LYS’ye sayılı günler kala öğrencilerimize tavsiyeler

LYS yaklaşıyor. Sınava hazırlanan gençlerimizin en stresli günleri. Bu günlerde ebeveynlerin sabır ve anlayış göstermeleri gerekir. Gençlerimizin ise aşağıdaki tavsiyeleri dikkate almaları işlerini kolaylaştıracaktır. 

Paniğe kapılmayın

 YGS’ de istediğiniz başarıyı sergileyememiş olabilirsiniz. Farklı alanlardan da sınava girmek ya da tamamen kendi alanınız dışında LYS’ ye hazırlanmak isteyebilirsiniz. Örneğin MF grubu öğrencisi iseniz kalan sürede TM alanından hazırlanıp bu alanla ilgili yükseköğretim programlarını rahatlıkla kazanabileceğinize inanabilirsiniz. Ancak bu çok doğru bir yöntem değildir. Çünkü farklı alanlardan sınava hazırlanmak için bu süre yetersizdir. Böyle bir durumda paniğe kapılmanız kaçınılmaz olacaktır. Panik insana hata yaptırır.

Henüz sınava girmeden, sınav sonuçlarına odaklanmayın. “Kazanamazsam mahvolurum” veya “deneme sınavlarında da istediğim sonucu alamamıştım zaten” gibi söylem ve düşünceler, motivasyonunuzu olumsuz yönde etkiler.

Doğru çalışma yöntemleri kullanın

Unutulmaması gereken en önemli kural şudur; etkin öğrenmenin gerçekleşmesi için bilgilerin kalıcı hafızaya geçmesi, yani “zaman” gereklidir. Kısa sürede beyne gereğinden fazla doldurulan bilgiler ezber olacaktır. Ezber bilgi ise hemen unutulur. Aynısı sorulmadığı sürece bu bilgilerle soru çözülemez. Hangi alandan YDS’ye hazırlandınız ise LYS’ ye de o alandan girmeniz daha faydalı olacaktır. Çünkü konular arasında bütünlük önemlidir. Bilgiler birleştirildiği takdirde anlamlı hale gelir. Parça parça ve birbiri ile ilgisiz bilgiler çabuk unutulur.

Bilgilerinizi pekiştirin

Özellikle zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konuların üzerinden bir daha geçin. Her tekrarda konunun ayrı bir özelliğine dikkat edin ve konuyla ilgili bol miktarda soru çözmeye özen gösterin.

Kendinize zaman ayırın

Kısa sürede dinlenmeden, aralıksız yapılan çalışmalar unutmayı hızlandırır. Çalışma programları yapılırken mutlaka dinlenmeye de zaman ayrılması gerekmektedir. Sosyal aktivitelerinizi ertelemeyin ancak sınav temposundan kopmamak için bu zamanı fazla uzatmamaya gayret edin.

Okulunuzdan kopmayın

Sınav temposundan kopmamak adına okulunuza devam etmeye özen gösterin. Buradaki süreklilik, motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacaktır. Ayrıca öğreneceğiniz her yeni bilgi bir adım daha öne geçmenizi sağlar. Son yazılıların da devam ettiğini unutmayın. Diploma notuna etki edecek bu yazılılardan ne kadar yüksek not alırsanız o kadar avantajınız artar.

LYS işin önemli kısmını oluşturmaktadır. Eksik olduğunuzu gördüğünüz konulardaki açıklarınızı kapatmak için yeterli zamanınız var. Kalan sürede göstereceğiniz performansın olumlu etkisini sınavda göreceksiniz.

LYS’ ye 5 gün kala neler yapmalı? Ne zamana kadar ders çalışmaya devam etmeli?

Sınavlara 5 gün kala hem vücudunuzu hem de zihninizi dinlendirecek, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelerde bulunun. Ancak sınava bir gün kalana kadar çalışmayı bırakmayın. Tabii ki son günlerde yapacağınız çalışmalar, ağırlıklı olarak soru çözümü şeklinde olmalıdır.

Son gün ise artık deneme çözmeyi bırakarak daha rahat, huzurlu, keyif alabileceğiniz, kafanızı dağıtıp stresten uzaklaşacağınız şeylerle ilgilenmelisiniz... Sınava yönelik stres artıracak konuşmalardan uzak durmalısınız. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve eylemlerden de uzak durmalısınız. Uykunuzu alabilecek saatte uyuyun... Yani uykusuz, stresli ve yorgun sınava gitmeyin.