Macron’un ‘kahramanlık’ ve ‘fetih’ mesajlarını nasıl okumalı?

Büyük umutlarla başa gelmişti. Fransa'daki bir boşluğa yanıt görüldüğü için, aynı zamanda yaklaşan aşırı sağ tehlikesine karşı arkasında birleşilecek bir isim olarak görüldüğü için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ipi göğüsleyen isim oldu. Ve Emmanuel Macron Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı seçildi. Popülaritesi, henüz ilk 100 gün tamamlanmadan gerilemeye başladı. Le Point dergisine verdiği özel mülakatta verdiği mesajlara bakılırsa, Emmanuel Macron, yanlış ata oynayacak ve yakalamak istediği popülarite çizgisini daha da düşürmüş olacak gibi görünüyor. Son anda farklı bir motif tercih etmezse tabi ki... 

Sözkonusu mülakatın sadece bir cümlesi ele alınıp, bizim gündemimize yerleştirilmeye çalışıldı ama esas mesaj gözden kaçırılmış oldu. Macron, Le Point dergisine verdiği röportajda dünya liderliği ile ilgili bir kısımda Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşmelerin sıklığına atıfta bulunuyordu. Bu konu, içeriğinden farklı olarak yansıtılmaya çalışıldı ancak Paris-Ankara arasında gerçekleştirildiği anlaşılan yoğun diplomatik trafik sonucunda Fransız tarafı gerekli açıklamaları muhataplarına anlatmış oldu.

Gelelim Le Point mülakatının ana mesajına.

***

Macron diyor ki, "Banliyölerimizden gençler neden Suriye'ye gidiyorlar? Çünkü internette izledikleri propaganda videolarının etkisiyle teröristleri kahraman olarak görmeye başlıyorlar. Bu propagandanın etkisiyle içinde bulundukları angajman susuzluğuna bir yanıt bulmuş oluyorlar. Bugün siyasetteki eksiklik bir fetih kavramıdır. Biz de onur duyulan bir ülkeyiz. Bizim de kahramanlarımız, dahilerimizin olduğunu anlatmamız gerekiyor."

"Yeni Ufuk'lar, keşfedilecek yeni yerler, yeni formlarda angajmanlar gerekiyor. Bugün içinde bulunulan yenilgi halinden çıkış için bu gerekli" sözleriyle devam ediyor Macron.

Macron, haftabaşında düzenlenen büyükelçiler konferansında da ülkesinin önceliklerini açıklarken, İslam ve terörizm kavramlarının aynı cümle içinde kullanıldığı ifadeler seçmişti. Diğer Avrupalı meslektaşlarına göre kelimeleri daha dikkatli seçti seçmesine ama aynı cümle içinde kullandı işte son tahlilde bu iki kavramı.

Ülkede yükselen aşırı sağın damarlarında akan enerjiye yanıt vermek istiyor gibi de yorumlayabilirsiniz bu mesajları. 

Le Point mülakatında, sürekli okuduğunu anlatıyor Fransa Cumhurbaşkanı. Son okuduğu kitap da Angela Merkel biyografisiymiş. İnşallah Merkel'in siyasi kördüğümlerden çıkış için kullandığı ve asla sonuç alamadığı yolu tercih etmez Macron. Hem ülkesinin, hem de dünyanın onun getirdiği yeni enerjiye ihtiyacı var çünkü.