Madenlerde iþ güvenliði

Orhan Veli'nin dediði gibi; "Yüz karasý deðil, kömür karasý, Böyle kazanýlýr ekmek parasý."

Salý günü saat 14.28'de Erzincan Ýlimizin Ýliç ilçesindeki altýn madeni sahasýnda meydana gelen heyelandan dolayý tüm ülke olarak derin bir üzüntü içindeyiz.

Maden kazasýndan etkilenen tüm emekçi kardeþlerimize ve Erzincanlý vatandaþlarýmýza geçmiþ olsun dileklerimi iletiyorum.

2010 yýlý Aralýk ayýndan beri altýn üretimi yapýlan Çöpler Maden Sahasý'nda çýkarýlýp istiflenen topraðýn kaymasý sonucu yaklaþýk 10 milyon metreküp toprak maden sahasýna yayýlmýþtýr. Ýlk belirlemelere göre maalesef dokuz madencimiz kayan toprak kütlesinin altýnda kaldýðý tespit edilmiþtir.

Göçük altýnda kalan vatandaþlarýmýz için devletimizin tüm imkânlarý seferber edilmiþ olup; devletimiz kurtarma ekipleriyle koordineli bir þekilde ara verilmeden çalýþmalarýný sürdürmektedir.

Ýlk andan itibaren bölgeye arama kurtarma ekipleri ve AFAD ekipleri sevk edilmiþtir. AFAD Ýl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 153 kiþi ve 27 araç görev yapmaktadýr.

Olayla ilgili soruþturma açýldý ve saha sorumlusunun da aralarýnda bulunduðu 7 kiþi gözaltýna alýndý. Kazanýn sebebi müfettiþ ve teknik ekipler tarafýndan araþtýrýlmaktadýr.

Erzincan Ýliç'te meydan gelen bu maden kazasýnýn tüm yönleriyle araþtýrýlmasý ve benzer kazalarýn önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacýyla meclis araþtýrma komisyonu kurulmasýna dair 15 Þubat 2024 tarihinde TBMM kararý Resmi Gazete' de yayýmlandý.

Bu araþtýrmayý yapacak komisyon,

- Komisyon 22 üyeden kurulacak.

- Komisyonun çalýþma süresi baþkan, baþkanvekili, sözcü ve kâtip seçimi tarihinden baþlamak üzere 3 ay olacak.

- Komisyon, gerekirse Ankara dýþýnda da çalýþabilecek.

Madencilik, dünyada olduðu gibi ülkemizde de en zor ve riskli sektörlerden birisidir.

Madencilik ülkemizde en fazla iþ kazasý meydana gelen ve ölümlerin en çok yaþandýðý sektörlerden birisidir. Yapýlan iþin doðasý gereði çok tehlikeli olmasý, hem iþverenlerin ve hem de çalýþanlarýn bu anlamda sorumluluklarýný artýrmaktadýr. Maden sektöründe iþ saðlýðý ve güvenliði önlemlerinin çok ciddi þekilde takip edilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Hem 6331 sayýlý Ýþ saðlýðý ve Güvenliði Yasasýnda ve hem de Maden Ýþyerlerinde Ýþ Saðlýðý Ve Güvenliði Yönetmeliðinde bu yönde düzenlemeler yer almaktadýr.

Önce Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði diyoruz.

Tüm sektörlerde iþ güvenliði önemli olmakla birlikte madenler iþ güvenliði bakýmýndan en önemli ve öncelikli sektördür.

Ýþveren, iþyerinde iþ saðlýðý ve güvenliðinin saðlanmasý için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansýz bulundurmak; iþçiler de iþ saðlýðý ve güvenliði konusunda alýnan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.

Madenlerde alýnmasý gereken iþ güvenliði önlemleri mevzuatla düzenlenmiþtir.

Ýþ saðlýðý ve güvenliði yasasý baþta olmak üzere maden iþçilerimizin özlük haklarýnýn iyileþtirilmesi için çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmiþtir.

Maden iþçilerinin hem yýllýk izinleri arttýrýlmýþ, hem iþ güvencesi kapsamýna alýnmýþ, hem ücret ödemeleri en az 2 asgari ücret olarak belirlenmiþtir.