Maarif FETÖ’yü Afrika’dan sürüyor

Afrika’da ikisi ada ülkesi toplam 56 devlet var. 25 ülke ile FETÖ okullarýnýn kapatýlmasý ve Maarif Vakfý tarafýndan ‘Türk Okulu’ olarak yeniden açýlmasýna iliþkin protokol imzalandý. Bu ülkelerden 17’sinde FETÖ okullarý kapatýldý; binalar elden geçirildi ve Maarif Vakfý Okulu olarak yeniden eðitime baþladý: Gine, Somali, Nijer, Sudan, Kongo cumhuriyeti, Cubuti, Saotome, Gambiya, Senegal, Sierra Leone, Mali, Moritanya, Çad, Somaliland, Burundi, Madagaskar, Komor.

5 ülkede de FETÖ okullarýnýn Maarif Vakfý’na devredilmesi kararý alýndý, ancak eðitim yýlý sonunda devirler tamamlanacak: Kamerun, Togo, Burkina Faso, Gabon, Demokratik Kongo.

5 ülke de FETÖ okullarýný tamamen kapattý: Angola, Ruanda, Fildiþi Sahili, Zimbabwe, Fas.

Maarif Vakfý, bu ülkelerden Angola, Fildiþi Sahili, Zimbabve ve Fas’la görüþmelerini sürdürüyor. 

*** 

Afrika’da bütün ülkelerde toplam dokuz okul ve 9000 öðrenci Maarif Vakfý’na baðlý Türk okullarýnda eðitim görüyor artýk. Buralarda 300 civarýnda Türk personel çalýþýyor, idari ve eðitim kadrosunun önemli bir bölümü de yerel halktan temin ediliyor. 

*** 

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn bu seyahatinde ziyaret ettiðimiz ülkelerde de durum þöyle: 

Cezayir’de henüz FETÖ okullarýnýn kapatýlmasý ya da Maarif Vakfý’na devredilmesi saðlanamadý. Bu ziyarette de milli eðitim bakaný ile Maarif yetkilileri görüþtü, bir uzlaþma yolu açýldý. Ancak halen bu ülkede FETÖ’nün 2 büyük kampüsü bulunuyor. 

Moritanya’da ise durum farklý. Ülkenin en önemli iki kentinde dört binada eðitim veren 8 FETÖ okulu 600’den fazla öðrencisi ile Maarif Vakfý’na devredildi. 

Senegal’de de devlet FETÖ okullarýný kapattý, 3 binada eðitim veren 7 okul Maarif Vakfý tarafýndan yeniden açýldý. Dönem arasý olduðu için 123 öðrenci kayýt yaptýrdý, ancak Maarif temsilcileri yeni dönemde bu sayýnýn FETÖ dönemini geçeceðini söylüyorlar. 

Mali ise FETÖ’nün en güçlü olduðu ülkelerden biriydi. 3000’i aþkýn öðrenci 18 okulda eðitim görüyordu. Mali hükümetinde FETÖ’nün etkinliði nedeniyle zorluklar yaþandý. Ancak nihayet geçen yýl bütün okullar FETÖ’den alýnarak Maarif Vakfý tarafýndan yeniden açýldý. 2400 öðrenci bu okullara yeniden kayýt yaptýrdý. 

*** 

Görüþtüðüm yetkililer FETÖ’cülerin bu ülkeleri terk etmemek için neler yaptýklarýný, terk ettikten sonra da nerelere gittiklerine dair enteresan þeyler anlattýlar: 

“Okullarý tahrip edip öyle býraktýlar, çünkü bu binalarý bizim tekrar kiralayacaðýmýzý biliyorlardý. Bilgisayarlarý ve götürebilecekleri deðerli eþyayý aldýlar, kapýlarý, camlarý, lambalarý kýrdýlar, kablolarý kopardýlar.

Bu ülkelerde yetiþtirdikleri ‘yerli FETÖ’cülere yeni eðitim þirketleri kurdurup yeni okullar açmayý denediler.

Bürokraside, siyasette yetiþtirdikleri kiþiler ve aileleri üzerinden bizi engellemeye çalýþtýlar.

Þimdi Türk Büyükelçiliði’ne sormadan Türk okulu açýlamýyor, biz de buralarda yeniden bir eðitim faaliyetine girip girmediklerini takip ediyoruz.”

*** 

Senegal örneði önemli. Çünkü daha önce okullarýn kapatýldýðý ülkelerdeki öðretmenler Senegal'de toplanmýþ, burada da kapatýlýnca Afrika’da hala okullarý bulunan ülkelere daðýlmýþlar. Toplandýklarý en önemli ülke Güney Afrika Cumhuriyeti. Ancak gittikleri iki büyük batý ülkesi daha var: Kanada ve Almanya. Bu iki ülke FETÖ’cü öðretmenlere vatandaþlýk vererek kapýlarýný açmýþ. 

Maarif Vakfý’nýn FETÖ’nün Afrika’da 20 yýlda kazandýklarýný 1-1.5 yýlda elinden almaya baþlamasý son derece umut verici...