ettiðini unutmayýn. Diploma notuna etki edecek bu yazýlýlardan ne kadar yüksek not alýrsanýz o kadar avantajýnýz artar.

LYS iþin önemli kýsmýný oluþturmaktadýr. Eksik olduðunuzu gördüðünüz konulardaki açýklarýnýzý kapatmak için yeterli zamanýnýz var. Kalan sürede göstereceðiniz performansýn olumlu etkisini sýnavda göreceksiniz.

LYS’ ye 5 gün kala neler yapmalý? Ne zamana kadar ders çalýþmaya devam etmeli?

Sýnavlara 5 gün kala hem vücudunuzu hem de zihninizi dinlendirecek, yapmaktan hoþlandýðýnýz aktivitelerde bulunun. Ancak sýnava bir gün kalana kadar çalýþmayý býrakmayýn. Tabii ki son günlerde yapacaðýnýz çalýþmalar, aðýrlýklý olarak soru çözümü þeklinde olmalýdýr.

Son gün ise artýk deneme çözmeyi býrakarak daha rahat, huzurlu, keyif alabileceðiniz, kafanýzý daðýtýp stresten uzaklaþacaðýnýz þeylerle ilgilenmelisiniz... Sýnava yönelik stres artýracak konuþmalardan uzak durmalýsýnýz. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düþünce ve eylemlerden de uzak durmalýsýnýz. Uykunuzu alabilecek saatte uyuyun... Yani uykusuz, stresli ve yorgun sýnava gitmeyin.